Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις εναντίον του λαού του Καζακστάν




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τον συνεχιζόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης του Καζακστάν και την επίθεσή της ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ο νέος νόμος για τα Συνδικάτα ψηφίστηκε κατά παράβαση πολλών αρχών και συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ. Καταπατά το δικαίωμα των εργαζομένων να σχηματίσουν τη δική τους ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση. Στη χώρα ήδη απαγορεύονται τα συνδικάτα που δεν ελέγχονται από τις αρχές και τους εργοδότες.
Το 2014 άρθηκε η άδεια λειτουργίας του τελευταίου αντιπολιτευτικού κόμματος στη χώρα, του Κομμουνιστικού Κόμματος Καζακστάν. Διαρκείς, επίσης, είναι οι απορρίψεις νομιμοποίησης του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν.
Με την κατηγορία της «υποκίνησης κοινωνικού μίσους» καταδικάστηκε και η Ναταλία Σοκολόβα, δικηγόρος του σωματείου στην εταιρεία πετρελαίου «Karazhanbas Munay Gaz». Επί της ουσίας καταδικάστηκε για τη συνδικαλιστική της δράση, σε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων, τον Αύγουστο του 2011. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει την συνέχιση αυτής της πολιτικής και των διώξεων κατά αγωνιστών της κινητοποίησης στην πόλη Ζαναοζέν. Καταδικάζει, ακόμη, τη σύλληψη και καταδίκη των Max Bokayev (Μακς Μποκάεφ) και Talgat Ayan (Ταλγκάτ Άτζαν) επειδή διαμαρτυρήθηκαν δημόσια σε ένα συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην πολιτική και συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων του Καζακστάν.
Να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές ελευθερίες συνάθροισης και λόγου, οι διαδηλώσεις και το δικαίωμα στην απεργία.
Να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις εναντίον του λαού.
Να αρθούν οι φυλακίσεις, που έχουν επιβληθεί με αντιλαϊκά πολιτικά κίνητρα.
Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι της δολοφονίας δεκάδων απεργών εργατών στην πόλη Ζαναοζέν το Δεκέμβρη του 2011.
Αργοστόλι 29/12/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία