Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Τι συνέβη στο κέντρο της Μελβούρνης το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου 1941 ;

Γράφει ο Ανδρέας Κολαΐτης (Πτυχιούχος ΤΕΙ -  Αθήνας)
                              
                ( Ο Lukas (Lekatsas) Antony J.J μαζί με την αγγλίδα συζυγό του, πηγή photo http://eptanisiaka.blogspot.gr/2014/09/blog-post_90.html )


Ο Αντώνιος Ιωάννης Γεράσιμος Λεκατσάς -γνωστός  στην Αυστραλία ως Antonios John Jereos Lucas-  γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1862, στην Εξωγή της Ιθάκης.  Το όνομα του είναι συνυφασμένο για τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτησε για την ίδρυση της "Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης & Βικτώριας το 1897,  όσο και της "Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακήσιων Μελβούρνης", το 1916.

Ο Αντώνιος Λεκατσάς ήταν επιτυχημένος σε πολλαπλούς ρόλους που είχε αναλάβει. Μεταξύ άλλων:  του ευεργέτη, του σημαντικού παράγοντα ως ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής παροικίας, ιδιοκτήτη καφετέριας και εστιατορίου, δημοφιλής  για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και την κατασκευή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων στη Μελβούρνη (βλέπετε πηγή 1).
Στις 28 Φεβρουαρίου 1893,  ο Λεκατσάς παντρεύτηκε την Αγγλίδα Margaret Wilson, τότε επικεφαλής του τμήματος γουνών του Foy & Gibson.  Η ίδια βαφτίστηκε χριστιανή ορθόδοξη και έπαιξε μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις του συζύγου της, ενθαρρύνοντας πάντα τα διαβήματά του.

Το 1894, μαζί με τη σύζυγό του, ο τότε 32χρονος Λεκατσάς άνοιξε το πρώτο από τα δύο μεγάλα «ιδρύματά» του - το πρώτο ελληνικό καφενείο που ονομαζόταν «The Town Hall Cafe» στο Swanston Street της Μελβούρνης (βλέπετε επισυναπτόμενες φωτογραφίες).

Μεταξύ άλλων διορίστηκε επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ (1923-1926),  ενώ το 1931, διορίστηκε επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, και διατήρησε την τιμητική αυτή θέση μέχρι το θάνατό του, στις 10 Αυγούστου 1946.

Ανάμεσα στις πολυσχιδείς δραστηριότητες αρωγής του προς την πατρώα γη Ελλάς,  να τονιστεί πως το 1940 - '41,  υπήρξε καθοριστική  η συνεισφορά του (καθώς και της οικογένειάς του)  στην οργάνωση και τον συντονισμό εθελοντών σε επιτροπές εράνων κ.λπ με αποκορύφωμα την 14η Φεβρουαρίου 1941  που 'χε χαρακτηριστεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση ως "Ελληνική Ημέρα" ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για τα νικηφόρα  κατορθώματα  των Ελλήνων στον ελληνοιταλικό πόλεμο (βλέπετε πηγή 2).

Πηγές:

1.  http://neoskosmos.com/news/el/node/27688

2.  http://neoskosmos.com/news/el/node/59185

3.  Βιβλίο "The Ithacans" , George Paxinos, 2016