Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ε.Α.Σ. : Ανατροπές στις εισφορές των ντόπιων Αγροτών


   Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει για τις ανατροπές που επέρχονται στους ντόπιους Αγρότες, μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς συνδέονται πλέον με το πραγματικό εισόδημα.

   Στις φορολογικές δηλώσεις 2017 για τα περσινά εισοδήματα, κερδισμένοι θα είναι οι κατ΄ επάγγελμα Αγρότες με κέρδη έως 20.000€ και χαμένοι οι «μη κατ' επάγγελμα Αγρότες», μιας και ο συντελεστής φορολογίας τους αυξήθηκε κατά 9% και οι «κατ' επάγγελμα Αγρότες», με εισοδήματα άνω των 30.000€. 
    Η αυτοτελής φορολόγηση του Αγροτικού Εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ καταργείται και πλέον ισχύει και για τους Αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος διαμορφούμενο από 8.636€ έως 9.545€ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών και κλίμακα φορολόγησης με περισσότερους του ενός συντελεστές φόρου. Ο φόρος μηδενίζεται στους κατά κύριο επάγγελμα Αγρότες με δύο παιδιά με εισοδήματα μέχρι 9.000€ και μειώνεται σημαντικά για ποσά μέχρι 20.000€.
     Η φορολόγηση του Αγροτικού Εισοδήματος γίνεται με βάση φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύουν συντελεστές φόρου από 22 έως 45% και το αφορολόγητο παρέχεται στους Αγρότες με τη μορφή έκπτωσης φόρου, με το ανώτατο ποσό να κυμαίνεται 1.900€ έως 2.100€ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.                
     Οι Αγροτικές Επιδοτήσεις, συνυπολογίζονται στα εισοδήματα των Αγροτών από τις 12.000€ και πάνω, αυξάνοντας το ύψος των συνολικών εσόδων για τον υπολογισμό των φορολογητέων Αγροτικών Εισοδημάτων. 
     Επιπρόσθετα, όσοι Αγρότες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000€ επιβαρύνονται πλέον με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 
    Από φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το πραγματικό Αγροτικό Εισόδημα, όπως συμβαίνει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα τύχουν διαστήματος μετάβασης μέχρι το 2026. Σε κάθε περίπτωση, από 1.1.2017 οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τα φορολογητέα κέρδη του προηγούμενου έτους. Ειδικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει μια 6ετή μεταβατική περίοδο, ώστε να φτάνουν να πληρώνουν το 20% του εισοδήματός τους για σύνταξη το 2022. Ειδικότερα, το 2017 οι Αγρότες θα πληρώσουν το 21,20% του εισοδήματός τους σε εισφορές, δηλαδή 14% για σύνταξη, 6,95% για υγεία και 0,25% για Αγροτική Εστία. 
Για περισσότερες διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι Θιακο Κεφαλλονίτες Παραγωγοί μπορούν να προσέρχονται στο πιστοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών  (Κ.Ε.Α.) που λειτουργεί καθημερινά (8:00 - 16:00) στο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι. 
Από τον  Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης