Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Γεράσιμος Δεστούνης – 30 Χρόνια από το θάνατό του





Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του αγωνιστή Ναυτεργάτη και Προέδρου της ΠΕΝΕΝ (1983-1986) Γεράσιμου Δεστούνη.
Ο Γεράσιμος Δεστούνης γεννήθηκε στην Άσσο της Κεφαλλονιάς το 1945. Από μικρός άσκησε το ναυτικό επάγγελμα και βίωσε τις σκληρές και δύσκολες συνθήκες της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Συνδέθηκε με το οργανωμένο αγωνιστικό ναυτεργατικό κίνημα και είχε πλούσια συνεισφορά σε όλους τους αγώνες που αναπτύχθηκαν την μεταδικτατορική περίοδο στη χώρα, στον Πειραιά και ιδιαίτερα στο Ναυτεργατικό κίνημα.
Είναι η εποχή που η χώρα βγαίνει από μια τραγική περίοδο, αυτή της φασιστικής δικτατορίας και τον διορισμό φιλοχουντικών διοικήσεων στα Ναυτεργατικά Σωματεία και την Π.Ν.Ο.
Πρωταρχικός στόχος ήταν η αποχουντοποίηση των Σωματείων, η απομάκρυνση των εφοπλιστόδουλων διοικήσεων από τα Σωματεία, η μαζικοποίησή τους, και ο οργανωμένος αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η ανάπτυξη των αγώνων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την βελτίωση των όρων στις Σ.Σ.Ε., των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων.
Αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή και φυσιογνωμία έχοντας ταξική συγκρότηση ως προσωπικότητα και μαζί με άλλους συνεργάτες και συντρόφους δίνουν την μάχη ενάντια στους εγκάθετους ναυτοκάπηλους που είχαν κάτσει διορισμένοι από την δικτατορία στο σβέρκο των Ναυτεργατών και του ιστορικού κλάδου των Ναυτών.
Διακρίνεται για την στοχοπροσήλωσή του, την πίστη στις αρχές και τις αξίες του εργατικού κινήματος, για την πολιτικοϊδεολογική του συγκρότηση, την συνέπεια, την αγωνιστικότητα και την αδιάλακτη πάλη του ενάντια
στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα τσιράκια του στο ναυτεργατικό κίνημα.
Η δράση, ο αγώνας, οι ικανότητες του και η ανιδιοτελής προσφορά του, τον αναδεικνύουν στη θέση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ την οποία από την πρώτη γραμμή με τους άλλους συντρόφους και συνεργάτες του, την
βγάζουν από το περιθώριο που την είχαν επί ετών η τότε φιλοεφοπλιστική διοίκηση και την φέρνουν στο επίκεντρο του αγωνιστικού κινήματος.
Σύντομα η ΠΕΝΕΝ κάτω από την ηγεσία του Γεράσιμου, αποκτά οντότητα, ταξικό προσανατολισμό, μαζικότητα, συσπείρωση και αναδεικνύεται σε πρωτοπόρα αγωνιστική δύναμη μέσα στο εργατικό και ναυτεργατικό κίνημα.
Η συνεισφορά του σε όλα τα πεδία δράσης και παρέμβασης ήταν ουσιαστική και ανυπολόγιστη.
Τιμώντας την μνήμη του οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το ήθος, την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα και την πίστη του στους άμεσους και μακροπρόθεσμους σκοπούς της εργατικής τάξης.
ΠΗΓΗ