Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Μόνιμη σταθερή εργασία για τις καθαρίστριες των σχολείων!!!

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί καθήκον του σωματείου μας να σταθεί στο πλευρό των καθαριστριών των σχολείων. Η σχολική υγιεινή και η καθαριότητα των σχολείων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους όρους εργασίας των καθαριστριών και με τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των δαπανών σε καθαριστικά κοκ.
Η μόνιμη και σταθερή εργασία μειώνεται με κάθε συνταξιοδότηση και σε λίγο, σε όλες τις σχολικές μονάδες, θα υπάρχουν μόνο ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, μειώνεται σταθερά η κρατική χρηματοδότηση για δαπάνες σε υλικά καθαρισμού.
Η συμμετοχή μας σε πρόσφατη σχετική σύσκεψη, υπό την αιγίδα του ΕΚΚΙ, αποκάλυψε, για μια ακόμα φορά, τους τραγικούς όρους εργασίας των καθαριστριών: Αντιμετώπισή τους ως συμβασιούχων έργου, ελάχιστες αμοιβές που για το μάξιμουμ των 15 αιθουσών φθάνουν περίπου τα 400 ευρώ καθαρά, εξαναγκασμός ακόμη και στην ασθένεια να καλύπτουν με ίδια έξοδα άλλη καθαρίστρια, διαρκής αξιολόγηση με πιέσεις και καταστρατηγήσεις του ωραρίου εργασίας, εργασία χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά, καταβολή της πληρωμής στο τέλος του μήνα και συχνά με προβλήματα, απλήρωτος καθαρισμός αιθουσών και χώρων που δεν καλύπτονται από τη σύμβαση, ελλείψεις σε καθαριστικά κοκ. Ταυτόχρονα, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για είσοδο εργολαβικών συνεργείων στα σχολεία.
Για αυτή τη διαρκή ομηρία, που υποβαθμίζει την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, υπεύθυνες είναι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και το κεφάλαιο που αντιμετωπίζουν την υγιεινή και την καθαριότητα των σχολείων σαν κόστος. Η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ) συναινεί στις επιλογές αυτές. Κάθε βήμα στα δικαιώματα των καθαριστριών κερδήθηκε με αγώνα, ακόμη και η ίδια η συνδικαλιστική οργάνωσή τους. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στέκεται στο πλευρό των καθαριστριών και απαιτεί την πλήρη χρηματοδότηση της εργασίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών, καθώς και προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Αργοστόλι 5 Φλεβάρη 2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία