Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Υπουργός Ε.Ν και Ε.Ε.Ε Σε κοινή συντονισμένη επίθεση με στόχο την κατάργηση των ΣΣΕ των Ναυτεργατών



 13/2/2017
Δελτίο Τύπου

Με μια ανεπίτρεπτη και απροκάλυπτη παρέμβασή του ο Υπουργός της «πρώτης φοράς αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Κουρουμπλής έχοντας όπως όλα δείχνουν κοινή συντονισμένη κατεύθυνση με το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) έθεσε ευθέως και ωμά με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό το θέμα της κατάργησης των ΣΣΕ των Ναυτεργατών!!! 

Όπως προκύπτει από συνέντευξη του Υπουργού Ε.Ν στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 989 αναφερόμενος στην ΣΣΕ των ποντοπόρων πλοίων μεταξύ των άλλων σημείωσε και τα παρακάτω:
«Προτείνω να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο. Τι έκαναν οι Γερμανοί; Έβαλαν στην Εθνική Σύμβαση ένα 20% επιπλέον της Διεθνούς Σύμβασης. Κάπως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συγκλίνουν οι απόψεις των δύο πλευρών. Ξέρουν στην ΠΝΟ τις απόψεις μου για τα εργασιακά δικαιώματα, που είναι σαφείς.»!!!
Δεν γνωρίζουμε εάν το εργοδοτικό και φιλοκυβερνητικό συνδικαλιστικό κατεστημένο και η ηγεσία της ΠΝΟ γνωρίζει ή έχει αποδεχθεί ανεπίσημα μια τέτοια άθλια πρωτοβουλία και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ε.Ν να μιλάει για κατάργηση των ΣΣΕ.
Δεν γνωρίζουμε επίσης εάν η ηγεσία της ΠΝΟ που είναι εγκλωβισμένη στην τακτική της «εργασιακής ειρήνης και της τριμελούς ταξικής συνεργασίας» έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Κουρουμπλή να κάνει αναφορά για τις ΣΣΕ των Ναυτεργατών…. Δεν το αποκλείουμε διότι επί 7 χρόνια που το εφοπλιστικό κεφάλαιο και η επίσημη εκπροσώπησή του, η Διοίκηση της ΕΕΕ, που αρνούνται την ανανέωση της ΣΣΕ, δεν έχουν ενοχληθεί στο ελάχιστο από την συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΝΟ, η οποία σε επαναλαμβανόμενες προτάσεις της ΠΕΝΕΝ για αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις στην ποντοπόρο ναυτιλία κωφεύει, σιωπά και αδρανεί προκλητικά τόσο αυτή όσο και οι άλλες δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία της ΠΝΟ.
Δεν είναι τυχαίο όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελούν ασπίδα προστασίας για το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο και αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να αναπτύξουμε πολύπλευρους αγώνες και παρεμβάσεις τόσο για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας όσο και της ανάγκης να υπογραφεί ικανοποιητική ΣΣΕ!!!  Κι όχι μόνο αυτό, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό το τμήμα του κεφαλαίου και ταυτόχρονα δεν αναπτύσσεται η παραμικρή δράση και αγώνας, ούτε και φραστικά δεν αμφισβητούν το καθεστώς της επιχειρηματικής  ασυδοσίας, της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και της φοροασυλίας τους!!!
Απαντώντας στο κάλπικο και υποκριτικό ενδιαφέρον του Υπουργού Ε.Ν θέλουμε να υπογραμμίσουμε:
Ο Υπουργός Ε.Ν δεν έχει την παραμικρή θεσμική – πολιτική  και ηθική νομιμοποίηση να παρεμβαίνει στην υπόθεση των ΣΣΕ που αποτελεί αρμοδιότητα και δικαιοδοσία των δύο πλευρών εργοδοσίας και εργαζομένων!!!
Επικαλείται ψευδέστατα ο Υπουργός Ε.Ν το γερμανικό μοντέλο στην προσπάθειά του να επιβάλει μαζί με τους εφοπλιστές την κατάργηση της ΣΣΕ, δείχνοντας μάλιστα και σχετική γενναιοδωρία να υπάρχει και μια προσαύξηση από τα επίπεδα της Σύμβασης της ITF έως και 20%!!
Ποια είναι η αλήθεια που χονδροειδέστατα διαστρεβλώνει και κακοποιεί ο κ. Κουρουμπλής! Στην Γερμανία υφίσταται  μια ΣΣΕ για τους Γερμανούς Ναυτικούς η οποία και ισχύει απαρέγκλιτα και εφαρμόζεται σε όλα τα πλοία γερμανικής σημαίας. Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Υπουργός Ε.Ν λέει συνειδητά ψέματα και προσπαθεί να οικοδομήσει επιχειρήματα που δεν ταιριάζουν καθόλου για την ελληνική ναυτιλία!! Προφανώς οι Γερμανοί δεν έβαλαν στην εθνική τους Σύμβαση ένα 20% παραπάνω….
Η αλήθεια είναι στο δεύτερο γερμανικό νηολόγιο το οποίο η Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών (ITF) το έχει χαρακτηρίσει με απόφασή της σημαία ευκαιρίας για τους αλλοδαπούς ναυτικούς (τρίτων χωρών) προβλέπονται προσαυξημένες αποδοχές που φθάνουν συνολικά έως και +20% από την αντίστοιχη ΣΣΕ της ITF. Η ανωτέρω Σύμβαση δεν έχει ουδεμία εφαρμογή για τους Γερμανούς Ναυτικούς!!!
Το γεγονός αυτό, που θεωρούμε αδύνατον οι πληροφοριοδότες του Υπουργού Ε.Ν να μην τον ενημέρωσαν σχετικά, καταδείχνει με σαφήνεια τα παρακάτω:    
Η κυβέρνηση, ο Υπουργός Ε.Ν (και, υποθέτουμε εμείς, οι εφοπλιστές), η λεγόμενη «βελτιωμένη» πρόταση του ΥΕΝ περί γερμανικού μοντέλου έρχεται να αντιμετωπίσει την απασχόληση των άνεργων ελλήνων Ναυτικών και τις εργασιακές τους σχέσεις με όρους και προϋποθέσεις τριτοκοσμικών Ναυτικών και στην ουσία της να καταργήσει ντε φάκτο και ντε γιούρε την υπάρχουσα ΣΣΕ  και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στο σύνολο των ΣΣΕ όχι μόνο στην ποντοπόρο Ναυτιλία αλλά σε όλες τις ΣΣΕ που ισχύουν για του έλληνες Ναυτεργάτες!!!  
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» επιφυλάσσει για τους έλληνες ναυτικούς μοντέλο ΣΣΕ αντίστοιχο των Φιλιππίνων – Πακιστάν και Ινδίας!!!
Το ναυτεργατικό κίνημα και η ΠΕΝΕΝ απορρίπτει αυτές τις άθλιες και απαράδεκτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στον αντίποδα αυτών των πρωτοβουλιών εμμένουμε σταθερά και με συνέπεια στην θέση ότι οι ισχύουσες ΣΣΕ είναι αδιαπραγμάτευτες και παλεύουμε για την ουσιαστική βελτίωσή τους!!
Μόνο στα πλαίσια αυτής της αρχής και παραδοχής μπορεί να γίνει συζήτηση με τους εκπροσώπους των εφοπλιστικών οργανώσεων!!
Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω θέση συνιστά παραβίαση των συλλογικών αποφάσεων στα πλαίσια της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων και έρχεται σε πλήρη και καθολική αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση και βούληση του συνόλου του Ναυτεργατικού κόσμου της χώρας μας!!! 
Το αγωνιστικό και ταξικό Ναυτεργατικό κίνημα παλεύει και διεκδικεί την κατάργηση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, έχει στην πρώτη γραμμή το αίτημα για απορρόφηση όλων των ανέργων ελλήνων Ναυτεργατών με θεσμοθετημένα δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από τις ΣΣΕ.
Απαιτεί την κατάργηση των θεσμοθετημένων προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου όπως είναι ο νόμος 2687/53, ο νόμος για φοροασυλία των εφοπλιστών 27/75, τις διμερείς συμβάσεις, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, την κατοχύρωση ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανεξάρτητα από την εθνικότητα του Ναυτικού, την ενίσχυση της πάλης ενάντια στις σημαίες ευκαιρίας και των δεύτερων νηολογίων που έχουν θεσπιστεί για να επιβληθεί το καθεστώς της εργασίας γαλέρας στην ελληνική – ελληνόκτητη και διεθνή ναυτιλία και με το οποίο ωφελείται το διεθνές εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση αντί να αναζητά τριτοκοσμικούς όρους για την απασχόληση των ελλήνων ναυτικών οφείλει να απαντήσει γιατί αρνείται επίμονα και απορρίπτει τις παραπάνω θέσεις και διεκδικήσεις των Ναυτεργατών; Τόσο αλυσοδεμένη είναι στο άρμα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τόσο πολύ υποταγμένη στο δόγμα της ανταγωνιστικότητας και τόσο πιστή στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις τους που δεν τολμάει στο ελάχιστο να θίξει και να αμφισβητήσει αυτό το κατοχυρωμένο καθεστώς της ασυδοσίας τους;
Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει, θα δυναμώσει και θα διευρύνει την πάλη της ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή και εφοπλιστόδουλη πολιτική για να έρθουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες των Ναυτεργατών, η διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, βάζοντας πάνω από όλα τα συμφέροντα του Ναυτεργατικού μας κόσμου και όχι του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου!!!         

Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                          Ο  Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                  Κροκίδης Νικόλαος