Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Απεργία στα νοσοκομεία στις 2 Μαρτίου - ΟΕΝΓΕ: Ενταφιάζεται η κοινωνική ασφάλιση.


Νέοι γιατροί, ειδικευόμενοι και επικουρικοί θα πρέπει να δουλεύουν «δύο ζωές» για πλήρη σύνταξη. Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Πέμπτη 2 Μαρτίου, ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, από κοινού με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, τους ασθενείς και όλο το λαό, να «παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη μόνιμη δουλειά, στην υγεία, στην ασφάλιση».

Την Πέμπτη (02/03/2017) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 13:00. Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε, επίσης, η Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία.
«Το νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο. Δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους παλιούς ασφαλισμένους ούτε μόνο αυτούς που τους απομένουν λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Αφορά κυρίως τους νέους συναδέλφους, ειδικευόμενους, επικουρικούς που για να πάρουν πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύουν δυο ζωές... τουλάχιστον. Μας αφορά όλους. Γιατί το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη είναι και η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.
Η ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση, δημιουργείται το πλαίσιο για την απεμπλοκή του κράτους. Ενταφιάζεται οριστικά ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, δικαίωμα δεκαετιών κατακτημένο με αγώνες. Η ανταποδοτικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυτοχρηματοδότηση των ταμείων από τους εργαζόμενους, μεταφράζεται σε συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και σε συνεχείς αυξήσεις των εισφορών για να "βγαίνει" το ταμείο.
Στόχος η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πλευρά του οποίου είναι και η ασφάλιση, πάγια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό άλλωστε υπηρετούν οι κατευθύνσεις και οι οδηγίες της Ε.Ε για τη σύνταξη και την ασφάλιση.
Ταυτόχρονα, η συνειδητή απαξίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης στρώνει το έδαφος για τα πιράνχας των ιδιωτικών ασφαλιστικών και των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας για να κάνουν χρυσές δουλειές» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:
- Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
- Επιδότηση στο 80% του μισθού και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του άνεργου γιατρού, κατά τη διάρκεια της αναμονής για ειδικότητα.
- Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων. Όχι στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών.
- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.
- Αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών. Μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης.
- Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας.