Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ριζικές αλλαγές στις χρήσεις γης


Σε ριζικές αλλαγές στις χρήσεις γης προχωρά η κυβέρνηση, στηριζόμενη σε προεδρικό διάταγμα που θα λειτουργήσει σαν «ασπίδα» έναντι μελλοντικών προσφυγών στο ΣτΕ.


Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δόθηκε σε διαβούλευση 13 ημερών, εισάγει τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αλλά και νέες αρχές στην οργάνωση και τη λειτουργία των πόλεων και του οικισμού.

Συγκεκριμένα, θεσπίζονται αυστηρότερες διατάξεις για τη δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και των ακριβών αστικών περιοχών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις προστασίας του εξωαστικού χώρου εισάγοντας την έννοια της αγροτικής χρήσης για εγκαταστάσεις σε γεωργική γη, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για άλλες.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τις πόλεις το ΠΔ θεσπίζει 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες συμπληρώνονται από πενήντα και πλέον ειδικές χρήσεις με επιτρεπόμενες δραστηριότητες και λειτουργίες, όπως εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, υποδομές για καύση νεκρών, καζίνα σε ζώνες τουρισμού και αναψυχής, σημεία ανακύκλωσης, φρουτάκια παντού, όπως και κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Οι δήμοι θα μπορούν να αποκλείουν κάποιες χρήσεις.

Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν και στην αδειοδότηση και λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων. Θα υπάρξουν περισσότερες εμπορικές χρήσεις τόσο στις περιοχές κατοικίας όσο και στις παραγωγικές ζώνες.