Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Να εξισωθούν προς τα πάνω οι άδειες των αναπληρωτών με εκείνες των μόνιμων εκπαιδευτικών.


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να εξισωθούν προς τα πάνω

οι άδειες των αναπληρωτών με εκείνες των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Την ώρα που στα σχολεία μονιμοποιείται η παρουσία χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, προκειμένου να είναι πιο φθηνοί, χτυπιούνται αδυσώπητα τα δικαιώματά τους από κυβέρνηση – ΕΕ – ΣΕΒ. Ένα από αυτά, πολύ βασικό, είναι εκείνο των αδειών. Όχι μόνο δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε άδειες με τους μόνιμους συναδέλφους τους, αλλά και πολλές φορές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν ακόμα και με απόλυση, αν πάρουν π.χ. άδεια αναρρωτική πάνω από 15 μέρες και κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους!

Κι αυτό συμβαίνει όταν οι συνάδελφοι αυτοί, λόγω των διαρκών μετακινήσεων (εάν είναι τυχεροί και προσληφθούν), επιβαρύνονται με μεγάλα – πρόσθετα κόστη, αφού ζουν μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους.

Υπάρχει διαφοροποίηση ακόμη και στον τρόπο χορήγησης της άδειας μεταξύ των ίδιων των αναπληρωτών, αφού όσοι προσλαμβάνονται μέσω Κρατικού Προϋπολογισμού παίρνουν, όταν και εφόσον παίρνουν, την άδεια με αίτησή τους στον Διευθυντή του Σχολείου, όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, ενώ όσοι προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ (και είναι πλέον οι περισσότεροι και σχεδόν όλοι στην Ειδική Αγωγή), πρέπει να κάνουν αίτηση και να πάρουν άδεια με έγκριση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, πράγμα που τους δυσκολεύει περισσότερο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διεκδικεί, με δεδομένες τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, για όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ίδιο ζητάμε και για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

1.     Να εξισωθούν προς τα πάνω οι άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τις άδειες των μονίμων συναδέλφων, πράγμα που απαιτεί την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που διέπει σήμερα τις άδειες των αναπληρωτών και την υπαγωγή τους στη νομοθεσία που διέπει τις άδειες των μόνιμων εκπαιδευτικών.

2.    Να έχουν οι αδειούχοι αναπληρωτές όλα τα δικαιώματα που έχουν οι μόνιμοι συνάδελφοι (να μην τους γίνεται καμία παρακράτηση μισθού για τις άδειες που θα παίρνουν με βάση αίτησή τους, να αναγνωρίζεται ο χρόνος άδειας ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας, να μην έχουν χρονικό περιορισμό στις αναρρωτικές άδειες αλλά να δικαιούνται όσες πραγματικά χρειάζονται με βάση την ιατρική γνωμάτευση κλπ.).

Αργοστόλι 13/03/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία