Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Διαθέσεις εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ: «κινητικότητα» και ελαστικοποίηση.

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Διαθέσεις εκπαιδευτικών για «συμπλήρωση ωραρίου» στα ΙΕΚ:
Αξιοποίηση των αναδιαρθρώσεων στο σχολικό πρόγραμμα,
για επέλαση στα εργασιακά δικαιώματα με «κινητικότητα» και ελαστικοποίηση.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν νέες ελαστικοποιήσεις στην εργασία που σχεδιάζουν κυβέρνηση – διοίκηση. Μία από αυτές αφορά τις διαθέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) για «συμπλήρωση ωραρίου» και τους όρους που αυτή πραγματοποιείται.
Αφού η κυβέρνηση άφησε γυμνά τα ΔΙΕΚ από προσωπικό και γραμματειακή στήριξη έρχεται, στη μέση της σχολικής χρονιάς, να παίξει το χαρτί της «συμπλήρωσης ωραρίου» από καθηγητές της δευτεροβάθμιας. Αξιοποιώντας τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις ολιγομελών τμημάτων, τις αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τις περικοπές μαθημάτων φτιάχνει ασυμπλήρωτους που ήδη τριγυρίζουν σε δύο – τρία ή και τέσσερα σχολεία. Έτσι, ήρθε και στο τοπικό ΠΥΣΔΕ το ζήτημα να αποφασίσει σχετικά, στέλνοντας στον καιάδα δικαιώματα και όρους εργασίας αλλά και τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων. Η διάθεση στα ΙΕΚ, που εντάσσονται στη μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γενικεύεται για όλες τις ειδικότητες από εκεί που αφορούσε ένα μέρος συναδέλφων και συγκεκριμένα - με συμφωνία της ΟΛΜΕ - τους διαθέσιμος που επανήλθαν (και πάλι μόνο εφόσον γινόταν με αίτησή τους).
Η πείρα έχει δείξει, ανεξάρτητα από τις όποιες διαβεβαιώσεις υπήρξαν στο παρελθόν:
-     Πλήθος σχολείων που καλύπτει ο εκπαιδευτικός, γραμματειακή στήριξη σχολείων, χιλιομετρικές αποστάσεις, ζώνες ωραρίων κλπ, αποτελούν άγνωστες λέξεις για την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική και τα όργανα που την υλοποιούν. Είναι γνωστές οι καταγγελίες για δουλειά σε πρωινό ωράριο σε 2-3 σχολεία και μετά απογευματινό ωράριο στα ΔΙΕΚ.
-     Αλλάζει το εκπαιδευτικό αντικείμενο στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν (κατάρτιση και όχι εκπαίδευση, ενήλικες, εξειδικευμένα μαθήματα, απουσία βιβλίων και αναλυτικών προγραμμάτων) και μεταβάλλονται άρδην οι εργασιακές συνθήκες (άδειες, ασθένεια, απεργίες πρέπει να αναπληρωθούν).
-     Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να κάνουν και γραμματειακή υποστήριξη στα ΔΙΕΚ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει πως στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης οι διευθυντές - διορισμένα μέλη δήλωσαν πρόθεση να υπερψηφίσουν τις διαθέσεις τεσσάρων «ασυμπλήρωτων» συναδέλφων που ήρθαν προς συζήτηση. Το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα μετακίνηση εκπαιδευτικών δεν αναιρεί το γεγονός ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να γίνει. Η διαδικασία αυτή αποτελεί τμήμα της «κινητικότητας» στην οποία ομνύουν κυβερνήσεις – ΕΕ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί ΟΛΟΥΣ τους αιρετούς να ενημερώνουν το σωματείο για τις εξελίξεις και να συντονίζονται μαζί του, ως οφείλουν. Ας γνωρίζουν οι «πρόθυμοι» και οι διοικούντες πως θα μας βρουν απέναντι σε κάθε παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι εξ αντικειμένου πλήγμα και για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Απαιτούμε:
1.    Να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα και οι ανάγκες των σχολείων να προσδιορίζονται με βάση τους 20 το πολύ μαθητές στο τμήμα, χωρίς κατώτατο όριο για τη δημιουργία τους.
2.    Καμία υποχρεωτική μετακίνηση στα ΔΙΕΚ – καμία παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων.
3.    Να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση και πρόσληψη εκπαιδευτών για τη σωστή λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ.
Αργοστόλι 27/02/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία