Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Πολλά μπράβο στον παπα-Γιάννη Φραγκισκάτο « Θνάσκει σιγαθέν καλόν έργον » Πίνδαρος Το καλόν έργο δεν πρέπει να κρύβεται



Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός 
Δεν είναι εύκολο να μιλά ένας κοσμικός για έναν ιερέα,  γιατί ο χρόνος είναι εκείνος που δείχνει την αξία της πορείας του,  το καλό έργο του, αυτά που θα τον δικαιώσουν στο λειτούργημά του,   ως λειτουργός του Θεού και των ανθρώπων που τάχτηκε να υπηρετήσει.

Όμως, ως απλός πολίτης του Ληξουρίου, που προσπαθώ να βλέπω και να μην κοιτάζω επιφανειακά τα πράγματα και τα γεγονότα, παρατηρώ τον σιωπηλό αγώνα και την προσπάθεια που κάνει ο παπα-Γιάννης Φραγκισκάτος, που πέρα από τα λειτουργικά του καθήκοντα, αγόγγυστα μεριμνά με τη βοήθεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του,  της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας,  για την ενορία του, για το ναό του Πολιούχου του Ληξουρίου και της ευρύτερης περιοχής της Παλικής, τον Άγιο Χαράλαμπο. Ο π. Γιάννης  που είναι  χαμηλών τόνων από τη στιγμή που κόπασαν οι σεισμοί του 2014, βλέποντας τον σμπαραλιασμένο ναό από τον εγκέλαδο του Αγίου Χαραλάμπους Ληξουρίου, φρόντισε με πολύ αγώνα να τον ξαναφτιάξει και πράγματι να τον χαιρόμαστε από πέρυσι στη λειτουργικότητά του.   
Με τη μεγάλη βοήθεια  του εφοπλιστικού ζεύγους Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, πολλών Ληξουριωτών που βοήθησαν οικονομικά και  με τη δωρεάν μελέτη - προσφορά των σχεδίων του πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Παριώτη,  ο ναός από πέρυσι ανήκει και πάλι δοξαστικά στον Άγιο Χαράλαμπο και στους πιστούς του νησιού μας.
Ο π. Γιάννης Φραγκισκάτος συνεχίζει αθόρυβα την ολοκλήρωση του ναού, αγιογραφώντας τον και τακτοποιώντας  το κελί και τα εξωτερικά μέρη  με την καλύτερη αισθητική άποψη που αρμόζει στο χώρο. 
 Για τη φετινή εορτή  που θα γίνει με κάθε μεγαλοπρέπεια σύμφωνα  με την ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού ναού,  στον εορτασμό της μνήμης του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους θα συμμετάσχουν οι Μητροπολίτες : Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ,  Άρτης κ. Καλλίνικος και  Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.
Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ενοριακού Ναού υπό την Διεύθυνση  του  Χοράρχου κ. Νικολάου Γ . Βάλσαμου, τον οποίο έπιασε ο φωτογραφικός μου φακός στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας - Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς,   με τον Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών τον σπουδαίον  άνθρωπο,  μουσικόν και δάσκαλο  κον  Αποστόλο Παπαδόπουλον με τη σύζυγό του. Ελπίζουμε πως πέρα από τον άξιο καθόλα συμπολίτη Χοράρχη μας, τον Νίκο Βάλσαμο, θα χαρούμε  σε ψαλτικό ήχο και τον σπουδαίο πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως  Αθηνών που κρατά επάξια το καθαρό βυζαντινό εκκλησιαστικό μέλος και έχει δώσει με το ποικίλο  έργο του την αξία στη βυζαντινή μουσική όπως της πρέπει.  Είναι μεγάλη τιμή η παρουσία του πρωτοψάλτη κου Απόστολου Παπαδόπουλου  να βρίσκεται στο Ληξούρι και αυτό οφείλεται στον αγαπητόν μας Νίκο Γερασίμου Βάλσαμο.
Επίσης εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ , ιδίως στον αντιπρόεδρό της Γιώργο Κατσιβέλη για την έκδοση των δυο αφισών που αφορούν στη φετινή  εορτή του Αγίου Χαραλάμπους. 
Κλείνοντας τα λίγα λόγια για την προσπάθεια του π. Ιωάννη Φραγκισκάτου, και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού,  θα πρέπει να πω, ότι και άλλοι συμπολίτες μας στήριξαν και στηρίζουν,  ευεργετώντας το ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Για όλους αυτούς, ιδίως τους Επιτρόπους και τον  π. Ιωάννη Φραγκισκάτο τους λέγω αυτό που λέει ο Πίνδαρος  « Θνάσκει σιγαθέν καλόν έργον » Πίνδαρος δηλαδή, ... ότι το καλόν έργο δεν πρέπει να κρύβεται!