Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την 153η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα


Στην ειδική συνεδρίαση  της Επιτροπής Περιφερειών για την 153η  επέτειο της Ένωσης των  Επτανήσων με την Ελλάδα απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό  ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κύριος Νικόλαος Βούτσης και ανέφερε:


«Οι σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την συμπλήρωση 153 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Αν και η Ιστορία των Επτανήσων ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό χρειάστηκε να περάσουν περίπου 800 χρόνια ξένης κυριαρχίας μέχρι να επέλθει η ένωση το 1864.

Τα νησιά του Ιονίου αποτέλεσαν περιζήτητη κτήση λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης. Μετά την αποχώρηση των Βενετών τα Επτάνησα πέρασαν διαδοχικά στα χέρια των Γάλλων, των Οθωμανών και των Βρετανών. Ωστόσο ακριβώς αυτές οι αλλεπάλληλες αλλαγές κυριαρχίας, συντέλεσαν αποφασιστικά τόσο στην πολιτισμική άνθηση τους όσο και στην ανάδειξη πολιτικών πρακτικών ιδιαιτέρως προωθημένων για την εποχή.  Τα ελληνικά νησιά και ειδικότερα τα Επτάνησα, σαν πέρασμα και σύνορο, λειτούργησαν ωσμωτικά στα σύγχρονα ρεύματα της εποχής. Στην κατάλληλη στιγμή έκαναν κτήμα των κατοίκων τους ιδέες ρηξικέλευθες που πέρασαν και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μετά την γαλλική Επανάσταση του 1789, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη έτσι και στα Επτάνησα η κυκλοφορία των ιδεών του γαλλικού διαφωτισμού συντέλεσε σε μια ουσιαστική αλλαγή στις πολιτικές συνειδήσεις των επτανησίων. Ξεπήδησε έτσι το ριζοσπαστικό κίνημα που αιτούνταν την ένωση με την Ελλάδα και την εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος στα νησιά του Ιονίου. Η πολιτική αυτή παρακαταθήκη είναι ανεκτίμητη εάν αναλογιστούμε πως οι σοσιαλιστικές ιδέες που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο αρκετές δεκαετίες αργότερα μπολιάστηκαν από το προοδευτικό όραμα του ριζοσπαστισμού.

Η εκλεπτυσμένη κουλτούρα και η πολιτιστική μοναδικότητα των Ιονίων νήσων συνέβαλλαν αποφασιστικά στην διαμόρφωση και την ενίσχυση του -εντός και εκτός συνόρων-ελληνισμού. Αυτή είναι μια κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας που οφείλουμε σαν πολιτικοί και πολίτες να μην παραβλέπουμε. Τα Επτάνησα επιπλέον συνιστούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο λόγω της γεωγραφικής του θέσης καθώς και του φυσικού του κάλλους προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μολονότι τα Επτάνησα δεν αντιμετωπίζουν με την ίδια ένταση τα προβλήματα που σχετίζονται με την περιφερειακότητα από τα οποία πάσχουν τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Επικράτειας, εξακολουθούν να χρειάζονται την αρωγή της Πολιτείας. Στις ημέρες μας δυστυχώς εξακολουθούν να υφίσταται ζητήματα έλλειψης υποδομών, συνδεσιμότητας καθώς και βραδύτερης ανάπτυξης σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Καθώς λοιπόν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός κόσμος είναι διαρκείς και επιτακτικές, αντίστοιχο χαρακτήρα θα πρέπει να έχει και η παρέμβαση της πολιτείας. Ειδικά σήμερα όπου διανύουμε μια περίοδο αριστερής διακυβέρνησης η ευαισθησία των θεσμικών αρχών πρέπει να είναι οξυμένη σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Η Πολιτεία οφείλει να στέκεται πλάι στους νησιώτες, απαντώντας στις ανάγκες και τις αγωνίες τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω πώς αν κάτι έχει παραμένει απαράλλακτο από την ένωση των Επτανήσων μέχρι σήμερα είναι το διαχρονικό «άρωμα» ευρωπαϊσμού που η κουλτούρα των Ιονίων νήσων προσδίδει στον ελληνικό πολιτισμό καθώς και η ιδιαιτερότητα τους να αποτελούν διαχρονικά τόσο νοητή όσο και γεωγραφική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στ. Κοντονής,  ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιάτσος, ο Αντιπερειάρχης Νήσων Αττικής  Π. Χατζηπέρος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, δήμαρχος Κεφαλλονιάς Α. Παρίσης και η πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας Ε. Κονοφάου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή της Ν. Εστίας Ν. Καραπίδη με θέμα: «Οι τελευταίοι ριζοσπάστες».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων. .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κύριος Δημήτριος Σιούφας.

Την εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, διοργάνωσαν η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε ξενάγηση των προσκεκλημένων στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν στο Εντευκτήριο της Βουλής θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από τις συνεδριάσεις της Ιονίου Βουλής (1863-1864) κατά τις οποίες συζητήθηκε και αποφασίστηκε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και από την ΣΠΙ΄ συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων στις 22 Ιουλίου 1864  στην οποία πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Επτανησίων Βουλευτών στην Βουλή των Ελλήνων.