Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Κανένα φως για καθηγητή στον τομέα υγείας του ΕΠΑΛ Αργοστολίου

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενημερώνει το λαό του Νομού πως και η αναπληρώτρια συνάδελφος που προσλήφθηκε σήμερα για τον τομέα υγείας του ΕΠΑΛ Αργοστολίου δεν αποδέχτηκε την πρόσληψη. Οι καθυστερημένες προσλήψεις στα μέσα της σχολικής χρονιάς, η απουσία μέτρων στήριξης των δημόσιων λειτουργών που θα βρεθούν μακριά από τις εστίες τους (πχ έξοδα μετακίνησης - στέγασης – κόστος ζωής) οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα σε παιδεία - υγεία. Ταυτόχρονα οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι διοικήσεις μετακυλύουν την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό. 

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αργοστολίου λένε: «Δεν πάει άλλο με την διαιώνιση των κενών». Κυβέρνηση – διοίκηση αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη για τις εξελίξεις, ενώ μπήκαμε ήδη στο τελευταίο τετράμηνο των μαθημάτων και στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις. Οι μαθητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς κάνουν τρίωρα και τετράωρα λόγω των ελλείψεων, δε διδάσκονται όλα τα μαθήματά τους και αποχωρούν νωρίς από το σχολείο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. 
Κανονικά απαιτούνται και στις τρεις τάξεις εκπαιδευτικοί, που να καλύψουν 28 ώρες διδασκαλίας.
Επαναλαμβάνεται φέτος ένα απαράδεκτο σκηνικό που ζήσαμε και πέρσι στο τομέα υγείας με την κατάργησή του (που πάρθηκε πίσω με την καθολική αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας) και τη μη στελέχωσή του. Προοιωνίζεται νέο, πιο επώδυνο, χτύπημα για την επόμενη σχολική χρονιά με τους ΕΠΑΛίτες μαθητές να αντιμετωπίζονται σαν δεύτερης κατηγορίας. Τα «επιχειρήματα» κυβέρνησης – ΔΔΕ Κεφαλονιάς – ΠΔΕ Ιονίων Νήσων, περί γραφειοκρατικών - νομικών διαδικασιών, δεν μπορούν να καλύψουν την τεράστια διοικητική και πολιτική ευθύνη. Γονείς – μαθητές και εκπαιδευτικοί απαιτούν εδώ και τώρα λύση και δεν δέχονται νέα παραπομπή στις καλένδες. 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την κυβέρνηση, την ΠΔΕ Ιονίων Νήσων ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό. Να μη διανοηθούν να αφήσουν άλλο τους μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς, «λύνοντας» το θέμα με κόλπα και ταχυδακτυλουργίες, όπως να θεωρηθούν «κατ΄ οίκον διδαχθέντες», μέσα από μορφές τύπου μαθητείας. Ούτε βέβαια να φθάσουμε στην ενεργοποίηση του νομοθετικού πλαίσιου που προβλέπει πως μαθήματα που δεν διδάχθηκαν μπορεί να εξεταστούν από επιτροπή, ώστε να πάρουν απολυτήριο οι μαθητές.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί εκπαιδευτικούς – μαθητές – γονείς σε εγρήγορση, σε οργάνωση και αγώνα. Οι ΕΠΑΛίτες μαθητές δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού ούτε μαθητές δεύτερης κατηγορίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς και το Περιφερειακό Συμβούλιο, να στηρίξουν ΤΩΡΑ το αίτημα. 
Αργοστόλι 02/02/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία