Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΑΡΑΘΡΟ ΜΟΥΡΣΙ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (ΑΣΜ 4426)


moursi peli nikos.jpg

Στις 21 Αυγούστου 2007 ως μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας οι: Πέλη Φιλιππάτου, Θανάσης Ξανθόπουλος και Γιάννης Τσακανίκας, μετά απο πληροφορίες του Μπέργιου Παναγή, συναντήσαμε τον κ. Νικόλα Ποδαρά ο οποίος μας υπέδειξε το βάραθρο Μουρσί, (ΑΣΜ 4426) γνωστό απο πολύ παλιά στους κατοίκους.

(Στην φώτο η Πέλη Φιλιππάτου με τον Κ. Νίκο μπροστά στην εισοδο του βαράθρου που βρίσκεται μέσα στο κτήμα του και σε υψόμετρο 712 μέτρα).

moursi thanasis.jpg

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία στις 27 Σεπτεμβρίου 1966 ο καθηγητής Παναγιώτης Αντύπας ανέφερε οτι το βάραθρο ειχε "ωραιότατους σταλακτίτες" και συνιστούσε την εξερέυνησή του για τουριστικούς και επιστημονικούς λόγους καθώς για την πιθανή υπαρξη εντός αυτού νερού.

(Στην φώτο ο Θανάσης Ξανθόπουλος στην είσοδο του βαράθρου Μουρσί).

moursi gianis.jpg

Κατά τον εμφύλιο μέσα στο βάραθρο εριξαν κάποιους ανθρώπους και επειτα πυρομαχικά και το ανατινάξανε σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων...

(Στην φώτο ό Γιάννης Τσακανίκας κατεβαίνει στο Μουρσί).

moursi skoupidia.jpg

Το Μουρσί σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων στο παρελθόν συνέχιζε βαθύτερα, αλλα με την πάροδο του χρόνου με τα σκουπίδια που εριχναν μέσα μπάζωθηκε... Τα σκουπίδια ειναι πάρα πολλά και με την σήψη και διάβρωση που εχουν υποστεί, επιβλαβή στοιχεία, απορροφώνται απο το εδαφος και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Δεδομένου οτι λίγο πιο κάτω υπάρχει γεώτρηση καλό θα ηταν το βάραθρο να καθαριστεί. (Στην φώτο φαίνεται η τραγική κατάσταση απο τα σκουπίδια στο Μουρσί)... Ηδη η Πέλη Φιλιππάτου πρότεινε στους κατοίκους να γίνει μια προσπάθεια καθαρισμού του βαράθρου, με την συνδρομή σπηλαιολόγων της ΕΣΕ.

(Το κείμενο στην σελίδα και η συλλογή στοιχείων για το Μουρσί ειναι της Πέλης Φιλιππάτου )

http://spilaiologia.pblogs.gr/tags/kefalonia-gr.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: