Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ!


ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Η κυβέρνηση, ύστερα και από σχετικό αίτημα της τρόικας, προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ από το καλοκαίρι του 2013, όταν και θα υπάρξει η απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων, η τιμή του ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες (περιθώρια κέρδους) για την είσοδο των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις ήδη μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα παραμένει σε αρκετά χαμηλή τιμή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρεται, σε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η τι. μή της κιλοβατώρας για οικιακή χρήση στη χώρα μας, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι, αυξήθηκε από το 2001 μέχρι και το 2012 κατά 90% (από τα 0,0564 ευρώ στα 0,1065 ευρώ), ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ' όλα αυτά, η τιμή της κιλοβατώρας, ακόμη και αν συμπεριληφθούν οι φόροι, παραμένει σήμερα από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (0,12 ευρώ), όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,18 ευρώ.

Για να επιτευχθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η είσοδος των ιδιωτών θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις τουλάχιστον κατά 50% ώστε η τιμή στην Ελλάδα να συγκλίνει με αυτή του κοινοτικού μέσου όρου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν και οι ιδιώτες που προετοιμάζουν την είσοδό τους να επιτύχουν τα επιθυμητά κέρδη.

Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι σε σύγκριση με την Ελλάδα, οι καταναλωτές σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο κ.α. πληρώνουν μέχρι και 120% ακριβότερα την ενέργεια, στοιχείο που εκ των πραγμάτων αφήνει περιθώρια για πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών μελλοντικά, καθώς η χώρα μας θα κληθεί να συγκεντρώσει μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης τεράστια κεφάλαια για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής.

ΟΙ "ΑΚΡΙΒΕΣ" ΚΑΙ ΟΙ "ΦΤΗΝΕΣ" ΧΩΡΕΣ


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τις ακριβότερες τιμές ρεύματος, περιλαμβανομένων των φόρων ανά κιλοβατώρα, έχουν σήμερα στην Ευρώπη:
  • Η Δανία με 0,298 ευρώ
  • Η Κύπρος με 0,253 ευρώ
  • Το Βέλγιο με 0,241 ευρώ
  • Η Ισπανία με 0,209 ευρώ
  • Η Ιρλανδία με 0,209 ευρώ
  • Η Ιταλία με 0,208 ευρώ
  • Η Σουηδία με 0,204 ευρώ
  • Η Αυστρία με 0,197 ευρώ
  • Η Πορτογαλία με 0,188 ευρώ
  • Η Νορβηγία με 0,187 ευρώ

Τις χαμηλότερες συγκριτικά τιμές πληρώνουν:
  • Η Βουλγαρία με 0,087 ευρώ
  • Η Εσθονία με 0,104 ευρώ
  • Η Ρουμανία με 0,109 ευρώ
  • Η Κροατία με 0,115 ευρώ
  • Η Τουρκία με 0,115 ευρώ
  • Η Λιθουανία με 0,122 ευρώ
  • Η Ελλάδα με 0,124 ευρώ
  • Η Λετονία με 0,134 ευρώ
  • Η Πολωνία με 0,135 ευρώ
  • Η Φινλανδία με 0,137 ευρώ

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ήδη τα περισσότερα από τα «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα της χώρας έχουν πάρει θέση για είσοδο στην αγορά ενέργειας. «Βαρδινογιάννης, Λάτσης, Μυτιληναίος, Μπόμπολας, Στασινόπουλος, Περιστέρης, Ιωάννου-Παρασκευαΐδης, Κοπελούζος, Χανδρής κ.ά. είναι ανάμεσα σε εκείνους που αδημονούν για την αύξηση και πολύ περισσότερο για την πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος και τον περιορισμό του μονοπωλίου της ΔΕΗ», αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.
Σημειώνεται πως τα ετήσια έσοδα της ΔΕΗ, που ελέγχει το 98% της αγορά, υπολογίζονται στα 6 δις ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από το λιανεμπόριο προς τους 7,5 εκατ. καταναλωτές ρεύματος στη χαμηλή και μέση τάση. Οι εντολές της τρόικας, στο πλαίσιο της αναγκαστικής απελευθέρωσης της αγοράς, είναι να διατεθεί με κάθε τρόπο το 40% της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά στους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, μετά και τα σκάνδαλα υπεξαίρεσης από τις εταιρείες Energa και Hellas Power και την αφαίρεση των αδειών από τις εταιρείες Revmaena και Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή, στην αγορά έχουν απομείνει μόλις έξι ιδιώτες προμηθευτές που ελέγχουν λιγότερο από το 2% της αγοράς, κυρίως στη μέση τάση, όταν προ διετίας ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 20.

Οι έξι ιδιώτες της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αναφέρονται στην Εφημερίδα των Συντακτών:
Elpedison Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας. Προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια μεγάλους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές της χαμηλής και μέσης τάσης. Είναι θυγατρική της Elpedison, του μικτού σχήματος των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison, που δραστηριοποιείται τόσο σε επίπεδο εμπορίας όσο και σε επίπεδο παραγωγής στην Ελλάδα μέσω δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 820 MW στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη (Elpedison Power). Μέτοχοι είναι έμμεσα ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό δημόσιο μέσω των ΕΛΠΕ, η ιταλική Edison, ο όμιλος Μπόμπολα μέσω της Ελλάκτωρ και ο όμιλος Βιοχάλκο (Στασινόπουλος) μέσω της Χαλκόρ. Η Elpedison Power πραγματοποίησε το 2011 έσοδα 397,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Elpedison Trading είχε έσοδα 36,37 εκατ. ευρώ και ζημιές 481 χιλ. ευρώ.

Ηρων Θερμοηλεκτρική. Η εταιρεία δραστηριοποιείται τόσο στην προμήθεια ενέργειας σε μεγάλους πελάτες (εμπόριο, βιομηχανία) όσο και -κυρίως- στην παραγωγή ενέργειας μέσω δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων (Ηρων Ι και Ηρων ΙΙ), συνολικής ισχύος 582 MW. Ελέγχεται κατά 50% από τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ του επιχειρηματία Γ. Περιστέρη, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και τη γαλλική Gaz De France Suez. Το 2011 η εταιρεία Ηρων ΙΙ είχε έσοδα 54,357 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 24,9 εκατ. ευρώ, ενώ η μικρότερη Ηρων Ι είχε κύκλο εργασιών 17,241 εκατ. ευρώ και ζημιές 1,118 εκατ. ευρώ.

Protegia. Είναι ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Μυτιληναίου που διαχειρίζεται τόσο το παραγωγικό όσο και το εμπορικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Προς το παρόν δραστηριοποιείται μόνο στη χονδρεμπορική αγορά, με άδεια εμπορίας 310 MW, ωστόσο στρατηγικός στόχος της είναι να μπει και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Το 2011 έκανε τζίρο 129,9 εκατ. ευρώ και είχε ζημιές 1,16 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο όμιλος Μυτιληναίου πραγματοποίησε έσοδα 1,571 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 42,6 εκατ. Ο όμιλος διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1200 ΜW στη Βοιωτία και τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, καθώς και 54 MW ακόμη από μονάδες ΑΠΕ. Εχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη στον τομέα της ενέργειας, τόσο μέσω της μονάδας συνδυασμένου κύκλου 436,6 MW «Κόρινθος Power» (65%-35%) όσο και μέσω της κοινής εταιρείας «Μ&Μ Gas» που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία φυσικού αερίου.

Volterra A.E. Αποτελεί κοινή (50-50%) εταιρεία του κατασκευαστικού ομίλου J&P Αβαξ των Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και της ιταλικής Sorgenia Spa που ιδρύθηκε το 2010 και διαθέτει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 310 MW. Δραστηριοποιείται εμπορικά στη χαμηλή τάση σε οικιακούς καταναλωτές και στη μέση τάση σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Εξυπηρετεί περίπου 1.000 μετρητές. Το 2011 είχε κύκλο εργασιών 786 χιλ. ευρώ και αντίστοιχου ύψους ζημιές.

Neco Trading. Είναι εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας NEK EAD. Ιδρύθηκε με τη φιλοδοξία να ανταγωνιστεί μελλοντικά τη ΔΕΗ στο λιανεμπόριο ρεύματος, ωστόσο ανέστειλε πέρυσι τις δραστηριότητές της κρίνοντας ότι δεν ήταν βιώσιμες. Κύρια δραστηριότητά της ήταν η εισαγωγή και εμπορία ρεύματος από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και οι εισαγωγές-εξαγωγές από και προς την Ιταλία και την Τουρκία. Το 2010 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 332 χιλ. ευρώ και κέρδη 40 χιλ. ευρώ.

Greek Environmental & Energy Network. H εταιρεία δραστηριοποιείται με το εμπορικό όνομα Green στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε οικιακούς και εμπορικούς πελάτες της χαμηλής τάσης όσο και σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές της μέσης τάσης. Εξυπηρετεί περί τους 1.500 καταναλωτές. Το 2011 πραγματοποίησε πωλήσεις 3,49 εκατ. ευρώ και είχε κέρδη 34 χιλιάδων ευρώ. Μέτοχός της είναι η ναυτιλιακή εταιρεία Antipollution ΑΝΕ, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων.

Watt & Volt A.E. Η εταιρεία ανήκει στις οικογένειες Χονδρή και Παπαναγιώτου και απέκτησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2011 (ως Black Pearl Energy, για 200 MW). Εχει πελατολόγιο περίπου 4.000 εμπορικών καταναλωτών κυρίως στη μέση και τη χαμηλή τάση, ενώ επιδιώκει να επεκταθεί και στους οικιακούς καταναλωτές. Το 2011 είχε τζίρο 22 χιλ. ευρώ και ζημιές 37 χιλ. ευρώ.

Η Iskra παραθέτει ακολούθως το άρθρο του Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου με τίτλο: «Γιατί δεν πρέπει να γίνουν αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα».
Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*
Η επικείμενη νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι η 12η στα τελευταία 4 χρόνια. Η προηγούμενη στις αρχές του 2012 ήταν 12,6% (από αυτή στην ΔΕΗ πήγε μόνο το 1,1 %) και συνολικά οι προηγούμενες 11 έχουν οδηγήσει σε 50% αύξηση της τιμής του λογαριασμού που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Την ίδια περίοδο βέβαια στον όμιλο ΔΕΗ υπάρχει μείωση δαπανών μισθοδοσίας 700 εκ ?.
Ήδη έρευνα του οικονομικού πανεπιστημίου για την Βόρεια Ελλάδα, τονίζει ότι 6 στους 10 Έλληνες βρίσκονται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχιας και με βάση τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 30% των Ελλήνων είναι στο όριο της φτώχιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 30/1/11 και 30/9/12 έχουμε αύξηση των διακοπών ρεύματος κατά 175.000.
Οι προτεινόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις κατά 13% μεσοσταθμικά και πολύ μεγαλύτερες στην χαμηλή κατανάλωση από 1-800 KWH το τετράμηνο έχουν τις αιτίες τους:
  • Στις μνημονιακές υποχρεώσεις και πολιτικές
  • Στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα: έχουν συμβεί σε όλες τις χώρες τις ΕΕ-15 (Ευρωζώνη) στις οποίες έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας τα τελευταία χρόνια
  • Στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ.Α. και γενικότερα αεριτζήδων που δραστηριοποιηθήκαν στον ενεργειακό κλάδο
Συγκεκριμένα:
  • Υποχρέωση του 1ου μνημονίου είναι από 1/7/2013 τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να αντανακλούν το κόστος παραγωγής. Η εφαρμογή της υποχρέωσης οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 25%. Η υποχρέωση του 1ου μνημονίου έγινε πιο σαφής με το πρόσφατο 3ο μνημόνιο που ορίζει σαφώς ότι για την καταβολή του υπολοίπου της δόσης των 9,2 Δις ? θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η οδηγία της Ε.Ε για την « απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» απαγορεύει την λεγόμενη « σταυροειδή επιδότηση». Αφού όρος της «απελευθερωμένης αγοράς» είναι να « πουλά πάνω από το κόστος». Για αυτό στην χαμηλή κατανάλωση 1-800 KWH, η αύξηση που προκύπτει φτάνει στο τρομακτικό ύψος 48,5 % (πάλι οι φτωχοί και οι άνεργοι «θα πληρώσουν την νύφη»)
Η βαθύτερη στόχευση και των μνημονίων και των οδηγιών της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο τομέας της ενέργειας. Για να μπει ο ιδιώτης ανταγωνιστής στην αγορά θα πρέπει να εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη άρα πρέπει να έχει αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η αύξηση στο κόστος παραγωγής της Η.Ε. μεταξύ του 2012 και του 2013 υπολογίζεται στα 1,3 Δις ?. Αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων ταξικών και πολιτικών επιλογών.
  • Από τέλος ρύπων 300 εκ ? - 500 εκ ?
  • Αύξηση κόστους Ημερήσιας Αγοράς 300 εκ ?
Διότι η ΔΕΗ παράγει το 65% και αγοράζει το υπόλοιπο 35% στις τιμές αγοράς συνεπώς η ΔΕΗ κερδίζει από την παραγωγή και χάνει από το εμπόριο
  • Από το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους 400 εκ ?
  • Από τον Ειδικό Φόρο στο ΦΑ 250 εκ ? και άλλα 150 εκ ? στο πετρέλαιο και Μαζούτ
  • Από αύξηση κόστους δανεισμού (αύξηση επιτοκίου) 100 εκ ?
Ειδικά ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους είναι μια βαθύτατα ταξική επιλογή για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών Η.Ε. από Φ.Α οι οποίοι έχουν επιβάλει στις κυβερνήσεις τους εξής καταπληκτικούς όρους προς όφελός τους. Επικαλούμενοι τεχνικούς λογούς δουλεύουν συνεχώς στο τεχνικό τους ελάχιστο που το έχουν καθορίσει δηλαδή στο 60% της ισχύος τους. Με αυτό το τρόπο αμείβονται με ένα ειδικό τρόπο που περιλαμβάνει το μεταβλητό τους κόστος (καύσιμο ΦΑ) συν ένα 10% καθώς και άλλες επιπλέον απολαβές. Τελικά με μέση τιμή για το 1 εξάμηνο του 2012 62,3 ?/mwh με την όποια αμείφθηκαν όλοι οι άλλοι παραγωγοί (ΔΕΗ) αυτοί αμείφθηκαν με 101,5 ?/mwh. Η διάφορα αυτή του υπέρ τιμήματος που αποκομίζουν είναι περίπου 400εκατ ? το χρόνο τα όποια πληρώνουν η ΔΕΗ και τελικά ο καταναλωτής.
  • Το Χαράτσι, το οποίο δημιούργησε επιπλέον ταμειακή επιβάρυνση της ΔΕΗ. Η σύνδεση του χαρατσιού με τον λογαριασμό της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αδυνατούν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς με συνέπεια, να ζημιώνεται ταμειακά και να απαξιώνεται η ΔΕΗ.
Συνεπώς υπάρχει και άλλος δρόμος:
  • Να καταργηθούν τα Μνημόνια και οι Εφαρμοστικοί Νόμοι που επιβάλουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οδηγούν την ΔΕΗ στην απαξίωση για να επιτευχθεί η σαλαμοποίησή της και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση
  • Να μηδενιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές (κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, απαλλαγή της ΔΕΗ από έγκλημα της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Diesel και το Φ.Α, ανάπτυξη της ΔΕΗ ώστε να μην κάνει πανάκριβες εισαγωγές και αγορές, αποπληρωμή χρεών από τους μεγαλοπαραγωγούς, κατάργηση του «δώρου» του κου Παπακωνσταντίνου στα ΣΗΘΥΑ, κλπ)
  • Να καταργηθούν οι Νόμοι που χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς
  • Να εξοφληθούν τα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών και του δημοσίου προς την ΔΕΗ
  • Να μην εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ε.Ε για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν από μια άλλη κυβέρνηση. Από μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Για αυτό ο λαός με τον αγώνα του πρέπει να ανατρέψει την τρικομματική κυβέρνηση και με την ψήφο του να αναδείξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία θα έχει μια συνολικά διαφορετική αντίληψη για την ενεργεία την οποία θα αντιμετωπίζει ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα και την ΔΕΗ 100% δημόσια και ενιαία.
Αλλά και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνιστεί μαζί με τον λαό για να αποτραπούν αυτές οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες θα λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα αλλά και να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του τομέα της ενέργειας συνολικά.
  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Δωρεάν ρεύμα τουλάχιστον σε όλους που θα είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.
  • Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα ώστε κανένα νοικοκυριό να μην μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα τα οποία μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνουν και την δωρεάν παροχή μιας βασικής ποσότητας ενέργειας βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (εισόδημα, πρώτη κατοικία, οικογενειακή κατάσταση κλπ.).
  • Απλοποίηση και επικαιροποίηση των κριτηρίων για να διευρυνθεί ο πληθυσμός που θα έχει κοινωνικό τιμολόγιο.
* Ο Θανάσης Πετράκος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας. 

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2012  iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: