Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Υγεία δικαίωμα για όλο το λαό και τα παιδιά του!!!

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Υγεία δικαίωμα για όλο το λαό και τα παιδιά του!!!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, θεωρεί πως η διαμαρτυρία του σωματείου των εργαζομένων στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου (ΓΝΝΑ) για τις τρομακτικές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και τις μετακινήσεις από το ΓΝΝΑ σε άλλα νοσοκομεία, εκτός Νομού, χωρίς αναπλήρωση, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο την εκτίμησή μας για τις εξελίξεις στη Υγεία. Η μη κάλυψη των ήδη μειωμένων οργανικών θέσεων, που παραμένουν κενές κατά 45%, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ετήσια πρόσληψη εποχικού προσωπικού που έγινε πρόσφατα μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ ούτε βέβαια με την κινητικότητα.
Οι προκηρύξεις των επικουρικών που εξάγγειλαν ο Υπουργός και Υφυπουργός Υγείας, μετά την κινητοποίηση της Επιτροπής Φορέων το καλοκαίρι στην Αθήνα, αποδείχθηκαν κοροϊδία. Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τα παραμύθια των «παράλληλων προγραμμάτων» με τα οποία προσπάθησαν να μας κοιμίσουν τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και η τοπική βουλευτής. Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι σαφής: συνεχίζει με σταθερότητα - από κοινού με ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ - το δρόμο των αναδιαρθρώσεων στην υγεία, με «εξορθολογισμό», δηλαδή μείωση, των κρατικών δαπανών, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας και γενίκευση της ελαστικής εργασίας. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της Επιτροπής Φορέων του Νομού, μετά την κινητοποίηση του καλοκαιριού στην Αθήνα, πως οι δηλώσεις του Υπουργού και Υφυπουργού Υγείας αλλά και των αρμόδιων στελεχών των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ανοίγουν δρόμο για νέα επιδείνωση στην κατάσταση για όλες τις δομές υγείας.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ έχει πάρει πρωτοβουλία προς την ΠΙΝ να υπάρξει σύσκεψη για το κόστος μετακίνησης εκπαιδευτικών και ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, εντός Νομού και από και προς το Νομό. Ακόμη κι όταν προκηρύττονται θέσεις μόνιμου προσωπικού γιατροί και εκπαιδευτικοί που έχουν αλλού τις εστίες τους, δεν επιλέγουν το Νομό μας ή άλλους νησιωτικούς, με ένα βασικό λόγο το κόστος αυτό. Βεβαίως, η παρέμβασή μας εντάσσεται σε μια συνολική διεκδίκηση για μια άλλη πολιτική που θα καθιστά στην πράξη την υγεία και την παιδεία καθολικά δημόσια αγαθά.
Απαιτούμε:
1.    Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού.
2.    Να μην γίνει καμιά υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού από το ΓΝΝΑ, το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Αντίθετα να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.
3.    Οι όποιες αποσπάσεις να αναπληρώνονται άμεσα.
4.    Να επανέρθει η οργανικότητα του ΓΝΝΑ και του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση.
5.    Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση Νοσοκομείου, Τμημάτων και Κλινικών.
6.    Εκδίωξη των εργολάβων από το νοσοκομείο και σύσταση οργανικών θέσεων για σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη.
7.    Άμεση αποκατάσταση των νοσοκομειακών κτιρίων από τα προβλήματα που είχαν από τους σεισμούς (είτε και προγενέστερα πχ Μαντζαβινάτειο) με ανταπόκριση στο νέο αντισεισμικό κανονισμό.
8.    Να μη μένει κανένα σχολείο, ειδικά τα περιφερειακά και η Ιθάκη, χωρίς ιατρική κάλυψη. Μέτρα κάλυψης της σχολικής υγείας με σχολίατρους.
9.    Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.
31 Μάρτη μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί στο δρόμο του αγώνα!!!
Λύσεις τώρα στα προβλήματα και για τα προβλήματα της σχολικής υγείας.
Αργοστόλι 22/03/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία