Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Αλληλεγγύη στους αγώνες των φοιτητών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αλληλεγγύη στους αγώνες των φοιτητών
Αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά η πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ - κεφαλαίου
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στέκεται αλληλέγγυο στους αγώνες που αναπτύσσονται πανελλαδικά από φοιτητές - σπουδαστές. Στέκεται αλληλέγγυο στους σπουδαστές όλων των τμημάτων ΤΕΙ του Νομού και απαιτεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Καταγγέλλει τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, με χτύπημα στο μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών – σπουδαστών που προέρχονται από την εργατική τάξη. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής κεφαλαίου - ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση, στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες.
Η κυβέρνηση προχωρά, αξιοποιώντας το πόρισμα από το διάλογο για την Παιδεία, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ:
·       Ενισχύει την αυτονομία και την αυτοδιοίκηση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, που σημαίνει παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.
·       Περνάει πλήρως τη φοιτητική μέριμνα στην ευθύνη των ιδρυμάτων.
·       Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των σχολών.
·       Ανοίγει νέους δρόμους για ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων.
·       Βάζει "τέλος εγγραφής" στα μεταπτυχιακά και μιλάει ανοιχτά για "τζάμπα εργασία" μεταπτυχιακών φοιτητών που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα.
Την ίδια ώρα οι σχολές είναι σε εκρηκτική κατάσταση, με τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προσωπικού στην καθαριότητα, με ελλείψεις συγγραμμάτων κλπ. Το αυξανόμενο κόστος σπουδών, μαζί με τη φοροληστεία και το χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών, οδηγούν μια μεγάλη μάζα φοιτητών να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στέκεται στο πλευρό του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και απαιτεί:
1.    Μετά το πέρας των σπουδών δουλειά για όλους τους αποφοίτους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο αντικείμενο που σπούδασαν.
2.    Σπουδές με ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση, άρτιες, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπάρχει.
3.    Επιστήμη και έρευνα στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού μας..
4.    Όλη η γνώση στο πτυχίο. Εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας ενιαία μέσα από το πρόγραμμα σπουδών.
5.    Όχι στη λεγόμενη "αυτονομία των ιδρυμάτων" που εισάγει manager στη διοίκηση, οδηγεί τα ιδρύματα να λειτουργούν ως μαγαζιά, ανοίγει νέους δρόμους για τα δίδακτρα.
6.    Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για τέλος εγγραφής και τζάμπα δουλειάς των μεταπτυχιακών φοιτητών.
7.    Κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, με σύγχρονο εργαστηριακό και λοιπό εξοπλισμό, άμεσα προσβάσιμο στους φοιτητές!
8.    Ούτε σκέψη για μείωση των καρτών σίτισης στους φοιτητές! Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - δίδακτρα!
Αργοστόλι 24/03/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία