Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ: Ο ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

http://www.anatropinews.gr

DSC_0624[1]

«Όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Αυτό είναι η σχετικότητα».
Την ερμηνεία αυτή περί της γνωστής θεωρίας του, την οποία έδωσε ο ίδιος ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, θα δοκιμάσει στο πετσί του ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, όταν καθίσει δίπλα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να συζητήσει την προοπτική και την ποιότητα της συνεργασίας των δυο χωρών. Τουτέστιν, το μέλλον του μνημονίου και το μέλλον της Ελλάδας την οποία θα εκπροσωπήσει, σε μια συνάντηση που μέχρι προ ολίγων μηνών φαινόταν αδιανόητη. Μια συνάντηση την οποία, κατά πάσα βεβαιότητα, συζήτησαν και ο Αντώνης Σαμαράς με την Άγγελα Μέρκελ, κατά το πρόσφατο τετ α τετ που είχαν οι δυο τους στο Βερολίνο.

Προφανώς οι Γερμανοί θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεταβληθεί σε έναν Σαμαρά της Αριστεράς. Και να ασκήσουν τη γνωστή ασφυκτική πίεση που άσκησαν και στον πρόεδρο της ΝΔ,προκειμένου να του επιτρέψουν να έρθει στη ζεστή αγκαλιά της εξουσίας, αφού προηγουμένως ρίξει στην πυρά την αντιμνημονιακή σημαία και ορκιστεί να κυβερνήσει στη ρότα που έχουν χαράξει τα μνημόνια 1,2 και 3. Ικανότητες άλλων διπλωματικών ελιγμών δεν έχουν επιδείξει οι σημερινοί ένοικοι της καγκελαρίας και θα αποτελέσει έκπληξη, αν επιδείξουν τώρα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας καλείται, ενώπιος ενωπίω,να διεκδικήσει για την πατρίδα του ο,τι επί τρία χρόνια διακηρύσσει από βήματος Βουλής ή εξώστου. Να μιλήσει για τον διαχωρισμό του χρέους σε ανήθικο (για τη δημιουργία του οποίου ευθύνονται κατά πρώτο λόγο οι Γερμανοί με τις υποθέσεις Siemens, MAN κλπ) και νόμιμο, το οποίο δεν έχει καμία αντίρρηση να πληρώσει η χώρα μας, να καταστήσει σαφή την απαίτησή του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη, η οποία θα αντιμετωπίσει το χρέος και την ανάπτυξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με βάση το μοντέλο Μάρσαλ,και να θέσει επίσης το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως το έθεσε προσφάτως στον Χορστ Ράιχενμπαχ ο Μανώλης Γλέζος. Καλείται, με δυο λόγια, να σπάσει το δέος και τον τρόμο που έχει ρίξει πάνω από τις χρεωμένες χώρες η γερμανική (επι)κυριαρχία, ενδεχόμενο εξαιρετικά δύσκολο, που κάνει τινές εκ των στενών συνεργατών του να δαγκώνουν τα χείλη τους από αγωνία, μέχρι να ολοκληρωθεί το ραντεβού και ν’ αρχίσουν οι δηλώσεις και, κυρίως, οι διαρροές από πλευράς Γερμανών.
Με αυτά δεδομένα, η συνάντηση των δυο ανδρών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο στην Αθήνα και στο Βερολίνο, αλλά και στο Παρίσι και στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στη Λισαβόνα και, κυρίως, στην Ουάσιγκτον. Την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί μια εβδομάδα αφ’ ότου επιστρέψει από το παγωμένο Βερολίνο. Όλες αυτές οι πρωτεύουσες περιμένουν να δουν κατά πόσο ο νεαρότερος (και ριζοσπαστικότερος) πολιτικός στον σημερινό δυτικό κόσμο που διεκδικεί την εξουσία, είναι ένας ανατέλλων αστέρας στο διεθνές στερέωμα,ή ένας διάτων που θα διαλυθεί θεαματικά μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα της real politic.
Αλλά και για μας τους παλαιότερους που κουβαλάμε μέσα μας το παιδί με τα κοντά παντελονάκια, και- αθέλητα είναι αλήθεια- έχουμε ανοίξει και μια νοητή γραμμή επικοινωνίας με τον αξέχαστο Στέλιο Ανεμοδουρά, τον δημιουργό του Γιώργου Θαλάσση, έναν ήρωα, τον Μικρό Ήρωα, που μας συνόδευε στα παιδικά μας χρόνια στην πορεία προς την εφηβεία, έχει μια άλλη, ξεχωριστή σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: