Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

101.642.497,68ευρώ ο προϋπολογισμός της ΠΙΝ για το 2017 Ψήφισμα διεκδίκησης για απόδοση πόρων, προσλήψεις προσωπικού και εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών για τα Ιόνια, ζήτησε ο Περιφερειάρχης



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                              
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ Κέρκυρα, 28-12-2016
Τηλ.: 26613.61572
email: press@pin.gov.gr        


        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου 2016, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οικονομικού έτους 2017 καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης.  


Την εισήγηση έκανε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Στραβοράβδης δίνοντας στοιχεία που αφορούν στις επιμέρους δαπάνες που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, όπως τις λειτουργικές δαπάνες που ανέρχονται στο ποσό των 3.152.183,52ευρώ, τις μεταφορές των μαθητών με ποσό 5.678.541,56ευρώ, τα νέα έργα και δράσεις από έσοδα ΚΑΠ που ανέρχονται στο ποσό του 1.386.869ευρώ και η μισθοδοσία με ποσό 8.713.259,40ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν της τάξης των 67.038.929,62ευρώ και ο προϋπολογισμός του 2017 ανέρχεται στο ποσό των 101.642.497,68ευρώ, μια αύξηση που προέκυψε από την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς στη Λευκάδα, τη Β. Κεφαλονιά και την Ιθάκη καθώς και από τη χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ για την συντήρηση του επαρχιακού/εθνικού οδικού δικτύου και τα αντιπλημμυρικά έργα.

“Ο προσανατολισμός μας είναι σαφής και ο προϋπολογισμός μας στηρίζεται στη δική μας αντίληψη που είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και η στήριξη των ευπαθών ομάδων, της πολιτιστικής δημιουργίας και των άμεσων αναγκών των πολιτών” δήλωσε ο κ. Στραβοράβδης,ο οποίος παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην κεντρική διοίκηση για οικονομική ασφυξία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας της παρακράτησης μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από το κράτος διαχρονικά οδηγεί σε οικονομική ύφεση τις Περιφέρειες και τις ωθεί σε ασυνέπεια έναντι αναληφθέντων υποχρεώσεων.

“Έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τους πολίτες αλλά και την αυτοδιοίκηση”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος διεκδίκησης πόρων, προσωπικού και εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών στα Ιόνια Νησιά.
“Η έκδοση του ψηφίσματος δεν είναι επετειακή ανάγκη, είναι πραγματικό γεγονός της κατάστασης που επικρατεί στις Περιφέρειες όλης της χώρας” δήλωσε.


Αναφορικά με τους τρεις άξονες διεκδίκησης, ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι “λόγω της υποχρηματοδότησης ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εμπόδια στην υλοποίηση έργων και δράσεων της ΠΙΝ. Πρέπει να διεκδικήσουμε την απόδοση των παρακρατηθέντων ΚΑΠ και ειδικών χρηματοδοτήσεων αν θέλουμε να είμαστε επωφελείς για τους πολίτες της Περιφέρειας. Επίσης η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε αρμοδιότητες χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Και τέλος τα Ιόνια Νησιά είναι μια περιοχή νησιωτική, θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές για την ενίσχυση της νησιωτικότητας και όσες αναφορές για ενίσχυση και ειδικά μέτρα γίνονται να περιλαμβάνουν και τα Ιόνια Νησιά”.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από το Σώμα την υπερψήφιση του προϋπολογισμού υπογραμμίζοντας ότι “παρά τους λειψούς ΚΑΠ ο προϋπολογισμός δίνει τη δυνατότητα με την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής της ΠΙΝ και την απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά και διακρατικά προγράμματα, για μια ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών στα Ιόνια Νησιά”.


Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 18 ψήφους υπέρ και 8 κατά, όπως και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης.