Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η εκπαιδευτική κοινότητα να μπει φραγμός
στο κλείσιμο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επανέρχεται στο θέμα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης για το οποίο είχε δημόσια τοποθετηθεί με ανακοίνωσή του στις 27 Γενάρη. Ο οικονομικός στραγγαλισμός ενός θεσμού που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιος – δωρεάν και να λειτουργεί με κρατική ευθύνη, οδηγεί στο κλείσιμό της.
Στο επίκεντρο μπαίνει το τι (δεν) γίνεται με τις πληρωμές των εργαζομένων. Μια σειρά ερωτήματα που τέθηκαν στον διάλογο που αναπτύσσεται παραμένουν αναπάντητα. Οι τίτλοι τέλους για τη Βιβλιοθήκη θα έχουν τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους μαθητές. Πέρα από το χτύπημα σε ένα βάθρο μελετών που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, πλήττεται ο ίδιος ο ρόλος της Βιβλιοθήκης ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικής εργασίας για τους μαθητές, η ίδια η επαφή με το βιβλίο. Είναι, προφανώς, πρώτη ευθύνη της κυβέρνησης και ειδικά των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, που πριν λίγα χρόνια θα φάνταζε αδιανόητη. Είναι, επίσης, μεγάλη ευθύνη για όλους τους αρμόδιους να συνδράμουν για να μείνει η Βιβλιοθήκη όρθια, ανοικτή, με απρόσκοπτη την πρόσβαση στο λαό μας και στα παιδιά του. Διοικητικό Συμβούλιο του Κοργιαλενείου, τοπική διοίκηση (Δήμος και Περιφέρεια) να δρομολογήσουν αποφάσεις στην κατεύθυνση της πραγματικής και μόνιμης λύσης, που γνωρίζουν καλά ποια είναι.
Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού να σταθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο στο πλευρό των εργαζομένων, ιδιαίτερα να καταδικάσει τη διακοπή της σύμβασης της μοναδικής βιβλιοθηκονόμου, που ήταν με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η τρίωρη, μόλις, πρωινή λειτουργία της Βιβλιοθήκης - που ακυρώνει τη δυνατότητα των μαθητών να αξιοποιήσουν το υλικό της - υπάρχει χάρη στην εθελοντική εργασία της απολυμένης βιβλιοθηκονόμου!!!
Να υπάρξουν μαζικά ψηφίσματα αλληλεγγύης από Συλλόγους Διδασκόντων, Μαθητικά Συμβούλια, Συλλόγους Γονέων.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του μαζικού κινήματος και άλλων φορέων για μετατροπή του Κοργιαλένειου Ιδρύματος (Βιβλιοθήκης και Μουσείου) σε ενιαίο δημόσιο φορέα, που θα λειτουργεί με την πλήρη ευθύνη του κράτους.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:
1.      Να επανέλθει το ωράριο λειτουργίας, ώστε να γίνει δυνατή η χρήση της Βιβλιοθήκης από το λαό και τη νεολαία του Νομού.
2.      Να προσληφθεί άμεσα με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση το αναγκαίο προσωπικό στη Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο.
3.      Να διασφαλίζεται στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και τα λειτουργικά έξοδα.
4.      Να πραγματοποιηθεί το άμεσο πέρασμα του Ιδρύματος στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους με τη μετατροπή του σε ενιαίο δημόσιο φορέα.
Για τα παραπάνω το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, στο πλαίσιο της παγκεφαλληνιακής κινητοποίησης που οργανώνει για τα προβλήματα των σχολείων και προκειμένου να αναδείξει το θέμα,
ορίζει
προσυγκέντρωση έξω από τη Βιβλιοθήκη
την Παρασκευή 31 Μάρτη
στις 11 το πρωί,
με επίδοση των σχετικών ψηφισμάτων σε Περιφέρεια – Δήμο, Μητροπολίτη (ως Πρόεδρο του Κοργιαλενείου ΔΣ) και πορεία στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Αργοστόλι 27/03/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία