Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Επερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ στο Περ.Συμβούλιο

 1η Επερώτηση

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νησιών εγκρίθηκε ΜΠΕ και άδεια λειτουργίας 2 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση τηγανέλαιων. Το ένα σε οικισμό των Γαρδελάδων και το άλλο μέσα στον οικισμό «Παπαθανάτικα» των Δουκάδων.


Τα τηγανέλαια είναι απόβλητα η επεξεργασία τους υπόκειται σε ειδικό καθεστώς και χρησιμοποιούνταν μόνον για κίνηση.

Τυχόν λειτουργία των 2 εργοστασίων θα μολύνει ολόκληρη την περιοχή που είναι πυκνοκατοικημένη και ήδη είναι σοβαρά περιβαλλοντολογικά επιβαρυμένη από την πολυετή χρήση της χωματερής του Τεμπλονίου. Στην περιοχή κατοικούν και εργάζονται πάνω από 5000 άνθρωποι.

Η απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δηλαδή της κυβέρνησης, είναι βαθειά επιζήμια για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και επιβαρύνει το ήδη μολυσμένο από τη χωματερή περιβάλλον. Πρόκειται για απαράδεκτη και αντιλαϊκή απόφαση με την οποία τίθεται πάνω απ’ όλα το κέρδος των επιχειρηματιών και περιφρονείται παντελώς η υγεία των κατοίκων. Αυτή είναι η «οικολογία» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…

Μ’ αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης προωθείται παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας με τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται μέσω της λεγόμενης ΔΕΗ να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το Π.Σ.Ι.Ν. και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας είχαν εκφράσει πέρυσι τον Μάρτη την αντίθεση τους στην εγκατάσταση τέτοιων επιχειρήσεων μέσα ή πλησίον οικισμών.

Επερωτάσθε αν θα επικαιροποιήσετε αυτήν την απόφαση του Π.Σ. και αν θα προβάλετε την απόφαση της Αποκεντρωμένης σε όλους τους αρμόδιους φορείς;

2η Επερώτηση

Πρόσφατα ο ιδιοκτήτης των ιχθυοκαλλιεργειών στην Κασσιώπη Κέρκυρας τοποθέτησε σε δύο φάσεις πέντε νέους ιχθυοκλωβούς στην ιχθυοκαλλιέργεια που του έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Και στις δύο περιπτώσεις κλήθηκε το Λιμεναρχείο το οποίο διαπίστωσε την τοποθέτηση των ιχθυοκλωβών χωρίς όμως να καταγράψει καμμία παράβαση, όπως παραδέχτηκε ο Κεντρικός Λιμενάρχης σε αντιπροσωπεία του ΤΣ Κασσιόπης  και κατοίκων. Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν υπάρχει καμμία νέα άδεια επέκτασης της ιχθυοκαλλιέργειας. Ο ιδιοκτήτης διαδίδει ότι πρόκειται για αντικατάσταση ιχθυοκλωβών. Όμως κανένας ιχθυοκλωβός δεν απεσύρθη.

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Κέρκυρας με βάση τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου εφαρμόζει εντελώς διαφορετικά κριτήρια για τη βεβαίωση παραβάσεων:

Όταν πρόκειται για επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται το θαλάσσιο πλούτο και επιβαρύνουν το περιβάλλον τους ανέχεται και τους συγκαλύπτει. Όταν πρόκειται για φτωχούς ψαράδες τους ταράζει στα πρόστιμα. Πρόσφατο παράδειγμα η επιβολή 135 προστίμων ύψους 30€ το καθένα σε ψαράδες, επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού και ερασιτέχνες στην Παλαιοκαστρίτσα γιατί δεν διέθεταν άδεια ελλιμενισμού από τον φορέα το λιμάνι (δηλαδή το Δήμο Κέρκυρας) ο οποίος φορέας όμως δεν μπορεί να εκδώσει άδειες ελλιμενισμού.

Επερωτάσθε:

Αν ο ιδιοκτήτης της ιχθυοκαλλιέργειας στο Κασσιώπη διαθέτει άδεια για την προσθήκη 5 νέων ιχθυοκλωβών άρα για την επέκταση της ιχθυοκαλλιέργειας και ποιός ή ποιοι φορείς ενέκριναν της άδεια;
Αν δεν διαθέτει άδεια σε τι ενέργειες θα προχωρήσετε;
3η Επερώτηση

Σε πολλά σημεία του εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας έχουν σχηματισθεί λακκούβες που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια. Ενδεικτικά σε πολλά σημεία της Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας  υπάρχουν λακκούβες και στις δύο λωρίδες του δρόμου. Το ίδιο στην επαρχιακή οδό Τρουμπέτα – Αχαράβη – Κασσιώπη. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμμία μέριμνα για να αποκατασταθούν αν και είναι εύκολο με την ψυχρή άσφαλτο. Εν τω μεταξύ τρέχουν τρεις εργολαβίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Επερωτάσθε: γιατί υπάρχει αυτή η απαράδεκτη ολιγωρία και αδιαφορία για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο;

4η Επερώτηση

Τρία χρόνια μετά το μεγάλο διπλό σεισμό στην Παλική (το 2014) ο Νομός κεφαλονιάς και ιδιαίτερα η Παλική  συνεχίζει να βιώνει τραγικές επιπτώσεις στις βασικές υποδομές που έχουν σχέση με τις λαικές ανάγκες και κυρίως με την υγεία και την ασφάλεια του λαού της Παλικής.

Η λίστα των προβλημάτων δεν έχει τελειωμό.

Η μελέτη αποκατάστασης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου παραπέμπεται στις καλένδες, το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ελάχιστα έχουν γίνει ως τώρα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 17% περίπου  των μελετών των έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ βρίσκεται προς υλοποίηση για την αποκατάσταση των βλαβών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ κουβέντα δεν γίνεται ούτε για τα υπόλοιπα προγραμματισμένα έργα, αλλά ούτε φυσικά και γι’ αυτά που δεν έχουν προγραμματιστεί καθόλου. Στα αζήτητα βρίσκεται και το τσακισμένο αγροτικό και δημοτικό οδικό δίκτυο. Στην επαρχιακή οδό Αργοστολίου – Ληξουρίου σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες και η οδήγηση ειδικά τη θερινή περίοδο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Σταμάτησαν ξανά τα έργα στο γεφύρι του Αγίου Δημητρίου ενώ απ’ ότι διαφαίνεται το λιμάνι του Ληξουρίου ούτε και φέτος θα είναι έτοιμο.  Στα δημόσια κτίρια δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό τσιμέντου (Δημ. Θέατρο Ληξουρίου, Παλιό Δημαρχείο και άλλα). Οι εργατικές κατοικίες στέκουν ως «φαντάσματα» καθώς δεν έχει κατεδαφιστεί κανένα κτίριο, αντίθετα μάλιστα  η νέα εξέλιξη είναι η προσπάθεια από την κυβέρνηση, να προωθηθούν οι μικροεπισκευές στα ήδη τσακισμένα κτίρια, ανατρέποντας ακόμη και αυτήν την ίδια την θεσμοθετημένη προοπτική της υλοποίησης της ανακατασκευής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Η λύση της επισκευής των «κίτρινων» κτιρίων των εργατικών κατοικιών εκτός από τεχνικά ριψοκίνδυνη είναι και ασύμφορη καθώς μια επισκευή με βάση τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό έχει  υψηλό κόστος εξειδικευμένων εργασιών στατικής ενίσχυσης.   Παραμένουν δεκάδες άνθρωποι (με εκκρεμότητα σε κατεδαφιστέα κτίρια) με άδηλο το τι μέλλει γενέσθαι για τη στέγασή τους. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Κεφαλονιά πχ μη αποκατάσταση σε Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου, σε λιμάνι Αργοστολίου, σε αρχαιολογικό μουσείο, ακαταλληλότητα κερκίδων – γηπέδου σε Αργοστόλι και κερκίδων σε Κεραμειές, εκκρεμότητες σε νέο γηροκομείο, μη αποκατάσταση με κρατική ευθύνη των διατηρητέων κτιρίων και των οικιακών δεξαμενών που επλήγησαν στη  Βόρεια Κεφαλονιά και Ιθάκη κοκ. Πολλά σχολεία σε όλη την έκταση του Νομού παραμένουν σε κοντέινερς.

Το γραφείο του ΤΑΣ που συστάθηκε στο Ληξούρι, αμέσως μετά τους σεισμούς, έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας με μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των σεισμοπλήκτων λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που, σκόπιμα, επιβάλλει για το λαό πολυδαίδαλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω υπηρεσία δεν έχει μόνιμο προσωπικό πλην της Προϊσταμένης.  Επίσης, οι δικαιούχοι επιδότησης για επισκευή και ανακατασκευή ιδιωτικών κτιρίων παραμένουν από το Νοέμβρη απλήρωτοι.

Ξεχωριστή ευθύνη έχετε για την δέσμευση από την κυβέρνηση,  με την δική σας έγκριση, των  χρήματων των κωδικών που αφορούσαν δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών  για να δοθούν στους δανειστές.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάσθε  τι μέτρα και πολιτικές πρωτοβουλίες  θα πάρετε ώστε:

Να ισχύσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ο χαρακτηρισμός ως σεισμόπληκτου ολόκληρου του Νομού μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε ατομικές κατοικίες και δημόσιες υποδομές (οδικό δίκτυο, πόσιμο νερό σε Παλική και Έρισσο, πολιτιστικά μνημεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κοκ).
 Να επιστρέψουν τα χρήματα από τους κωδικούς για τους σεισμούς και να υπάρξει επαρκές χρηματοδοτικό πρόγραμμα με 100% κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση όλων των ζημιών με το νέο αντισεισμικό κανονισμό και για την αντισεισμική θωράκιση – προστασία. Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση χρήματα του ταμείου της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές και να δοθούν στο λαό για τις ανάγκες του.
 Να εκταμιευτούν άμεσα τα χρήματα που χρωστά το κράτος για επισκευές και ανακατασκευές ιδιωτικών κτιρίων οι οποίες εκδόθηκαν από το Νοέμβρη έως σήμερα.
Να παραταθεί η επιδότηση ενοικίου για όλους τους άστεγους και να υπάρξουν ευεργετικά μέτρα για τους πληγέντες (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, διαγραφή των στεγαστικών δανείων, κατάργηση των χαρατσιών, απαγόρευση των πλειστηριασμών) χωρίς διαχωρισμούς σε «παλιούς» και «νέους» σεισμόπληκτους.
Να ανακατασκευαστούν εξολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών και οι υπόλοιπες κατεδαφιστέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη. Να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς δικαιολογίες και προσκόμματα όλες οι διαδικασίες για τις εργασίες αυτές.
Να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν όλα τα έργα σε υποδομές που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες σε όλο το Νομό (νοσοκομεία, οδικό δίκτυο, ύδρευση, πολιτιστικά μνημεία, δημόσια κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμάνια και οι πέριξ περιοχές κλπ).
Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας και να εναρμονίζονται με το σημερινό κανονισμό και τον ΚΑΝΕΠΕ (Κανονισμό Επεμβάσεων) – (σημαντικές βλάβες για ισχυρό σεισμό Β1). Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων (μηχανικού, ένσημα, αποκομιδή μπαζών, κόστος αποθεμελίωσης, υπολογισμός της κλίσης στη στέγη κλπ).\
Να καλύπτονται πλήρως με κρατική ευθύνη από τις πολεοδομίες οι ανάγκες του ελέγχου δόμησης και να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (η οποία ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 500 ευρώ) για τους σεισμόπληκτους.
Να ενισχυθεί με εξοπλισμό και με πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλα ειδικευμένου προσωπικού το ΤΑΣ Κεφαλονιάς,  αφού αυτό έχει πλέον  στην ευθύνη για την επισκευή των σχολικών κτιρίων.
Να δρομολογηθούν σύγχρονες – ασφαλείς σχολικές υποδομές με νέα σχολεία, με 100% κρατική χρηματοδότηση, με ουσιαστικούς αντισεισμικούς ελέγχους και θωράκιση παντού. Να γίνει άμεσα το νέο σχολικό συγκρότημα για το Ληξούρι, το νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα τέσσερα σχολικά συγκροτήματα που εκκρεμούν.
Κέρκυρα 15/3/17

Θ. Γουλής

Γ. Κορφιάτης