Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη αναθέτει ο Γεράσιμος Νεόφυτος φωτογραφίζει και ιδού τα αποτελέσματα!

Εύη Σαουλίδου, 2007.

Το 'Iδρυμα Μελίνα Μερκούρη το έτος 2007 θέσπισε το ενιαύσιο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται κάθε Μάρτη σε νέα γυναίκα ηθοποιό, απόφοιτο Δραματικής Σχολής, η οποία διακρίθηκε για την καλύτερη θεατρική ερμηνεία του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της επιτροπής του Βραβείου του Ιδρύματος.
Η βραβευθείσα παραλαμβάνει χρηματικό έπαθλο εκ τριών χιλιάδων ευρώ και την καρφίτσα-κόσμημα της Μελίνας Μερκούρη την οποία κρατεί για ένα χρόνο και την παραδίδει στην επομένη νικήτρια. Το έτος 2016 ο θεσμός της απονομής των Βραβείων έκλεισε δεκαετία. Με απόφαση του Ιδρύματος τις 11 βραβευθείσες ηθοποιούς (στη δέκατη απονομή το βραβείο μοιράστηκαν δύο ηθοποιοί) ανέλαβε να φωτογραφίσει ο Γεράσιμος Νεόφυτος, προκειμένου τα 11 αυτά πορτραίτα να παρουσιαστούν αρχικά στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και στη συνέχεια να εκτεθούν σε μόνιμη έκθεση στο Μουσείο του Ιδρύματος, εκεί που γίνονται κάθε χρόνο και οι απονομές των βραβείων.
Σε σχετικό σημείωμα το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη αναφέρει: “Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο των 10 χρόνων απονομής του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» κάλεσε τις βραβευμένες ηθοποιούς να αποτυπώσουν την εμπειρία του να ζεις έναν χρόνο με το επαμειβόμενο βραβείο, την καρφίτσα της Μελίνας. Μέχρι την φετινή απονομή του 11ου «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» θα παρουσιάζονται ένα-ένα τα ιδιαίτερα προσωπικά τους κείμενα τα οποία πλαισιώνει η φωτογράφιση του Γεράσιμου Νεόφυτου σε αναλογικό μαυρόασπρο φιλμ σε φυσικό φως. Εύη, Στεφανία, Έλενα, Μαρίνα, Λουκία, Μαρία, Λένα, Γιούλικα, Λένα, Αλεξάνδρα, Ιωάννα ευχαριστούμε!” 
H φωτογράφιση των 11 αυτών ηθοποιών είναι υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας μια και φωτογράφος είναι ο καταξιωμένος Επτανήσιος, από Κεφαλονιά, Γεράσιμος Νεόφυτος. Με την ιδιαίτερη αισθητική την οποία έχει μέσα στα χρόνια καλλιεργήσει και παρουσιάσει -ιδιαίτερα στις απεικονίσεις προσώπων- δίνει δύναμη και ένταση στην εικόνα με σεβασμό σε αυτό που απεικονίζει. Μια διακριτική τρυφερότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πρόσωπα, του δίνει τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσει και να φανερώσει ιδιαίτερες πτυχές της προσωπικότητας αυτών που φωτογραφίζει, στην προκειμένη περίπτωση των 11 πρωταγωνιστριών. Ο καλλιτέχνης φωτογράφος Γεράσιμος Νεόφυτος με τα ασπρόμαυρα πορτραίτα των πρωταγωνιστριών α υ τ ώ ν, αποτυπώνει με την υψηλή αισθητική του στο διηνεκές τις μορφές των θεατρικών ιερειών της εποχής μας.
Ας διαβάσουμε τι έγραψε ο ίδιος ο Γεράσιμος Νεόφυτος για αυτήν του τη φωτογραφική εργασία – εμπειρία: ''Είχα την τύχη να φωτογραφίσω τις 11 ταλαντούχες ηθοποιούς που τιμήθηκαν με το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη την πρώτη δεκαετία του θεσμού. Στις φωτογραφίσεις αυτές η φυσικότητα και η απλότητα ήταν ζητούμενα. Γι αυτό έκρινα ότι μικρές ''εκδρομές'' μαζί τους σε τοπόσημα ιστορίας και πολιτισμού κυρίως του κέντρου της Αθήνας, εξυπηρετούσαν αυτόν τον στόχο. Το ντύσιμο και γενικά η εμφάνισή τους - κάτι που οι ίδιες είχαν επιλέξει και επιμεληθεί -είχαν τον χαρακτήρα κυριακάτικης εξόδου. Το φως φυσικό. Αττικό. Η φωτογράφιση αναλογική μαυρόασπρη, με όλες τις ιδιαιτερότητες, τα προτερήματα αλλά και τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που η χρήση του φιλμ επιβάλλει. Ως εκ τούτου οι πάσης φύσεως ψηφιακές ευκολίες (photoshop) δεν είχαν θέση σε αυτές τις φωτογραφίσεις. Μια καλή λήψη, μια σωστή εμφάνιση του φιλμ και μια δεξιοτεχνική εκτύπωση σύμφωνα με τις παλιές χειρονακτικές πρακτικές του σκοτεινού θαλάμου. Αυτό ήταν όλο. Τα πρόσωπα τους με εμπιστεύτηκαν κι εγώ προσπάθησα να επηρεάσω τη σχέση τους με το φακό κάνοντας κλικ τ η ν κ α τ ά λ λ η λ η σ τ ι γ μ ή , τ ην λ ε γ ό μ ε ν η κ α ι α π ο φ α σ ι σ τ ι κ ή . Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Η ευθύνη μιας φωτογράφισης δημιουργεί ένα σχετικό άγχος. Τώρα οι συναντήσεις εκείνες μου λείπουν. Δεν ξέρω αν και πόσο τις ερωτεύτηκε ο φακός, εγώ πάντως μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως και οι 11 ήταν υπέροχες! Γεράσιμος Νεόφυτος”. 
Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στις 20 Μαρτίου και η συνεργασία του Ιδρύματος Μ.Μ και του φωτογράφου Γεράσιμου Νεόφυτου ανανεώθηκε και για την επομένη δεκαετία. Ακολουθούν οι φωτογραφίες των πρωταγωνιστριών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα και στο facebook του Ιδρύματος Μ.Μ. και οι οποίες θα αποτελέσουν τη μόνιμη έκθεση στο Μουσείο του Ιδρύματος. 
Τάκης Τόκκας
Στεφανία Γουλιώτη, 2008.

Λένα Παπαληγούρα, 2013.

Λουκία Μιχαλοπούλου, 2011.

Μαρία Κίτσου, 2012.

Έλενα Μαυρίδου, 2009.

Μαρίνα Ασλάνογλου, 2010.

Αλεξάνδρα Αϊδίνη, 2016.

Εύη Σαουλίδου, 2007.

Ιωάννα Παππά, 2016.

Λένα Δροσάκη, 2015.

Γιούλικα Σκαφιδά, 2014.