Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Να κοπούν «με το μαχαίρι» τα κηρύγματα μίσους από κληρικούς σε μαθητές

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Να κοπούν «με το μαχαίρι»
τα κηρύγματα μίσους από κληρικούς σε μαθητές
Είναι απαράδεκτο μαθητές σχολείων του Νομού να δέχονται τη μέρα των τριών ιεραρχών κηρύγματα μίσους σε εκκλησίες, με αναπαραγωγή αντιδραστικών στοιχείων πολιτικής επιχειρηματολογίας περί «επικίνδυνων μουσουλμάνων που σφάζουν χριστιανούς» και άλλα συναφή. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση μαθητές από άλλα δόγματα, θρησκεύματα ή γενικότερα άλλες ιδεολογικές πεποιθήσεις αφού, ως γνωστόν, η συνήθης πρακτική είναι τα σχολεία συγκροτημένα, με το σύνολο των μαθητών τους, να προσέρχονται στον εκκλησιασμό. Ακόμη και ορθόδοξοι μαθητές, που έχουν διαπαιδαγωγηθεί από τις οικογένειές τους στο «αγαπάτε αλλήλους», καταδίκασαν το φαινόμενο.
Πολύ περισσότερο αντέδρασαν μια σειρά εκπαιδευτικοί των σχολείων, οι οποίοι - ως οφείλουν - καλλιεργούν την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση και το σεβασμό μεταξύ των μαθητών, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τη φυλή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, πλέον, η σύνθεση των ελληνικών σχολείων είναι ανομοιογενής φυλετικά και ότι όλα τα παιδιά πρέπει να εξοπλιστούν - διαπαιδαγωγηθούν με την επιστημονική αλήθεια και τις αξίες υπέρ μιας κοινωνίας όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν χωρίς πείνα, πολέμους, εκμετάλλευση και μισαλλοδοξία. Το μίσος πρέπει να στραφεί στις κοινωνικές - πολιτικές αιτίες των προβλημάτων κι όχι στα θύματά τους.
Υπάρχει ευθύνη τόσο στην πολιτική όσο και στη θρησκευτική ηγεσία για την ανοχή που δείχνουν απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει τα γεγονότα, προκειμένου να μην έχουμε επανάληψή τους στο μέλλον. Το δηλητήριο μεταξύ των λαών, η διαίρεση με βάση το θρήσκευμα καμία θέση δεν έχει στο σχολείο ούτε σε δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει οργανωμένα το σχολείο. Καλούμε εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές να πάρουν μέτρα και να οξύνουν την αντιπαράθεση στα αντιδραστικά – ρατσιστικά κηρύγματα αλλά και γενικότερα να μην επιτρέψουν το μίσος για το συνάνθρωπο να μπει στις παιδικές – εφηβικές καρδιές και συνειδήσεις.
Αργοστόλι 20/02/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία