Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Καμπάνια για τους πρόσφυγες: Δίνουμε χέρι αλληλεγγύης – πολεμάμε τον κοινό εχθρό: τον ιμπεριαλισμό



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ) elme_ki@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τα σχολεία και τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στην καμπάνια συλλογής υλικών για τους πρόσφυγες, η πρώτη φάση της οποίας έκλεισε σήμερα 23 Δεκέμβρη, με το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Μετά τις γιορτές η ΕΛΜΕ-ΚΙ θα συνεχίσει την καμπάνια. Επίσης, θα στηρίξει τους διαγωνισμούς του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης για τον Τάσο Λειβαδίτη και της Ελληνικής Επιτροπής γα τη Διεθνή Ύφεση
και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για τον Παλαιστίνιο ποιητή Μαχμούτ Νταρουίς, που έχουν σαν σημείο αναφοράς την αλληλεγγύη και τον αγώνα για μια ζωή στο «μπόι των ονείρων μας». Σχετικά με το διαγωνισμό της ΕΕΔΥΕ θα ενημερώσουμε αναλυτικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού έχει συνέχεια και μας επιβάλλει να επαναλάβουμε ότι εκτός από το κύριο πρόβλημα για τους πρόσφυγες, που είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς και τις δομές, που έχουν παραδοθεί στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Χωρίς απαραίτητες υποδομές, με τους περισσότερους να ζουν σε σκηνές για δεύτερο χειμώνα, με τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό, με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, υγείας και περίθαλψης. Εκτεθειμένοι το καλοκαίρι στη ζέστη και το χειμώνα στο κρύο, χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση για τη μεγάλη πλειονότητα των παιδιών, προσπαθούν να επιβιώσουν ολόκληρες οικογένειες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα λεγόμενα hotspots των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που ήδη στοιβάζονται, κάτω από άθλιες συνθήκες, διπλάσιοι, συχνά και τριπλάσιοι άνθρωποι, απελπισμένα θύματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και των άλλων αποφάσεων της ΕΕ που υπέγραψε και εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση, με συνέπειες και στην καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών. Με τον τρόπο αυτό, η κυβερνητική πολιτική αφήνει περιθώριο στη ρατσιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις και μηχανισμούς να στήνουν προβοκάτσιες κατά των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού, να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στους εργαζόμενους και το λαό.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί εμπλέκει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο, με τις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ντόπιων συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί αναγορεύει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και την τουρκική κυβέρνηση σε προστάτη έναντι των ενδεχόμενων μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών.

Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια σύνδεσης του μειωμένου ΦΠΑ που εξήγγειλε η κυβέρνηση με την παράταση του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά.

Έχει ευθύνες τόσο για τη συνολική πολιτική της απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που εγκλωβίζει πρόσφυγες στην Ελλάδα και συμφωνεί στην επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου, όσο και για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΖΗΤΑΜΕ:* Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

* Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου σε οποιαδήποτε παραλλαγή του.

* Άμεση μετακίνηση των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

* Να σταματήσει η λειτουργία και η επέκταση των «hotspot» των νησιών με οποιαδήποτε μορφή – Να υπάρξουν μόνο κέντρα υποδοχής και καταγραφής.

* Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

* Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση ή σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους.

* Να εξασφαλισθεί η πρόσβαση σε δίκαιες και αξιόπιστες διαδικασίες ασύλου, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.* Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές ανθρώπινης, αξιοπρεπούς και ασφαλούς προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες σε οικίσκους, με άμεση προτεραιότητα σε εγκύους, οικογένειες με παιδιά και Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, για τους οποίους να προσληφθεί ειδικό επιστημονικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

* Ειδικά μπροστά στο χειμώνα να εξασφαλιστεί η θέρμανση για όλους, ειδικά κλινοσκεπάσματα και ρουχισμός που να προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την κακοκαιρία.

* Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες.

* Να εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων, όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από τον χώρο στον οποίο φιλοξενούνται (καταυλισμοί ή ξενοδοχεία/διαμερίσματα) στην εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να παρθούν γι’ αυτό το σκοπό όλα τα απαραίτητα μέτρα (εμβολιασμοί, μεταφορά, προσλήψεις εκπαιδευτικών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού κλπ).* Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, οι Διευθύνσεις Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κλπ.

* Να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός διερμηνέων και μεταφραστών.

Μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, για νέες εκατόμβες νεκρών και καραβάνια προσφύγων, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χύσει το αίμα του για ξένα ταξικά συμφέροντα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

1. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ.

2. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους.

3. Να αντιμετωπισθούν οι φασίστες – χρυσαυγίτες που οργανώνουν προβοκάτσιες σε βάρος τωνπροσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού.

Αργοστόλι 23/12/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης            Ποταμιάνου Σοφία