Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ ΤΟΥ ΓΚΟΓΙΑ: ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Οι ιδιοκτήτες ενός πύργου στη Γαλλία ανακάλυψαν μια πλήρη πρώτη έκδοση των αριστουργηματικών έργων της σειράς «La Tauromaquia»

Ένα σύνολο χαρακτικών του Γκόγια, τα οποία δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας και η αξία τους εκτιμάται έως και 570.000 ευρώ, ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα παλιό βιβλίο στη βιβλιοθήκη του γαλλικού πύργου Château de Montigny, στο Eure-et-Loir, στη βόρεια Γαλλία.


Η βιβλιοθήκη του πύργου ήταν γεμάτη από δεμένους τόμους βιβλίων, αλλά στο πίσω μέρος ενός ραφιού οι ιδιοκτήτες βρήκαν μια βαρετή σειρά από 90 εκτυπώσεις με απεικονίσεις μαχών του γαλλικού στρατού. Λίγες σελίδες πιο κάτω υπήρχε ένα πλήρες σύνολο της πρώτης έκδοσης της “La Tauromaquia”, της διάσημης σειράς με χαρακτικά του Γκόγια, προφανώς ξεχασμένα για περισσότερα από 150 χρόνια.



Το σύνολο των σχεδίων θα πωληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby ‘s στο Λονδίνο και η επικεφαλής, Severine Nackers, δήλωσε ότι η μοναδική σειρά είναι μια «ανακάλυψη ζωής». Η ιστορία των χαρακτικών που βρέθηκαν ξεκινά από το 1830, όταν ο πρόγονος των ιδιοκτητών μαρκήσιος ντε Λαβάλ, κατασκεύασε μια επέκταση της βιβλιοθήκης του για να τοποθετήσει τη συλλογή που συγκέντρωσε στην επιτυχημένη καριέρα του ως πολιτικός και διπλωμάτης. Πολλά αντίγραφα της πρώτης έκδοσης των εκτυπώσεων του Γκόγια, βρίσκονται σε βιβλιοθήκες και μουσεία. Η σειρά που βρέθηκε ήταν τοποθετημένη προσεκτικά και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα.



Ο Γκόγια γοητευμένος από την ταυρομαχία, φαίνεται πως τον ενέπνεε ως θέμα, καθώς αποτέλεσε συχνά το αντικείμενο των έργων του: σε αυτοπροσωπογραφία του (1790 – 1795) απεικονίζει τον εαυτό του με στολή ταυρομάχου· το 1793 είχε υποβάλει στη Βασιλική ακαδημία του Σαν Φερνάντο οκτώ πίνακες σε λευκοσίδηρο που είχαν ως θέμα τους ταύρους από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι τη στιγμή που οδηγούνται στην κορίντα· με το ίδιο θέμα ασχολείται και στη σειρά λιθογραφιών του «Οι ταύροι της Μπορντό» (1825), μια ομάδα αντιτύπων της οποίας αγόρασε ο Ντελακρουά. Ενδεικτικό της αγάπης του για τους ταύρους και την ταυρομαχία είναι το γεγονός ότι σε μία επιστολή του είχε υπογράψει ως Φρανθίσκο των Ταύρων (Francisco de los Toros). Πιθανώς η λατρεία του κινδύνου τροφοδοτούσε και υποκινούσε τη δημιουργική του έμπνευση, όπως φαίνεται και από την επιμονή του σε εικόνες μαρτυρίου και άλλων πράξεων βίας. Με τις Ταυρομαχίες προσδοκούσε να κερδίσει μερικά χρήματα, καθώς το θέμα ήταν δημοφιλές και «εύκολο προς πώληση».



Ακόμα και στην εποχή του, οι πλήρεις σειρές των ταυρομαχιών ήταν σπάνιες και συνήθως πωλούνταν ως χωριστές εκτυπώσεις. Πολλά αντίγραφα της πρώτης έκδοσης, τυπωμένα και χαραγμένα από τον ίδιο σε πλάκες χαλκού, είναι τώρα σε βιβλιοθήκες και μουσεία. Ρεκόρ στις πωλήσεις των χαρακτικών του Γκόγια αποτελεί η πώληση μιας πλήρους σειράς “La Tauromaquia”, για  1,9 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη. H σειρά θα διατεθεί σε πολλαπλά αντίτυπα και εκτυπώσεις στις 4 Απριλίου στο Sotheby ‘s στο Λονδίνο.