Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ο Juan de Fuca "ξαναπροβάλλει" την Κεφαλονιά στα πέρατα της γης!


Γράφει ο Ανδρέας Κολαΐτης (Τελειόφοιτος Πάντειου - Διεθνών, Ευρωπαικών & Περιφερειακών Σπουδών)

Στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο: "Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο"  ("Speak Greek In March"),  που διεξάγεται από τον ομώνυμο Οργανισμό στην Μελβούρνη - Αυστραλία  για 3η συνεχόμενη χρονιά  με στόχο την διάδοση της ελληνομάθειας και κατ' επέκταση της ελληνικής "ταυτότητας" ανά τον κόσμο, μνημονεύτηκε χθες στο παναυστραλιανό δίκτυο ραδιοφωνίας SBS  το νησί μας. (βλέπετε πηγή 1).

Για φέτος στην συγκεκριμένη  εκστρατεία κάθε μέρα επιλέγεται και προβάλλεται και μία διαφορετική χώρα στην οποία διαβιούν Έλληνες της διασποράς. Έτσι χθες Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 ήταν η σειρά του Καναδά.  Η μνεία στην Κεφαλονιά έγινε από τον διευθυντή του γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο - Καναδά μνημονεύοντας ότι ο πρώτος Έλληνας του Καναδά που επίσημα έχει καταγραφεί είναι ο θαλασσοπόρος Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος ή Juan de Fuca (1536 - 1602) (βλέπετε πηγές 2,3 & 4).
Να θυμήσουμε ότι ο Κεφαλλονίτης θαλασσοπόρος ανάμεσα στ' άλλα εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής για λογαριασμό του ισπανικού θρόνου. Το όνομά του δόθηκε σε στενό ανάμεσα στην νήσο Βανκούβερ του Καναδά και τις ΗΠΑ, (ένας διάπλους μεταξύ  47 ° και 48 ° γεωγραφικό πλάτος)  το οποίο οδηγεί στο λιμάνι του Βανκούβερ. Στενά του Χουάν ντε Φούκα - Strait of Juan de Fuca. (βλέπετε πηγές 5 & 6).-
 (Πηγή photo: Averoph.wordpress.com)

Πηγές: