Τρίτη 4 Απριλίου 2017

“Η ΝΟΣΟΣ ΑLZHEIMER ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ”



ΔΡΑΣΗ ΤHΣ AΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.


Η πρωτοποριακή διοργάνωση της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά για το Αlzheimer (11/2/2017), με διακεκριμένες ομιλήτριες την κ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγο-ψυχίατρο, επ. Πρόεδρο της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER και Πρόεδρο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΝΟΙΑ και την κ. Ελένη Μαργιώτη, κλινική νευροψυχολόγο, Διευθύντρια του Κέντρου Ημέρας της Εταιρίας Alzheimer στο Μαρούσι, έγινε η αφορμή να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για την δημιουργία ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ για την φροντίδα ασθενών με άνοια και Alzheimer στην πόλη του Πειραιά.


Η επιλογή της δράσης δεν ήταν τυχαία. “Η μνήμη δίνει νόημα σε όλες τις εμπειρίες της ζωής μας. Χάρη στη μνήμη μπορούμε να ζούμε το παρόν, να θυμόμαστε το παρελθόν και να σχεδιάζουμε το μέλλον μας”, επεσήμανε ανοίγοντας την εκδήλωση η κ. Μαργιώτη. Η αποδυνάμωση της μνήμης με το πέρασμα του χρόνου είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, όμως ο ρυθμός αύξησης των ανθρώπων γεροντικής ηλικίας, που στην Ελλάδα μόνον είναι επταπλάσιος εκείνου του γενικού πληθυσμού, δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ανάγκες στην δημόσια υγεία, κάτι που ακόμα δεν έχει εμπεδωθεί πλήρως από την κοινωνία: διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν ότι 2 στους 3 ανθρώπους πιστεύει πως υπάρχει μικρή ή καθόλου κατανόηση της άνοιας στη χώρα τους.

Μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ ΈΝΑ του Πειραιά, το οποίο ευγενώς κάλυψε την εκδήλωσή μας για το Αlzheimer, η κ. Π. Σακκά είπε: “Σήμερα, με πρωτοβουλία της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ενός πολύ δραστήριου συλλόγου απ’ ό,τι βλέπω και μαθαίνω, θα μιλήσουμε για το μείζον ιατρικό, κοινωνικό, αλλά και οικονομικό θέμα της εποχής μας, τη νόσο Αlzheimer. H νόσος Alzheimer είναι η επιδημία του αιώνα, γιατί πλήττει το 6% του πληθυσμού άνω των 65 και οι πάσχοντες είναι πολύ περισσότεροι σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς όσο αυξάνει ο αριθμός των ηλικιωμένων, αυξάνει και ο αριθμός των πασχόντων. Είναι μια κατάσταση που κοστίζει πάρα πολύ, γιατί κρατάει πάρα πολλά χρόνια - σε νοσήλια, σε φάρμακα, σε επισκέψεις, σε ιδρύματα τελικού σταδίου, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Έχει γίνει και γίνεται εντατική έρευνα για να βρεθεί η αιτία της νόσου Alzheimer, δεν είναι απολύτως εξακριβωμένη. Σήμερα, όμως, μπορούμε να μιλάμε και για πρόληψη. Η πρόληψη συνίσταται στην άσκηση, την γυμναστική όλων των ειδών, στην νοητική άσκηση, την άσκηση του μυαλού, στον έλεγχο των αγγειακών παραγόντων, δηλαδή έλεγχο του διαβήτη, της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, του καπνίσματος και της παχυσαρκίας. Επίσης η πρόληψη πρέπει να περιλαμβάνει την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους, έχω ερεθίσματα, μιλάω και έχω καλά κέφια. Για όλα αυτά, αλλά και για τα συμπτώματα της νόσου, το πώς την αναγνωρίζουμε και το φορτίο των οικογενειών θα μιλήσουμε σήμερα. Και θα σταθούμε και λίγο στην ανάγκη να ξεκινήσει ένα Εθνικό Σχέδιο για την Άνοια, που έχει αρχίσει λίγο να εφαρμόζεται και προβλέπει στον Πειραιά να γίνει ένα ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ. Το προσπαθούμε μαζί με την Δημοτική Αρχή πάρα πολύ και στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής και της ενημέρωσης του κοινού που θέλει η Αδελφότητα να πετύχει, κάνουμε τη σημερινή εκδήλωση.”

Στα πλαίσια των δηλώσεων της εκδήλωσης, ο κ. Γεράσιμος Αγγελετάκης, μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας αλλά και ειδικός σύμβουλος στον Δήμο του Πειραιά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να ευχαριστήσει την ΙΩΝΙΔΕΙΟ ΣΧΟΛΗ, ένα φορέα που βρίσκεται πάντοτε σύμμαχος και αρωγός σημαντικών πρωτοβουλιών. “Eκ μέρους του Δήμου Πειραιά θέλω να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση στη πόλη μας και ειδικά σε αυτό το χώρο, την Ιωνίδειο Σχολή, το ιστορικό αυτό σχολείο του Δήμου του Πειραιά, που φιλοξενεί τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες προάγουν το πολιτιστικό ιδεώδες και ευαισθητοποιούν τον κόσμο γύρω από τα σημαντικά θέματα, όπως είναι η νόσος Alzheimer.”

Στην διοργάνωση συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι τοπικών σωματείων, διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας του Πειραιά και πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με ανοϊκούς ασθενείς, που επιβράβευσαν με την παρουσία και τον γόνιμο διάλογό τους την πρωτοβουλία. Παρέστη και τοποθετήθηκε στο ζήτημα η βουλευτής του Ν. Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ενώ τον Δήμο εκπροσώπησε η κ. Αικατερίνη Δουρέκα-Ταφλαμπά, Αντιπρόεδρος Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο διακεκριμένος νευρολόγος-ψυχίατρος κ. Νικόλαος Δέγλερης, Πρόεδρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Πειραιά, καθώς και ο κορυφαίος Ιθακήσιος νευροεπιστήμονας Καθ. Γιώργος Παξινός, εξαίροντας την Αδελφότητα για αυτή της την πρωτοβουλία και εκφράζοντας την βεβαιότητά του για την καλή έκβαση της υπόθεσης.

Μεγάλη και η ανταπόκριση από τους τοπικούς συλλόγους και τα σωματεία μας, τα οποία παρέστησαν δια των Προέδρων τους και άλλων μελών Δ.Σ. προκειμένου να ενημερώσουν με τη σειρά τους τα μέλη τους, μέσα από τη σχετική πληροφόρηση αλλά και τα ενημερωτικά φυλλάδια που η Εταιρία Alzheimer Αθηνών έφερε για αυτό το σκοπό. Οι κκ. Δ. Κουγιανός, τέως πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, Φ. Κουνάδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Δηλινάδων, Κ. Βουτσινάς Κωνσταντίνος και Δ. Βασιλάτου, Πρόεδρος και ΓΓ του Συλλόγου Φαρσινών, Γ. Ζαφειράτου, ΓΓ του Συλλόγου Δαμουλιανάδων, Ευ. Μουστάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Πυλαρέων, καθώς και η κ. Ε. Κονοφάου, Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος έδωσαν το παρόν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε αυτή τη δράση. Η θερμή ανταπόκριση των μέσων ήταν ακόμα μια απόδειξη της ανάγκης της πόλης του Πειραιά για δράσεις πέρα από τα συνηθισμένα, όταν το κύρος των συντελεστών εγγυάται την αξιοπιστία τους: η αναγγελία της πρώτης μας δράσης δημοσιεύθηκε άμεσα από πολλά ειδησεογραφικά μμε, καθώς και από τα κυριότερα ενημερωτικά portals για την Υγεία και πολλά τοπικά μέσα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Η πρώτη γνωριμία του Πειραϊκού κοινού με τις δράσεις της Εταιρίας Alzheimer Αθηνών έγινε με δυο διαλέξεις πάνω στη ασθένεια αυτή καθ’αυτή. Παρά τον υψηλό βαθμό επιστημονικότητας του περιεχομένου, η εκφορά των έμπειρων ομιλητριών ήταν απλή και άμεση. Τις εργασίες άνοιξε η κ. Ελένη Μαργιώτη, με μια διαδραστική ομιλία πάνω στον τρόπο που λειτουργεί η μνήμη μας, τους παράγοντες που την επηρεάζουν, τον τρόπο που εξελίσσεται η μνήμη μέσα στα χρόνια της ζωής μας και τα σημάδια που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε και να επισκεφθούμε έγκαιρα ένα ειδικό γιατρό, προκειμένου να μετρήσουμε τη μνήμη μας και να αξιολογήσουμε την κατάστασή μας.

Η κ. Παρασκευή Σακκά, στην συνέχεια, μας μίλησε για την άνοια ως ασθένεια, με αριθμούς, μέσα από την ιατρική επιστήμη, αλλά και μέσα από το πρίσμα της οικογένεια που φροντίζει ασθενείς με άνοια και Alzheimer. Μας μίλησε για τα πολλά πρόσωπα της άνοιας, για τη σημασία της κατανόησης της νόσου από τους ίδιους τους πάσχοντες, αλλά και τους φροντιστές τους και τόνισε ότι “μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα την αιτία και να μην έχουμε μια ριζική θεραπεία για το Alzheimer, όμως γνωρίζουμε αρκετά καλά πως υπάρχει πρόληψη και χώρες στις οποίες ο πληθυσμός ακολουθεί τις οδηγίες της εμφάνισαν ελάττωση των περιστατικών”. H κ. Σακκά μας εξοικείωσε με έννοιες περίπλοκες, που όμως είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε, ώστε να κατανοούμε καλλίτερα την άνοια και τους πάσχοντες από αυτήν. “Άνοια είναι ένας γενικός όρος”, μας εξήγησε, “που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση στην οποία σταδιακά εμφανίζεται έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Η νόσος Alzheimer ευθύνεται για το 50-70% των περιπτώσεων άνοιας. Δεν είναι όλες οι μορφές άνοιες μη θεραπεύσιμες, γι’ αυτό πρέπει να καταφεύγουμε έγκαιρα στον κατάλληλο γιατρό για να γνωμοδοτήσει για την αιτία της άνοιας, εφ’ όσον υπάρχει και να διαπιστώσει μέσα από τις ειδικές εξετάσεις εάν πρόκειται για κάποια δυνητικά θεραπεύσιμη μορφή. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, οι συστηματικές νόσοι, κάποιες λοιμώξεις, αλλά και ορισμένα φάρμακα, μεταξύ άλλων, μπορεί να διαγνωστεί ότι κρύβονται πίσω από μια δυνητικά θεραπεύσιμη άνοια. Το σωστό ιστορικό, η κλινική εξέταση, συγκεκριμένες απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, η νευροψυχιατρική εξέταση, τα νευροψυχολογικά τέστ θα επιτρέψουν στο γιατρό να διαγνώσει όχι μόνον τη φύση της άνοιας, αλλά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής”. Η κ. Σακκά έκανε σαφές ότι η διάγνωση σε πρώιμα στάδια, η πρόληψη και η εκπαίδευση του φροντιστή είναι οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες σε μια όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη αντιμετώπιση του Alzheimer.

Ένα άλλο πεδίο που καταδείχθηκε μέσα από την ομιλία της κ. Σακκά είναι ότι οι μη φαρμακευτικές θεραπείες έχουν αποτελέσματα, καθώς και ότι οι οργανώσεις Alzheimer παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλου στην διαχείριση της νόσου. “Πολλοί άνθρωποι, παρά τις εναποθέσεις βλαβών τύπου Alzheimer στον εγκέφαλο τους, παραμένουν νοητικά υγιείς δηλαδή χωρίς άνοια”, αποσαφήνισε. “Επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ενεργός τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από πνευματικές, σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητες συμβάλει στο νοητικό απόθεμα βοηθώντας μερικούς ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις βλάβες της νόσου Alzheimer στον εγκέφαλό τους αποτελεσματικότερα από άλλους ανθρώπους”. Παρ’ όλ’ αυτά, “ως ένα νόσημα με υψηλό φορτίο νοσηρότητας, η άνοια αποτελεί μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για το σύστημα ασφάλισης υγείας, την εθνική οικονομία και την ποιότητα ζωής των νοικοκυριών.”

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 200.000 διαγνωσμένοι ασθενείς Alzheimer και το 89% εξ αυτών φροντίζονται στο σπίτι από 400.000 φροντιστές, ενώ η προσέγγιση στη νόσο διακρίνεται από πολλές και σημαντικές ελλείψεις. Λίγες δομές φροντίδας, προβληματική πρωτοβάθμια περίθαλψη και νοσοκομειακή φροντίδα, συχνά αρνητική και απαισιόδοξη αντιμετώπιση από γιατρούς και κοινό, ελάχιστες ψυχογηριατρικές κλινικές, απουσία δικτύωσης, κανένα επίδομα για τους φροντιστές μιας ασθένειας που μπορεί να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια και νομοθετικό κενό για τους πάσχοντες, κάποια από τα σοβαρά θέματα που αναφέρθηκαν. Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 22 Μαρτίου 2016, μπορεί να απαντήσει σε κάποιες από αυτές τις ανάγκες, ενώ το ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΆΝΟΙΑΣ – ALZHEIMER στο Υπουργείο Υγείας έχει σκοπό τη μόνιμη υποστήριξη της πολιτικής της Χώρας για την αντιμετώπιση της νόσου και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και των οικογενειών τους.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Χριστίνα Βλάχου, μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε. Οι ερωτήσεις του κοινού ήταν πολλές και συγκεκριμένες, καταδεικνύοντας την σημαντικότητα της πρωτοβουλίας για τη ζωή μας. Οι παριστάμενοι όχι μόνον συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, απατώντας σε ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι ομιλήτριες, αλλά έθεσαν και τις απορίες τους και τα σημεία που εκείνοι οι ίδιοι δυσκολεύονται μέσα στις οικογένειές τους: oι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της άνοιας και του Alzheimer, η μη-φαρμακολογική αντιμετώπιση της νόσου, το ζήτημα της κληρονομικότητας, η προστασία των ανθρώπων σε δύσκολα στάδια ζωής, όπως είναι η συνταξιοδότηση, αλλά και η κατάλληλη συμπεριφορά απέναντι στους ανοϊκούς ασθενείς ήταν κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν έντονα το ακροατήριο. Η κ. Σακκά και η κ. Μαργιώτη απάντησαν συλλογικά, αλλά και μεμονωμένα σε κάθε ερώτηση, υπογραμμίζοντας κάθε φορά την ιδιαιτερότητα της νόσου Alzheimer, την διαφορετική έκβαση από ασθενή σε ασθενή, αλλά και την τεράστια σημασία που έχει η εκπαίδευση του φροντιστή σε όλα τα στάδια.

Kατά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, η Πρόεδρος της Αδελφότητας, κ. Μαριολένη Νεοφύτου, ευχαρίστησε από βήματος τις ομιλήτριες κ. Σακκά και κ. Μαργιώτη για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση, αλλά και τον ιδιαίτερα άμεσο και ανθρώπινο τρόπο που προσέγγισαν το τεράστιο αυτό ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα. “Φεύγουμε”, είπε, “από τη σημερινή εκδήλωση περισσότερο ενημερωμένοι και κυρίως υποψιασμένοι για τη νόσο Alzheimer, που πλήττει πολλούς συνανθρώπους μας και εν δυνάμει απειλεί τον καθένα μας”, ενώ συνεχάρη την ΕΤΑΙΡΙΑ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ για το σπουδαίο επιστημονικό και ανθρωπιστικό της έργο.

“Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ”, συνέχισε, “άνοιξε τον δημόσιο διάλογο στην πόλη μας για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, της δημιουργίας ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ στον Πειραιά για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με την Εταιρεία θα συνεχίσει τη συζήτηση, με τη συνδρομή των μέσων δικτύωσης και άλλων Φορέων, προκειμένου να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου που θα ανακουφίσει τους ασθενείς, αλλά και τους φροντιστές τους.”

Σημαντικότατη υπήρξε η τοποθέτηση της κ. Νεοφύτου και στο ζήτημα της λειτουργίας της Αδελφότητας προς μια ευρύτερη πολιτισμική κατεύθυνση, που θα αγκαλιάζει την Κοινότητά μας αλλά και όλους των πολίτες του Πειραιά σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της ζωής, μέσα από ιδέες και δράσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας, η ποιότητα της οποίας είναι ένας μεγάλος πολιτισμικός δείκτης επίσης. “Πολιτισμός δεν είναι μόνον η επτανησιακή μας λαογραφική και πνευματική παράδοση, μα και η στάση μας απέναντι στη ζωή και την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε, η μεταλαμπάδευση των αξιών μας μέσα στην κάθε μέρα πράξη”, τόνισε η κ. Νεοφύτου. Και προς αυτό το σκοπό, παρότρυνε όλα τα μέλη της Αδελφότητας να εισηγούνται τολμηρές, καινοτόμες, ιδέες μέσα από τις οποίες η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά θα συνεχίσει να υπηρετεί τον μεγάλο της σκοπό, που είναι να βρίσκεται δίπλα σε όλα τα σημαντικά προβλήματα και να συνεισφέρει στη λύση τους και την ανακούφιση των ανθρώπων.

Συνεχίζοντας αυτή την πρωτοβουλία, η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά σχεδιάζει και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις ευρείας συμμετοχής, που θα κινητοποιήσουν το κοινό και θα συνεισφέρουν στον σκοπό της δημιουργίας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ για τους ασθενείς με Alzheimer στον Πειραιά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ALZHEIMER τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μια νέα συνεργασία της Αδελφότητας με την Εταιρία ΑAlzheimer Αθηνών θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη της, αλλά και όλους τους πολίτες του Πειραιά να συμμετάσχουν σε μια ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, που θα διοργανωθεί στις εγκαταστάσεις της Αδελφότητας με την καθοδήγηση και υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού της Εταιρίας Alzheimer Αθηνών.

Άννα Δευτεραίου- Σταθοπούλου

*Η κα Δευτεραίου- Σταθοπούλου κατάγεται από την Ιθάκη, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και μέλος της Αδελφότητας και συνέβαλε αθόρυβα και καίρια στη διοργάνωση της εκδήλωσης.