Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ο υποσιτισμός είναι συνώνυμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας



Πριν από λίγο διάστημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμα περιστατικό υποσιτισμού μαθήτριας σε Λύκειο της Πάτρας. Όπως καταγγέλλεται, η συγκεκριμένη μαθήτρια, που προέρχεται από οικογένεια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λιποθύμησε την ώρα του σχολείου μπροστά στα μάτια των καθηγητών της, αφού είχε 3 ημέρες να φάει. Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό αφού ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Για χιλιάδες οικογένειες με ανέργους, πολύτεκνους και διαζευγμένους γονείς, κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τη διασφάλιση των απαραίτητων για την επιβίωση των παιδιών τους.

Η αιτία για τα φαινόμενα αυτά:

Είναι η αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά, που φορτώνει κάθε μέρα νέα μέτρα στην πλάτη του λαού. Σαν αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σαν αυτά που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, για να στηριχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Είναι η άλλη όψη της σαπίλας ενός συστήματος όπου ελάχιστοι ζουν μέσα στη χλιδή, ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρι. Την ίδια ώρα, “αυτοί που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα” για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.
Τα κρούσματα υποσιτισμού θα αυξάνονται καθημερινά όσο οι μισθοί θα μειώνονται και η ανεργία θα αυξάνεται. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική. Όσο υπομένουμε καρτερικά και μοιρολατρικά αυτή τη βαρβαρότητα.

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της «Θεματικής Εβδομάδας», μιλάει για «διατροφικές επιλογές», την ίδια στιγμή που υλοποιεί πολιτική ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας και μαθητές λιποθυμούν! Είναι μέγιστη υποκρισία!

Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να υφαρπάξει τη συναίνεση στα νέα μέτρα σφαγής, με τα περιβόητα αντίμετρα, ανάμεσα στα οποία εντάσσει και τα σχολικά γεύματα. Προσπαθεί δηλαδή να συνδέσει την παροχή ενός γεύματος στα σχολεία ( αυτονόητη υποχρέωσή της που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια), με την αποδοχή των νέων μέτρων σφαγής του λαού μας! Που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να πεινούν περισσότερα παιδιά! “Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους για τις καλύτερες μέρες που θά ’ρθουν”.

Η απραξία της κυβέρνησης απέναντι στη διαρκή ένταση του φαινομένου είναι εγκληματική. Τα όποια προγράμματα σίτισης είναι ανύπαρκτα ή είναι παραδομένα σε διάφορες ΜΚΟ ή σε διάφορα  “ευαγή” ιδρύματα τύπου Νιάρχου, “φιλάνθρωπων” επιχειρηματιών δηλαδή, που ευθύνονται για την κρίση και τον υποσιτισμό.

Κανείς συνάδελφος να μην συμβιβαστεί μ’ αυτές τις εικόνες ντροπής.

Όλοι στον αγώνα για να μπει ένα τέλος στην βαρβαρότητα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να βγει ΤΩΡΑ έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους Δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων – χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, εκκλησίας και χορηγών.

Αργοστόλι 02/04/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης                              Ποταμιάνου Σοφία
ΦΩΤΟ