Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Α. Παντελειός: “Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές”.

Οι επιμελητηριακές εκλογές έρχονται! Πότε, ακριβώς, δεν γνωρίζουμε, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τούτη τη φορά δεν θα είναι υποψήφιοι ούτε ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ούτε ο Διονύσης Λυκούδης! Μέχρι αυτή τη στιγμή ο μόνος που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία ήταν ο κ. Σταύρος Σπαθής που εργάζεται ήδη για την κατάρτιση του συνδυασμού του.
Στο παρόν φύλλο και ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ και την επιθυμία του να ηγηθεί συνδυασμού διεκδικώντας την Προεδρία του Επιμελητήριου Κεφ/νιάς και Ιθάκης. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι οι δυο «μονομάχοι» σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να είναι οι κ. κ. Σπαθής και Παντελειός, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτος συνδυασμός υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ.

Α. ΑΠΟ ΤΟ 1994 ΚΑΙ «ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»!

–Αποφασίσατε, λοιπόν, κ. Παντελιέ, να διεκδικήσετε ως επικεφαλής συνδυασμού την Προεδρία του Επιμελητήριου Κεφαλονιάς και Ιθάκης ! Τί είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Πιστεύετε πως διαθέτετε την απαραίτητη πείρα για αυτό το εγχείρημα;

-Κατ αρχάς …ναι! Αυτήν την απόφασή  την έχω πάρει και θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές!

Το επιμελητήριο για μένα είναι μια αγάπη που ξεκινάει από το 1994. όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά μέλος του Δ.Σ.

Το 1998 στη δεύτερη εκλογή έγινα  μέλος της Διοικούσας επιτροπής και παράλληλα άρχισα να ασχολούμαι με την «νησιωτικότητα» συμμετέχοντας στο Δ.Σ του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών), ενώ ανέλαβα υπεύθυνος έργου  στο -κατά γενική ομολογία -πετυχημένο πρόγραμμα ΚΑΙΝΟΤΟΜΊΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ.

Στην τρίτη θητεία μου στο Δ.Σ., το 2002 ανέλαβα την θέση του Α’ Αντιπροέδρου και συνδέθηκε αυτή η θητεία με μερικές από τις πιο πετυχημένες δράσεις του επιμελητηρίου, όπως τα σεμινάρια για τους ιδιοκτήτες – εργαζομένους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, το συνέδριο για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, το συνέδριο για τον τουρισμό με συμμετοχή του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας που εκπονήθηκε στην Κεφαλονιά από Άγγλους ερευνητές – φοιτητές για τις τουριστικές τάσεις που αναπτύσσονται  στην Κεφαλονιά,   τη γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ στην Κεφαλονιά με Υπουργούς, Επιτρόπους, και γενικά σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής σκηνής …

Η εκλογή μου τότε στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού οργάνου INSULEUR (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων) σηματοδότησε την συμμετοχή μου  στην τεχνική επιτροπή του Δικτύου και την απόκτηση της εμπειρίας που αυτό συνεπάγεται.

Η τέταρτη θητεία μου στο Επιμελητήριό μας μέσα από τη θέση του οικονομικού επόπτη συνέπεσε με την επιλογή μου να υπηρετήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Επιχειρήσεων και μέσα από αυτό το κορυφαίο Ευρωπαϊκό όργανο να συμμετέχω σε μια  πληθώρα δράσεων που αφορούσαν το εμπόριο, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Συμμετείχα επίσης ως εισηγητής σε μια πληθώρα συνεδρίων ανά την Ευρώπη με θέματα όπως η νησιωτικότητα  και ο τουρισμός. Παράλληλα διανύω την δεύτερη θητεία μου ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν μου λείπει η πείρα. Θα ήθελα εδώ να συμπληρώσω ότι  ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου είναι η επένδυση που έκανα στις επαφές – φίλιες με Επιμελητηριακές προσωπικότητες που θα είναι πολύτιμες για μια πετυχημένη θητεία.

Β. «ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ»!

– Κατά συνέπεια αυτό που λένε κάποιοι ότι επειδή ο Ανδρέας Παντελειός δεν είναι μέλος του Δ.Σ .του Επιμελητήριου τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν γνωρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό , σήμερα, τα επιμελητηριακά θέματα, δεν ευσταθεί! Αν, τελικά, είστε ο νέος Πρόεδρος ποιές θα είναι οι προτεραιότητες;

-Όπως σωστά παρατηρήσατε παραμένω συνεχώς, στην «πρώτη γραμμή» εδώ και 23 χρόνια! Βεβαίως και δεν ευσταθεί!

Όσον αφορά το ερώτημα σας έχω να παρατηρήσω κατ αρχάς ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας περνάει  την πιο δύσκολη περίοδο και δυστυχώς η Κεφαλονιά και η Ιθάκη δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν μια ουσιαστική, οργανωμένη και αξιόπιστη εκπροσώπηση των επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο. Και ας ξεκινήσουμε από την ενημέρωση: Πρέπει κατά τη γνώμη μου  το επιμελητήριο να προσφέρει στα μέλη του αξιόπιστη πολυκαναλική ενημέρωση  μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS, επιστολών, δελτίων τύπου και αναρτήσεων σε διαδικτυακές πύλες.  Επίσης πρέπει να περιλάβει στην ενημέρωση και το …τηλέφωνο γιατί δεν είναι όλα τα μέλη μας εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες. Η ενημέρωση για ένα νέο πρόγραμμά λοιπόν πρέπει να φτάσει στον τελικό αποδέκτη – δικαιούχο  με κάθε τρόπο.

Το Επιμελητήριο απαιτείται, επίσης, να συνάπτει στρατηγικές συνεργασίες με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σημαντικά ζητήματα της τοπικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός και η σύγχρονη τεχνολογία. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το EnterpriseGreece, που σκοπός του είναι η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και το ξεπέρασμα της πολύχρονης κρίσης.

Πρέπει λοιπόν το επιμελητήριο να «βοηθήσει» την Πολιτεία-καθώς είναι θεσμικός της «σύμβουλος»-να αντιληφθεί, επιτέλους  ότι  χρειάζεται να σταθεί αρωγός στις επιχειρήσεις με ουσιαστικά μέτρα στήριξης, τα οποία θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν την οικονομία και να αντιστρέψουν το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που βιώνουμε όλοι μας.

Επιγραμματικά θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι φορολογικό – ασφαλιστικό, τουρισμός, αναπτυξιακά προγράμματα, συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δημιουργία  Συμφώνου Ποιότητας, ανάδειξη της Κεφαλλονίτικης και της Θιακιάς Κουζίνας αλλά και της Μεσογειακής Διατροφής ως πρότυπο βιώσιμης καταναλωτικής κουλτούρας, στελέχωση ομάδας διαχείρισης κρίσεων και τραπεζικός δανεισμός  είναι οι προτεραιότητες μας.

Την ανάλυση, τα οράματα και τη διαδικασία θα μπορέσετε αναλυτικά να την διαβάσετε μέσα από το πρόγραμμά μας.

Θέλοντας όμως να δώσω ένα στίγμα στον κρίσιμο για τα νησιά μας τομέα του τουρισμού, θα αναφερθώ σε κάποιες πρώτες σκέψεις που έχουμε καταγράψει κι αφορούν τα κάστρα του Αγ. Γεωργίου και της Άσσου αντίστοιχα.

Την αρχική ιδέα πήρα από το κάστρο της Βαλέτας στη Μάλτα. Αφορά μια αλλαγή μεσαιωνικής φρουράς και μπορεί να συμβαίνει περισσότερες από μια φορά σε κάθε κάστρο – ειδικά τις μέρες που έχουμε κρουαζιερόπλοια! Στο σκηνικό μετέχουν 12 άνδρες ντυμένοι στρατιώτες της Γαληνότατης, με φορεσιές που αποτελούν πιστά αντίγραφα των αντίστοιχων μεσαιωνικών, οπλισμένους με όπλα ρέπλικες των πραγματικών, που τα αρκεβούζια μπορούν να βάλουν άσφαιρα πυρά και το όλο δρώμενο υπό την διεύθυνση  επαγγελματία σκηνοθέτη θα υποβάλει τους επισκέπτες που εύκολα μπορεί να μετρώνται σε εκατοντάδες κάθε φορά Πιστεύω ότι οι φωτογραφίες της αλλαγής φρουράς από τα κάστρα μας θα συνοδεύουν όλα τα τουριστικά φυλλάδια και θα είναι ένας δυνατός πόλος έλξης.

Γ. « Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ»!

–Πολλοί συνάδελφοί σας λένε ότι το Επιμελητήριο δεν τους έχει προσφέρει κάτι όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει! Τί απαντάτε σε αυτό; Τί μπορείτε να κάνετε εσείς για να είναι πραγματικά χρήσιμο στα μέλη του;

– Είναι γνωστό ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και εχθρός και των δυο είναι η υπερβολή! Να θυμίσω, απλώς-και το λέω ως παράδειγμα θετικής δράσης- την υπογραφή /δέσμευση του κ. Μιχαλάτου πριν από λίγα χρόνια για το ξεκίνημα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε Επιμελητηριακά προϊόντα. Πρόκειται για νέες ουσιαστικές παροχές προς τους επιχειρηματίες που σε ετήσια βάση θα φέρουν οικονομικό αποτέλεσμα. Συνοπτικά αναφέρω:  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, σύμβουλος για προγράμματα, νομικός σύμβουλος, Σύμβουλος για τραπεζικές διαφορές – κόκκινα δάνεια, Στοχευμένα σεμινάρια με αποδέκτες τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους εργαζόμενους.

-Κατά πάσα πιθανότητα αντίπαλός σας σε αυτή την αναμέτρηση θα είναι ο κ.Στ. Σπαθής. Νοιώθετε την ανάγκη να πείτε κάτι στον κ. Σπαθή και σε αυτούς που συντάσσονται μαζί του, μέσα από αυτή την συνέντευξη;

-Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν θα επιτρέψω σε μια εκλογική αναμέτρηση να χαλάσει τους  δεσμούς που έχω κτίσει τόσα χρόνια με τον Σταύρο όσο και με τους φίλους που περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του. Η επόμενη μέρα θα μας βρεί όλους ενωμένους στις επάλξεις …