Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Εκπαιδευτικοί - γονείς και μαθητές της Κεφαλονιάς έδειξαν πως χρειάζεται να μπει φραγμός στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εκπαιδευτικοί - γονείς και μαθητές της Κεφαλονιάς
έδειξαν πως χρειάζεται να μπει φραγμός στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΛΜΕ-ΚΙ μαθητές, εκπαιδευτικοί αι γονείς έδωσαν «παρών» στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή 31 Μάρτη κινητοποίησή τους. Κεντρικό σύνθημα ήταν «φθάνει πια !!! να κλέβουν τη μόρφωση για τα κέρδη –  αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία».
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρέθηκαν: η αντίθεση στα σχέδια κυβέρνησης – ΠΔΕ Ιονίων για μαζικές περικοπές τμημάτων στο Νομό, η αλληλεγγύη στα αιτήματα των μαθητών για το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών – για την επαναφορά της δυνατότητας επανάληψης της εξέτασης πανελλαδικού μαθήματος στο οποίο ο μαθητής δεν προσέρχεται για λόγους ανωτέρας βίας (ασθένεια) – για τη διαγραφή των απουσιών από τη γρίπη, η απαίτηση για σχολικούς αγώνες για όλα τα αθλήματα με σωστή οργάνωση - ασφάλεια και κάλυψη όλων των εξόδων από το κράτος, η απαίτηση για σύγχρονες σχολικές υποδομές, ενώ τονίστηκε ιδιαιτέρα η ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η σημασία να γίνουν άμεσα μόνιμοι μαζικοί διορισμοί.
Ως χώρος της συγκέντρωσης επιλέχτηκε η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, για να αναδειχθεί η αντίθεση στο κλείσιμό της και να διεκδικηθεί η λειτουργία της ως κρατικής βιβλιοθήκης, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τακτική καταβολή των λειτουργικών δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία. Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμούς μαθητικών συμβουλίων, της Ένωσης Γονέων, του ΕΚΚΙ και κεντρική ομιλία από την ΕΛΜΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη ΔΔΕ.
Οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους, στον υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ (απουσίαζε ο προϊστάμενος) απέναντι στη σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Παιδείας παραπέρα υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Επιχειρηματολογήσαμε για ποιο λόγο αιχμή της κινητοποίησης ήταν η σχεδιαζόμενες καταργήσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων, τομέων ειδικότητας στα ΕΠΑΛ και ομάδων προσανατολισμού στα ΓΕΛ με μοχλό την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, ειδικότητα και ομάδα προσανατολισμού που έχει θεσμοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και με βάση τις ρυθμίσεις για κατώτερα όρια μαθητών. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, κατήγγειλαν ότι ήδη από φέτος λειτουργούν αρκετά τμήματα χωρίς έγκριση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Ιονίων Νήσων και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις επιθέσεις εκ μέρους της ΠΔΕ και του Υπουργείου Παιδείας για «προνόμια» στα σχολεία της Κεφαλονιάς που πρέπει να καταργηθούν στα πλαίσια της «κανονικότητας» που διατείνονται ότι έχει πλέον επέλθει στο σεισμόπληκτο Νομό μας.
Απαίτησαν να μην καταργηθεί - συγχωνευθεί κανένα τμήμα και να λειτουργήσουν και νέες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ.
Απαίτησαν να μην καταργηθούν οι επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις τονίζοντας ότι η φημολογούμενη μετάθεσή τους τον Σεπτέμβρη για όλα τα μαθήματα (κι όχι μόνο όσα δεν εξετάστηκε ο μαθητής λόγω ασθένειας) είναι «δώρο - άδωρο» και θα γίνει αιτία για να χαθεί ολόκληρη χρονιά για πολλούς μαθητές. Απαίτησαν, επίσης, να μην προχωρήσει η κυβέρνηση  στον εξαγγελμένο περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα κρατικά ΑΕΙ - ΤΕΙ που θα εκτινάξουν τις βάσεις υπέρ των «αρίστων»   εντείνοντας παραπέρα τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στο αίτημα να χρηματοδοτηθούν αμέσως οι σχολικοί αγώνες και να αρθούν όλα τα εμπόδια που προβάλλονται για την απρόσκοπτη και ασφαλή διεξαγωγή τους, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να αποκλείονται μαθητές και σχολεία επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την μετακίνησή τους, να γίνονται οι αγώνες σε επικίνδυνες εγκαταστάσεις, σε ασφυκτικά και απαγορευτικά περιθώρια. Αυτά τα προβλήματα οδηγούν σταδιακά στην κατάργησή τους και στην υποβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.
Ζητήθηκε επίσης να διαγραφούν οι απουσίες από γρίπη εκατοντάδων μαθητών που κατ’ επανάληψη παλινδρόμησαν λόγω της πολύωρης παραμονής τους στα ανθυγιεινά κοντέινερ ή σε άλλες εγκαταστάσεις.
Για όλα τα παραπάνω ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων είτε δήλωσε πως πρέπει να απευθυνθούμε κεντρικά στο Υπουργείο Παιδείας είτε δήλωσε αναρμόδιος λόγω της απουσίας του προϊσταμένου.
Στην συνέχεια αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Δημοτική Αρχή και είχε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Ματιάτο. Η αντιπροσωπεία έθεσε στον κ. Αντιδήμαρχο το οξυμένο πρόβλημα της μη υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης συγκοινωνιακής μελέτης για την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών και εκπαιδευτικών στο νέο σχολικό συγκρότημα του «Φαραώ» γιατί αλλιώς θα θρηνήσουμε θύματα. Επίσης ρώτησε για την πορεία ίδρυσης του ειδικού γυμνασίου προκειμένου να μην μείνει για άλλη μια χρονιά στα χαρτιά. Απαίτησε την αύξηση των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία μπροστά στο αυξημένο κόστος των εξετάσεων κ.α., την άμεση επαναλειτουργία του κολυμβητήριου Αργοστολίου και την συνεισφορά του Δήμου προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα στην λειτουργία της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.
Ο κ. Ματιάτος υποσχέθηκε να μεταφέρει τα αιτήματα και να δοθούν άμεσα απαντήσεις.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον Μητροπολίτη κ. Δημήτριο, ως πρόεδρο του Κοργιαλενείου Ιδρύματος και του έθεσε τα προβλήματα της Βιβλιοθήκης, κατέθεσε ειδικό υπόμνημα αιτημάτων της ΕΛΜΕ-ΚΙ  και ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι πρωτοβουλίες ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η βιβλιοθήκη, να διευθετηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους να διεκδικηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Βιβλιοθήκης. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα πολλά αιτήματά του προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία που δεν έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για γενναία χρηματοδότηση και εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και μίλησε για τα αδιέξοδα, ενστερνιζόμενος την άποψη της αντιπροσωπείας ότι με την μέχρι σήμερα τακτική της αναζήτησης πόρων με χορηγίες δεν λύθηκε το πρόβλημα. Στα πλαίσια αυτά δήλωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο αρμόδιο  συμβούλιο για την διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθόλου για το Μουσείο».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε επιφυλακή εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές. Τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση – δανειστές και κεφαλαιοκράτες, τα μέτρα και τα αντίμετρα, θα έχουν άμεση επίπτωση και στην παιδεία. Να μην τους κάνουμε το χατίρι, να κλιμακώσουμε τη δράση.
Μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εκφραστεί αυτή μας η επιλογή είναι το συλλαλητήριο στο οποίο καλεί το ΕΚΚΙ, στις 7 Απρίλη, 7.30 μμ.
Να είμαστε όλοι και όλες εκεί.
Αργοστόλι 01/04/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία