Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αυθαίρετα: νόμιμες οι μικροπαραβάσεις

http://www.efsyn.gr/?p=14354


Ποια «κίνητρα», εκτός από τη νέα παράταση στις δηλώσεις τακτοποίησης, μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νέο πακέτο που ετοιμάζει

Της Χαράς Τζαναβάρα

Πλήρη νομιμοποίηση των μικρών παραβάσεων σε κτίρια με οικοδομική άδεια, με την καταβολή πρόσθετου τέλους 500 ευρώ, εξετάζει το υπουργείο ΠΕΚΑ στο πλαίσιο του νέου πακέτου για τα αυθαίρετα, το οποίο είχε προαναγγείλει για το τέλος Ιανουαρίου αλλά όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει. Για μεγαλύτερες αυθαιρεσίες θα υπάρχει «συγχωροχάρτι» αλλά μόνο μέσα από την «τράπεζα γης», στην οποία ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ανάλογα με τα τετραγωνικά που λείπουν από το οικόπεδό του για να έχει δικαίωμα να εκδώσει νόμιμη άδεια.


Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η νέα -έκτη κατά σειρά- παράταση στις δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων. Η προθεσμία, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου, προβλέπεται να μετατεθεί για τα τέλη Μαρτίου, δεν αποκλείεται όμως να φτάσει και το εξάμηνο («Εφ.Συν.» 7/1/2013). Εως τις 8 Ιανουαρίου 2013 είχαν υποβληθεί 473.632 δηλώσεις και είχαν εισπραχθεί 743,16 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις υπολειπόμενες δόσεις τα έσοδα θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Η σχετική ρύθμιση θα μπει με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ που αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Προβλέπεται νέα έκπτωση 10% για το σύνολο της οφειλής σε όσους πληρώσουν το 30% του προστίμου έως τις 31 Ιανουαρίου. Είναι βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση και σ” αυτή την ημερομηνία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μείωση των προστίμων μέσω της εισαγωγής κοινωνικών κριτηρίων. Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη επιβεβαίωσαν ότι έχει υποβληθεί πρόταση για παράταση, υποστήριζαν ωστόσο ότι ώς τις 20 του μηνός το υπουργείο θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει νέες, μόνιμες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Μεταξύ άλλων προτείνεται:

*Κατηγοριοποίηση των παρανομιών, ώστε να προωθηθούν ειδικά μέτρα για μικρές παραβάσεις.

*Νομιμοποίηση των περίπου 700.000 παρανομιών σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια, κ.λπ.

*Αξιοποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για νομιμοποίηση ορισμένων παραβάσεων, όπως η προσθήκη ορόφου ή η επέκταση ρετιρέ σε βεράντες.

*Πρόβλεψη για διαρκή τακτοποίηση των μικρών παρανομιών (π.χ. αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση), που συχνά δεν είναι σε γνώση των ιδιωτών.

Την ίδια στιγμή, από την πρώτη επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία:

*Το 75% αφορά υπερβάσεις σε κτίρια με νόμιμη άδεια.

*Το 80% βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια και σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια στη σημερινή συγκυρία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα, παρά τις εκπτώσεις που έχουν θεσπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: