Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Πέφτουν τα «ανταποδοτικά» προσχήματα, για την «ενεργειακή θηλιά» των εταιριών ΑΠΕ σε βάρος του λαού μας.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς ενημερώνει το λαό του νησιού μας για ένα ακόμη απαράδεκτο επεισόδιο στο σήριαλ των λεγόμενων ανταποδοτικών ωφελημάτων που, δήθεν, παρέχουν στην τοπική κοινωνία οι εταιρίες των αιολικών πάρκων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρακρατεί ένα σημαντικό ποσό από τα ψίχουλα (σε σχέση με τα κέρδη) που καταβάλλουν οι εταιρίες (υποτίθεται υπέρ των κατοίκων – καταναλωτών των περιοχών που γειτνιάζουν με τα πάρκα), εξαιρώντας μάλιστα από αυτή την καταβολή οικισμούς και μεμονωμένους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά εξαιρούν οικισμούς και καταναλωτές από τις Τοπικές Κοινότητες: Μακρυώτικων, Διλινάτων, Νυφίου, Διβαράτων, Αγκώνα, Θηνιάς, Κουρουκλάτων, αφού δίνουν στους κατοίκους ελάχιστες ημέρες για να κάνουν ένσταση (για την μη υπαγωγή του στους καταλόγους των δικαιούχων). Το γεγονός αυτό συμβαίνει μετά από την πολύχρονη διαφυγή καταβολής οποιουδήποτε τιμήματος, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Τονίζουμε ότι έχει προηγηθεί η μη επιστροφή από τη Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ) προς αυτές τις Τοπικές Κοινότητες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχουν εισπραχθεί για τον ίδιο λόγο και έπρεπε να δαπανηθούν για έργα. Οι εταιρίες είναι πολλαπλά ωφελημένες και μόνιμα χαμένος ο λαός. Κυβερνήσεις - τοπική διοίκηση και εταιρίες είναι σε μόνιμη συμπαιγνία.
Ο λαός του τόπου μας πρέπει να γνωρίζει ότι με κατεύθυνση της ΕΕ και με την έγκριση όλων των κυβερνήσεων δόθηκαν και δίνονται σκανδαλώδεις παροχές και διευκολύνσεις για την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως επιδοτούμενα δάνεια, επιτάχυνση διαδικασιών έκδοσης αδειών, μη εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κ.ά.
Την ίδια ώρα στην Κεφαλονιά, όσο και ευρύτερα στη χώρα, η δράση των ανεμογεννητριών συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με μια σειρά συνέπειες, όπως η συμβολή τους στις πλημμύρες, στις καταρρεύσεις του δικτύου ενέργειας, στις πυρκαγιές κ.ά. Η ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική προς τις εταιρίες αυτές, που θέσπισαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, παρέχει ένα σύστημα εγγυημένων τιμών για σίγουρη κερδοφορία και η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ αγοράζει πανάκριβα το σύνολο της ενέργειας που παράγουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες μέσω ΑΠΕ. Υπογραμμίζουμε ότι η εγγυημένη τιμή αγοράς ενέργειας για τα αιολικά είναι 88 ευρώ/MWh και η ΔΕΔΔΗΕ πουλά κάτω από τα 55 ευρώ/MWh!!! Έτσι, μεταφέρεται το παραπάνω κόστος του ρεύματος από τις ΑΠΕ στο λογαριασμό των λαϊκών νοικοκυριών που πληρώνουν πανάκριβα μέσα από τις συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς επιβεβαιώνεται όταν κατήγγειλε τη «φάμπρικα» των ΑΠΕ που έχει ανοίξει η ΕΕ και που έχει εξελιχθεί σε πραγματική «ενεργειακή θηλιά» για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες. Η πολιτική της ανταποδοτικότητας, που συστηματικά, επίσης, καλλιέργησαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις διαχρονικά, είχε στόχο τον κατευνασμό του λαού για να αποδεχτεί την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου (μέσα από κρατικές ή ιδιωτικές δομές) στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλα αυτά οι εταιρίες δεν καλούνται να αποζημιώσουν για τις βλάβες που έχουν προκαλέσει και πολύ περισσότερο να συμβάλλουν οικονομικά σε έργα υποδομής και πρόληψης (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κλπ). Αντίθετα ζουν και βασιλεύουν σε καθεστώς φορολογικής και γενικότερης ασυλίας και προετοιμάζονται να καταλάβουν όλα τα βουνά και τους λόφους του νησιού μας, αν ο λαός δεν παλέψει συνολικά και συγκροτημένα για το δίκιο του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς τονίζει ότι πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Ο λαός μας δεν χρειάζεται τις εταιρίες των αιολικών πάρκων ούτε τα ψίχουλα που του πετάνε για να διαπράττουν διαρκή εγκλήματα σε βάρος του. Οι ΑΠΕ για να παρέχουν ενέργεια σε όφελος του λαού πρέπει να είναι ενταγμένες σε έναν κοινωνικοποιημένο πολύμορφο τομέα ενέργειας που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία. Μόνο τότε μπορεί να προσφέρεται φθηνή ενέργεια στα λαϊκά στρώματα, να μειώνεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα και να ενισχύεται η ανάπτυξη της βιομηχανίας και συνολικά της οικονομίας για την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον.
Αργοστόλι 28 Δεκέμβρη 2016
                                                       Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς