Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Οι εξελίξεις στην Ε.Ε συζητήθηκαν στην Γ.Σ της CPMR στη Μάλτα



Πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα (9/3/2017) η ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νησιών της CPMR και την επόμενη ημέρα η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Ένωσης Παράκτιων Περιφερειών, που εκπροσωπεί 160 περιφέρειες κρατών μελών της ΕΕ.  Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα, Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών Γιάννη Φοντάνα. Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκε η νέα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ε.Ε. υπό το φως των πρόσφατων παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων, της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, της έντασης των ανισοτήτων καθώς και ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ένωση στην μετά το 2020 εποχή.


Ειδική συζήτηση έγινε για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, στο οποίο η Γ.Σ. της CPMR διαπίστωσε αποτυχία της Ένωσης να το αντιμετωπίσει και ζητήθηκε η εντονότερη και θεσμική συμμετοχή των Περιφερειών στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των διεθνών εγγυήσεων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (πρωτίστως τον ΟΗΕ). 
Η ΠΙΝ κατέθεσε προτάσεις και απόψεις για τα θέματα αυτά, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο της απόφασης.

Στο τελικό κείμενο επίσης τονίζεται η ανάγκη ισορροπημένης ανάπτυξης των περιφερειών, η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, η επικράτηση πολιτικών αλληλεγγύης και η συνέχιση των πολιτικών συνοχής και μετά το 2020. Στη διάρκεια των συζητήσεων, οι περισσότερες περιφέρειες, ιδιαίτερα της Νότιας Ευρώπης, μίλησαν για το ζήτημα της σταδιακής δημιουργίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων και τη διαρκή μεταφορά κεφαλαίων από το νότο προς το βορρά κυρίως μέσω των ελλειμμάτων και πλεονασμάτων τους αντίστοιχα.  
Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών και υπό την αιγίδα της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα, πραγματοποιήθηκε τις 8/3/2017 συνεδρίαση των νησιών της Μεσογείου, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Στην πρωτοβουλία αυτή με προτεινόμενο τίτλο "Κυκλική Μεσόγειος" συμμετέχει και η ΠΙΝ. Από την παράθεση των στρατηγικών επιλογών και προτεραιοτήτων που παρουσίασαν τα νησιωτικά κράτη και οι νησιωτικές περιφέρειες διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοινού τόπου και επιλογών σε τομείς παρέμβασης όπως τα απόβλητα, το νερό και η ενέργεια. Τέλος αποφασίστηκε η άμεση ολοκλήρωση των θεσμικών και οργανωτικών διαδικασιών για την ίδρυση του συγκεκριμένου δικτύου.