Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς: Όλα τα μέτωπα ανοιχτά!!!



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Δρακουλόγκωνα, προκειμένου να θέσει αιτήματα που αφορούν τους όρους λειτουργίας των σχολείων, την ασφάλεια των μαθητών και την επιχείρηση δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης στα σχολεία του Νομού. 
Συγκεκριμένα εκ μέρους της ΕΛΜΕ-ΚΙ τέθηκαν τα εξής:

1. Το πλαίσιο των νησιωτικών ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που προσυπέγραψε η ΕΛΜΕ-ΚΙ.
2. Τα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή την κακοκαιρία.
3. Η πορεία των παρεμβάσεων για το Φαραώ και για το νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι.
4. Η απόπειρα στραγγαλισμού της συνδικαλιστικής δράσης στα σχολεία, με αφορμή την απόφαση της σχολικής επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς.
5. Η πορεία του αιτήματος της ΠΙΝ προς τις ναυτιλιακές εταιρίες και το ΚΤΕΛ για παροχή έκπτωσης στους εκπαιδευτικούς.
Αναλυτικότερα για τα δύο πρώτα εκ μέρους της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίστηκαν:
1. Η σημασία να στηριχθεί η πρωτοβουλία των νησιωτικών ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που ξεκίνησε με την παράσταση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Σαντορινιό. Σήμερα εκ μέρους του μαζικού κινήματος υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, εφ’ όλης της ύλης, που διευκολύνει την στελέχωση των σχολείων των περιοχών αυτών μέσα από συγκεκριμένες δράσεις για σχολεία – εκπαιδευτικούς και μαθητές (μέτρα για πρόσφυγες, σίτιση – στέγαση – μετακίνηση εκπαιδευτικών, μοριοδότηση σχολείων κλπ). Η καμπάνια της κυβέρνησης, μέχρι τώρα, είναι σταθερά στο πλαίσιο της επιλεξιμότητας της ΕΕ, είναι επικοινωνιακή και εξαντλείται σε νέες παροχές προς τους εφοπλιστές.
2. Όσον αφορά την κακοκαιρία η ΕΛΜΕ-ΚΙ έθεσε ως πρώτιστο καθήκον την ασφάλεια των μαθητών και άσκησε κριτική, διότι δεν προσκλήθηκε σε οποιοδήποτε συντονιστικό όργανο συγκλήθηκε για τα προβλήματα που προέκυψαν. Τα σχολεία παραμείναν κλειστά στο Νομό από Δευτέρα έως Τετάρτη, σύμφωνα με την υφιστάμενη ενημέρωση, κύρια λόγω α) των δυσχερειών που υπήρχαν στα μέσα μεταφοράς των μαθητών να ανταποκριθούν σε αυτές τις συνθήκες (πχ μη κτήση ή χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από λεωφορεία και ταξί) και β) των προβλημάτων από τον πάγο που παράμεναν επί μακρόν σε τμήματα του οδικού δικτύου. Τέθηκε ερώτημα για την επάρκεια σε πετρέλαιο στα σχολεία. Επίσης, έγιναν ερωτήματα σχετικά με την πορεία αποκατάστασης του οδικού δικτύου και της προστασίας από τις βραχοπτώσεις λόγω των σεισμών. Τονίστηκε πως είναι άγνωστο το πώς περνούν μια σειρά μαθητές, ηλικιωμένοι και λαϊκές οικογένειες όπως πχ εκείνες των «κόκκινων» σπιτιών από τους σεισμούς. Δεν υπάρχει πολιτική πρόληψης και προστασία από πάνω προς τα κάτω. Ως αποτέλεσμα ο καθένας προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα μόνος του, ενώ ακόμη και θάνατοι, όπως πχ έγινε με ηλικιωμένο σε στάση λεωφορείου στις Μηνιές, καταγράφονται απλά με το παθολογικό αιτιολογικό. Τέλος, τέθηκαν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής και των κινδύνων από ιώσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των κοντέινερς σε περίπτωση που, λόγω καιρού, παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα με διαρκή χρήση του air condition.
Στην απάντησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε τα εξής:
1. Θεωρεί σημαντική την πρωτοβουλία των νησιωτικών ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Είπε πως είχε πάρει μέρος, ως επικεφαλής της Επιτροπής Νησιωτικής Πολικής της ΠΙΝ, στη συνάντηση των Περιφερειαρχών που έγινε με τον κ. Σαντορινιό, πριν τις εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει κάποια κυβερνητική απάντηση στα αιτήματα που η ΠΙΝ κατέθεσε, ανάμεσα στα οποία και κάποια που αφορούν τους μαθητές (πχ τις ιδιομορφίες των νησιών που αφορούν την ΚΥΑ για τις μεταφορές και τα προβλήματα που δημιουργούνται). Δεσμεύτηκε να στηρίξει το πλαίσιο, όποτε έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και, επίσης, να προχωρήσει σε τροποποίηση του πλαισίου για τη νησιωτικότητα που έχει κατατεθεί εκ μέρους της ΠΙΝ προς την κυβέρνηση, ώστε να περιληφθούν τα αιτήματα των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ. Η πρωτοβουλία του μαζικού κινήματος, είπε, ανοίγει δρόμο για γενικότερη στήριξη κρίσιμων τομέων όπως η υγεία και η παιδεία.
2. Για τα πορίσματα από την κακοκαιρία δεσμεύτηκε να καλεί την ΕΛΜΕ στο αρμόδιο συμβούλιο, αν και είπε ότι δεν έγινε κανένα τελευταία. Δήλωσε πως σκοπεύει να περιλάβει το ζήτημα των αντιολισθητικών αλυσίδων στη νέα σύμβαση για τις μεταφορές των μαθητών που θα υπογραφεί. Για το πετρέλαιο στα σχολεία δεν είχε κάποια εικόνα. Για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο ανέφερε πως τα μεγάλα προβλήματα ήταν στα τμήματα για τα οποία έχει την ευθύνη ο Δήμος, κάποια από τα οποία μέχρι και τώρα είναι κλειστά. Το έργο των σημειακών παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο έχει προχωρήσει μόλις κατά 17% ενώ για σημεία του δεν υπάρχουν καν μελέτες. Με βάση τον αποχαρακτηρισμό του Νομού από σεισμόπληκτο το έργο δεν προχωρά με κατεπείγουσες αλλά με τις συνήθεις διαδικασίες. Η βραχοπροστασία έχει ολοκληρωθεί κατά 70-80%. Το σύνολο των χρημάτων που έχει διατεθεί για έργα αποκατάστασης από τους σεισμούς είναι περίπου 12.000.000 ευρώ ενώ η δέσμευση ήταν για 54.000.000, κι αυτά μόνο για την περίφημη «επιστροφή στην πρότερη κατάσταση σημειακά» κι όχι για ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση. Κοινοποίησε σχετικά έγγραφα της Περιφέρειας που δείχνουν το πρόβλημα και το τέλμα που έχει διαμορφωθεί. Η εκτίμηση του Αντιπεριφερειάρχη ήταν πως με αυτά τα δεδομένα τα έργα δεν θα τελειώσουν ποτέ.
3. Όσο αφορά τις παρεμβάσεις στο Φαραώ δήλωσε δεν του έχει διαβιβαστεί αίτημα από το Δήμο (που έχει την αρμοδιότητα) για να προχωρήσει σε σχετική μελέτη. Αντίστοιχα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ληξούρι, με δεδομένο πως εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν έχει γίνει ακόμη η χωροθέτηση ούτε καν έχουν διαβιβαστεί τοπογραφικό και τίτλοι ιδιοκτησίας, προκειμένου, με βάση αυτά, να γίνει αίτημα για μελέτη στο χώρο από τον ΟΣΚ. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα για το έργο, διότι, χρονίζουν απαράδεκτα και οι στοιχειώδεις ενέργειες.
4. Για την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς. Είπε ότι η θέση του, ως εισηγητή του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν η υποχρέωση των αρμοδίων να εξασφαλίζουν τη στέγαση των σωματείων στους χώρους δουλειάς και τη διευκόλυνση της δράσης τους. Αυτό θα υποστηρίξει ξανά, εφόσον υπάρξει αίτημα ή ερώτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, θα κινηθεί σε όλα τα επίπεδα.
5. Όσο αφορά το θέμα της έκπτωσης προς τους εκπαιδευτικούς, κοινοποίησε στην ΕΛΜΕ-ΚΙ την επιστολή του προς τις ναυτιλιακές εταιρίες και το ΚΤΕΛ και είπε πώς πέραν των επιστολών των εταιριών στη γραμμή Αργοστόλι – Ληξούρι (μηδενικές ειδικές προσφορές για εκπαιδευτικούς) δεν είχε άλλη απάντηση. Όπως είπε, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του.
Με βάση όλα τα προηγούμενα το ΔΣ θα εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 16/01.
Τέλος, υπενθυμίζουμε πως την Πέμπτη 12 Γενάρη και ώρα 13.00 στο Εργατικό Κέντρο το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου, με την θεματολογία που έχει ανακοινώσει.
Αργοστόλι 11/01/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
                                      Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία