Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Κεφαλληνία, η Ρομπόλα σε αναμονή

http://www.athinorama.gr/umami/wine/articles/?id=4602

  
O ξεχασμένος οινικός θησαυρός περιμένει τη θέση που του αξίζει
Είναι το σημαντικότερο από άποψη κρασιών ποιότητας νησί των Ιονίων αν και η αμπελοκαλλιέργεια έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Πριν από 30 χρόνια, όταν μεσουρανούσε η εταιρία Καλλιγά, η ποικιλία Ρομπόλα έδειχνε να έχει την πρωτοπορία ανάμεσα στις λευκές ελληνικές ποικιλίες. Οι διεθνείς ποικιλίες ακόμη δεν είχαν εμφανισθεί και το Ασύρτικο ήταν σχετικά άγνωστο με ελάχιστα δείγματα ποιοτικών προσπαθειών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ρομπολα να κρατεί επάξια τα σκήπτρα. Τα χρόνια πέρασαν και οι επίγονοι δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την επέλαση των άλλων ποικιλιών και την γενικότερη άνοδο της ποιότητας της οινοποίησης. Παράλληλα, οι προσπάθειες μεταφοράς της ποικιλίας εκτός ζώνης σε πιο παραγωγικές περιοχές έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα.
Γι αυτό και η ονομασία προέλευσης Ρομπόλα Κεφαλληνίας είναι η μονή που εμπεριέχει τοπωνύμιο και βαφτίστηκε έτσι ως αποτέλεσμα βαθιάς γνώσης (ή προφητείας). Δυστυχώς ελάχιστοι επαγγελματίες θεωρούν ότι μια λίστα κρασιών πρέπει απαραίτητα να περιέχει τουλάχιστον μια Ρομπόλα. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πιστέψει στον θησαυρό που κρατούν στα χέρια τους και συχνά ασχολούνται με άλλες ποικιλίες ευγενείς ή μη. Ο Δούκας της Βουργουνδίας (αν ζούσε στο νησί) θα τις έχει απαγορεύσει, όπως είχε κάνει πριν μερικούς αιώνες για όλες τις κόκκινες πλην Πινό Νουάρ. Σήμερα η Ρομπόλα Κεφαλονιάς είναι μια σχεδόν ξεχασμένη ιστορία, η οποία κοιμάται και ονειρεύεται ότι θα ξαναπάρει τα πρωτεία.


Η οινική ταυτότητα του νησιού

Ορεινή στο μεγαλύτερο μέρος της και με άγονα εδάφη, η Κεφαλληνία ανέπτυξε την καλλιέργεια των αμπελιών, ως μοναδικό είδος που μπορούσε να επιβιώσει. Η Ρομπόλα καταγράφεται στο νησί τον 12ο αιώνα και μάλλον μεταφέρθηκε στην Ιταλία από τους Βενετούς. Κατάφερε να επιζήσει ακόμη και από την λαίλαπα της σταφιδικής καλλιέργειας που επικράτησε στην γειτονική Ζάκυνθο και χάρη στο ευνοϊκό οικοσύστημα αναδείχτηκε ποιοτικά. Είναι προφανές ότι το έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα δημιουργώντας μία φανερή διαφορά ανάμεσα στην ορεινή και πεδινή Ρομπόλα. Αυτό το έχει λάβει υπόψη της και η νομοθεσία που δίνει δικαίωμα στην ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π πλέον) μόνον στις πιο ορεινές περιοχές καλλιέργειας. Εκεί, τα εδάφη, άγονα σχεδόν χωρίς χώμα, οδηγούν σε εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις και αντίστροφα σε υψηλή ποιότητα. Οι αμπελώνες της ζώνης ονομασίας προέλευσης εκτείνονται σε υψόμετρο από 500 ως 800 μέτρα με το μεγαλύτερο μέρος τους να συγκεντρώνεται δυτικά του επιβλητικού όρους Αίνος. Η Ρομπόλα μέσα σε αυτή τη ζώνη καλύπτει αμπελώνες έκτασης 1.500 στρεμμάτων, αρκετά από τα οποία καλλιεργούνται βιολογικά, με μέσο όρο παραγωγής τα 500 κιλά. Στο νησί υπάρχουν, εντός και εκτός ζώνης ονομασίας προέλευσης, 1.500 ακόμη στρέμματα φυτεμένα με Τσαούσι, Βοστιλίδι, ελάχιστο Θυνιάτικο  (ερυθρή ποικιλία), Μοσχάτο, Μαυροδάφνη και Ζακυνθινό.

Τα είδη των κρασιών

Το μεγαλύτερο μέρος των παραγόμενων κρασιών προφανώς είναι λευκά και φυσικά έχουν σαν βάση τη Ρομπόλα. Για τη Ρομπόλα Κεφαλληνίας, ο νομοθέτης έχει κάνει μια εξαίρεση, επιτρέποντας την παράγωγη κρασιών και εκτός της ζώνης πάντα όμως μέσα στα όρια του νησιού. Στην Κεφαλληνία εκτός από τη Ρομπόλα υπάρχει μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα παραγωγή κρασιών από Μαυροδάφνη και Μοσχάτο.  Και οι δύο αυτές ποικιλίες δίνουν κρασιά που έχουν το δικαίωμα στην ένδειξη Π.Ο.Π.

Οι παραγωγοί

Παρά τη φήμη και την ποιότητα των κρασιών της Κεφαλληνίας ο αριθμός των οινοποίειων είναι σχετικά μικρός. Εμείς επιλέξαμε και δοκιμάσαμε τα κρασιά των δυο πιο σημαντικών παραγωγών του νησιού, κρασιά των οποίων έχετε αρκετές πιθανότητες να συναντήσετε και σε κάποιες καλές κάβες η S/M των μεγάλων αστικών κέντρων.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Ομαλά, Κεφαλλονιά
26710-29400

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1982, ολοκλήρωσε το οινοποιείο το 1987 και ανανέωσε τον τεχνολογικό του εξοπλισμό σχετικά πρόσφατα. Ο νεότερος αμπελουργικός ελληνικός συνεταιρισμός που αποτελείται από 300 μέλη παραλαμβάνει το 85% της Ρομπόλας από τη ζώνη Ονομασίας Προέλευσης. Το όμορφο οινοποιείο του συνεταιρισμού έχει δανεισθεί αρχιτεκτονικά στοιχεία από το μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του; στο κέντρο του οροπεδίου της κοινότητας των Ομαλών Κεφαλληνίας, σε υψόμετρο 700 μέτρα, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Αργοστόλι. Είναι προσαρμοσμένο στην παραγωγή κυρίως λευκών κρασιών και κουβαλά, το βαρύ φορτίο της Ρομπόλας ως κυριότερος  διαχειριστής της. Τα δύο κρασιά που ξεχωρίσαμε είναι
San Gerassimo 
Σύνθετα αρώματα πορτοκαλιού, και κίτρινων φρούτων. Στόμα πλούσιο, με γλυκύτητα και ικανοποιητική οξύτητα.

Ρομπόλα Βio 2011
Καθαρά σύνθετα και φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων. Στόμα πλούσιο, με καλή οξύτητα που του δίνει νεύρο.

ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΣ (GENTILINI)

Μηνιές, Κεφαλλονιά
210-6740948

Η Μαριάννα, Κοσμετάτου μαζί με τον σύζυγο της, Πέτρο Μαρκαντωνάτο, ανέλαβαν τη συνέχεια του αμπελώνα και του οινοποιείου που άρχισε να δημιουργεί το 1978 ο πατέρας της. Το αμπέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 60 μ. κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα σε κλιματικές συνθήκες που επιτρέπουν την βιολογική καλλιέργεια. Είναι μόλις 5 χλμ. νοτιοανατολικά από το Αργοστόλι, στο χωριό Μηνιές, στολισμένο με ένα βοτανικό κήπο. Τα 70 στρέμματα του είναι φυτεμένα με Μαυροδάφνη, Μοσχάτο λευκό, Syrah και Μοσχοφίλερο. Παράγουν επίσης κρασί από την ποικιλία Ρομπόλα από σταφύλια που προέρχονται από 20 στρέμματα ιδιόκτητους και 200 στέμματα συνεργαζόμενους αμπελώνες μέσα στη ζώνη της Ρομπόλας. Τα δύο κρασιά που ξεχωρίσαμε είναι
Ρομπόλα Cellar Selection 2011
Αρώματα εσπεριδοειδών και βαρελιού. Στόμα πλούσιο με γλυκύτητα και αισθητή οξύτητα που του δίνει ισορροπία.
Eclipse 2010
Έντονα αρώματα κόκκινου φρούτου με νότες βανίλιας και σοκολάτας. Στόμα γεμάτο καλής ποιότητας τανίνες.
Αργύρης Τσακίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: