Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ: ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017

ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ -  ΠΑΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ
ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ στις 10.00 Π.Μ

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,
Οι Ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή σε έκταση και ένταση επίθεση ενάντια στα δικαιώματά τους από τις ασκούμενες αντιλαϊκές και αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές που πιστά εφαρμόζουν οι παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις και σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η συντριβή των ΣΣΕ, η μείωση του μισθολογικού κόστους, οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η καταβαράθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι δρακόντιες περικοπές στις συντάξεις, η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η επισφάλεια, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η εκτίναξη της ανεργίας, η δραματική επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις, η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, τα καθημερινά λουκέτα σε εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις, η ασύλληπτη φοροεπιδρομή ενάντια στα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Μεγάλος κερδισμένος αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών αποδεικνύεται το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο και σε συνθήκες κρίσης βγαίνει ενισχυμένο με αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αυξημένης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου τσακίζονται οι εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις και γίνονται θυσία να αυγατίζουν τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών.
Πρόκειται για μια σκληρή ταξική και αδυσώπητη πολιτική που παίρνει από τους πολλούς και χαρίζει κέρδη και προνόμια στους λίγους.
Αυτή είναι εξάλλου και η πεμπτουσία των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την συγκρότησή της έως και σήμερα.
Η καπιταλιστική κρίση μέσα στην Ε.Ε περνάει πάνω από τις πλάτες των λαών και των εργαζομένων που καλούνται ως μοναδικά υποζύγια να υποστούν τις συνέπειες αυτής της κρίσης.
Η εργατική Πρωτομαγιά και το ταξικό κίνημα έχει πλούσια και ιστορική εμπειρία και μεγάλους αγώνες που πρέπει να αναδείξει και παράλληλα να προβάλει τον ταξικό χαρακτήρα αυτών των βάρβαρων πολιτικών και να χαράξει τον δρόμο και τον προσανατολισμό για τους εργαζόμενους ώστε να πάρουν οι ίδιοι της τύχες στα χέρια τους και να απαλλαγούν από τα δεσμά της εξάρτησης, της κηδεμονίας, των αφεντικών και της ίδιας της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.
Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τους δυνάστες και εκμεταλλευτές της πρέπει να είναι στους στόχους του συνεπούς ταξικού εργατικού κινήματος και να μην αποτελεί απλά μια πολιτική υπόμνηση για το μέλλον.
Βρισκόμαστε σε μια ταραγμένη περιοχή που οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού διαγκωνίζονται μεταξύ τους για να εδραιώσουν και να ενισχύσουν την επιρροή σε χώρες και λαούς ενώ δεν διστάζουν να προκαλούν και να  υποδαυλίζουν πολεμικές σύγκρουσης προκειμένου να επιβάλουν τον έλεγχό τους και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών αυτών.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις και οι πολιτικές τους που έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που εγκαταλείπουν κυνηγημένοι και καταστρεμμένοι τις χώρες τους.
Η συμφωνία Ε.Ε με την Τουρκία που είχε και την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αγγίζει τα όρια του ρατσισμού σφραγίζοντας τα σύνορα και ορθώνοντας φράχτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η Ευρώπη των «δημοκρατικών αξιών και της δικαιοσύνης»!
Η ελληνική κυβέρνηση παρέχει πλήρη στήριξη στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση που εξαπέλυσαν πρόσφατα στην Συρία όπου το πολεμικό πλοίο επί σειρά ημερών ήταν στην Σούδα.  
Απαιτούμε το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και την απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε πολεμική επέμβαση των ιμπεριαλιστών.

Συνάδελφοι,
Ο Ναυτεργατικός κόσμος της  χώρας μας βιώνει τα ίδια κοινά προβλήματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην κοινωνική ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, με το σύνολο των δικαιωμάτων του να έχουν συρρικνωθεί δραματικά!
Μειώσεις και περικοπές μισθών, οι ΣΣΕ συστηματικά καταστρατηγούνται, εργασιακά δικαιώματα καθημερινά καταπατούνται, η ανεργία καλπάζει, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα γιγαντώνονται, η κατάσταση για τους απόμαχους του κύματος χαρακτηρίζεται από την ραγδαία επιδείνωση στις κύριες συντάξεις, στο ΚΕΑΝ και στις ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές.
Η κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» δίνει καθημερινά δείγματα πολιτικής γραφής στο εφοπλιστικό κεφάλαιο στηρίζοντας τις αξιώσεις του, αφήνει αλώβητο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Ναυτιλίας, κλείνει το μάτι στους εφοπλιστές διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην ίδια βάρκα με αυτούς, δίνει όρκους πίστης με την πολιτική της στηρίζοντας την επιχειρηματική ασυδοσία των εφοπλιστών.
Ταυτόχρονα την ίδια στιγμή αρνείται πεισματικά να δεχθεί και πολύ περισσότερο να υλοποιήσει στοιχειώδη αιτήματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου τα οποία απετέλεσαν και το διεκδικητικό πλαίσιο στη πρόσφατη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση του Δεκέμβρη του 2016.
Το νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο στα πλαίσια της β΄ αξιολόγησης (νέες περικοπές συντάξεων – μείωση αφορολόγητου – ιδιωτικοποιήσεις – εργασιακές σχέσεις – συνδικαλιστικός νόμος) σύντομα παίρνει τον δρόμο για την Βουλή.
Το γεγονός αυτό επιβάλει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα ώστε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας την αμέσως επόμενη περίοδο.
Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για το ξεδίπλωμα και την κλιμάκωση ενός κοινού ενιαίου μαζικού αγώνα των εργαζομένων και των συνδικάτων, να αποτελέσει σταθμό για μια νέα αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στις αντιλαϊκές και μνημονιακές πολιτικές, έτσι ώστε το εργατικό κίνημα οργανωμένα – συγκροτημένα με καθαρό ταξικό προσανατολισμό να συγκρουστεί και να ανατρέψει την νέα αντεργατική επίθεση που σχεδιάζουν οι δυνάμεις της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ, της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Η 24ωρη Πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων για την Πρωτομαγιά
θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων
την Δευτέρα 1 Μαΐου 2017, με έναρξη την 00.01 και λήξη την 24.00 ώρα, της ίδιας ημέρας.


Πειραιάς 24/4/2017

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ