Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού


Στο έδαφος της διαρκώς κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας, που αποτελούν ήδη θηλιά στο λαιμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα αστικά επιτελεία απεργάζονται ποικίλα σενάρια αναμόρφωσης του ρευστού πολιτικού σκηνικού. Στα πλαίσια αυτά πληθαίνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ “αν ξεκαθαρίσει με το νεοφιλελεύθερο πρόσφατο παρελθόν του” και “με τα βαρίδια Βενιζέλο και Λοβέρδο”.


Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αντιλαμβανόμενος ότι έχει πάψει πλέον το κόμμα του να αποτελεί το προνομιακό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, πασχίζει σε κάθε περίπτωση να ανακόψει την επιχειρούμενη προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ. Εξού και το θερμό επεισόδιο στη Βουλή με το Θεοχαρόπουλο, που συνοδεύτηκε από το δημαγωγικό ύψωμα των τόνων απέναντι στο κόμμα Γεννηματά με αφορμή τα εξοπλιστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος τύπaου των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για “την έντιμη συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ... οποιαδήποτε πρόταση για συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ προσκρούει σε αυτό το θεμελιώδες στοιχείο αυτής της έντιμης συμφωνίας”. Ωστόσο όλα δείχνουν πως βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης (και) μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που προπαγανδιστικά επιχειρεί να εμφανιστεί ότι κρατά ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διατυμπανίζει πως “δε θα γίνουμε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Παρόλα αυτά, οι αλληλογρονθοκοπούμενες εκτιμήσεις και οι προσωπικές στρατηγικές αποτελούν πάντα το σήμα κατατεθέν του κομματικού χυλού της Φ. Γεννηματά. Έτσι ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης ξαναχτύπησε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ, με φερεντζέ την “προγραμματική συμφωνία”. Από την πλευρά του, ο γνωστός παπανδρεϊκός Γερουλάνος πασχίζει να επικοινωνήσει αφενός με τους βαρώνους (ζητώντας να διαλυθούν όλα τα πολιτικά κόμματα που αποτελούν το ΠΑΣΟΚ και να χτιστεί ένα νέο βαθιά σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα, εξετάζοντας “υπό προϋποθέσεις” και αλλαγή του ονόματος). Αφετέρου με τη Φ. Γεννηματά, τασσόμενος δήθεν υπέρ της ανάγκης έκφρασης σαφών πολιτικών θέσεων, χωρίς να συνδέει κάτι τέτοιο με αλλαγή ηγεσίας. Ολοκληρώνοντας ο Γερουλάνος τις εκδηλώσεις  καιροσκοπισμού του μας πληροφόρησε πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βάλει ο ίδιος υποψηφιότητα για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ο Β. Λεβέντης, αφού μας αποκάλυψε για άλλη μια φορά πως “ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει συμφωνία για να συγκυβερνήσουν”, προέβλεψε μεταξύ άλλων πως “οι εξουσιομανείς και κλέφτες που βρίσκονται στην κυβέρνηση θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές πολύ σύντομα...γιατί φαντάζομαι πως ο Τσίπρας δε θα θέλει να καταλήξει σαν τη Γεννηματά με 4%”.