Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

«Ο εκσυγχρονισμός στην ύδρευση να έχει αντίκτυπο στην τσέπη του πολίτη»


Στο Αργοστόλι πληροφορούμαστε ότι έχουν αντικατασταθεί οι σωλήνες ύδρευσης από αμίαντο σε σημαντικό βαθμό(90%), καθώς και το ότι αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα να δημοπρατηθεί το έργο αφαλάτωσης στη βασική πηγή του Κουτάβου. Έργο που υπολογίζεται ότι θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του πόσιμου νερού στην πόλη μας. Αυτές οι ειδήσεις συγκαταλέγονται αναμφίβολα στα καλά νέα που μας προκαλούν ικανοποίηση. Παράλληλα, οφείλουμε όμως να κάνουμε τρεις επισημάνσεις με θετικό πρόσημο:


1) Η ολοκλήρωση της αντικατάστασης των σωλήνων αμιάντου θα πρέπει να γίνει άμεσα και στις ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, καθώς είναι το μόνο κομμάτι της πόλης που έχει μείνει εκτός.
2) Όταν γίνονται έργα στον χώρο της ύδρευσης θα πρέπει η ΔΕΥΑΚ και ο Δήμος να έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους, ειδικά τη δυσμενή αυτή δημοσιονομική περίοδο που διανύουμε, την οικονομική ανακούφιση των καταναλωτών. Θα μπορούσαμε π.χ. να εγκαταστήσουμε συστήματα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα μειώνανε σε σημαντικότατο βαθμό το ενεργειακό κόστος της αφαλάτωσης. Επιπλέον, η εξάλειψη των απωλειών του νερού που υπήρχε εξαιτίας της παλαιότητας και της προβληματικής κατάστασης του δικτύου, με την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου, σημαίνει μείωση στο κόστος παραγωγής και διάθεσης. Πρέπει όμως αυτή η μείωση να μεταφραστεί και σε εξοικονόμηση για την τσέπη του καταναλωτή.
3) Είναι επίσης ανάγκη ο Δήμος να προκαλέσει τη δημιουργία μιας μελέτης όπου θα αποτυπωθεί ο υδρολογικός χάρτης του νησιού, οι δυνατότητες, τα προβλήματα και οι λύσεις ανά περιοχή. Μια μελέτη στην κατεύθυνση του να γνωρίζουμε πού και πόσο νερό διαθέτουμε (υδροφορείς), τι έργα υποδομής πρέπει να δημιουργηθούν για τη συλλογή του νερού και ποιά είναι η ενδεδειγμένη ορθολογική χρήση και αξιοποίηση για τα επόμενα χρόνια.
Το νερό αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της φύσης, είναι αναντικατάστατο, καταλυτικό για τη Δημόσια Υγεία και την ένταξη μιας περιοχής στον πολιτισμένο κόσμο ενώ ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Γι’ αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε και να το χρησιμοποιούμε με όσο το δυνατόν πιο ορθολογικές μεθόδους υπέρ του κοινωνικού ιστού και του περιβάλλοντος που μας το παρέχει.
Αργοστόλι, 17/03/2017
Ο.Μ. Κραναίας 
Ν.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.