Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΙΘΑΚΗ: ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Σε λίγες ημέρες θα διενεργηθεί στο νησί μας (συνδιοργάνωση ΚΕΔΕ-Δήμος Ιθάκης), σε κλίμα πανιθακησιακού ενθουσιασμού και διαπαραταξιακής ομοθυμίας, το διεθνές συνέδριο ιατρικού τουρισμού, με την επίσημη παρουσία των εκπροσώπων του μνημονιακού τόξου (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) πριν ακόμη να έχει στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του 4ου μνημονίου.


Και ενώ οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και γενικότερα τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των εννέα χρόνων της καπιταλιστικής κρίσης, εμείς εδώ, σε ένα νησί αποκλεισμένο από παροχές υγείας αλλά και γενικά αποκλεισμένοι από την υπόλοιπή Ελλάδα, με την λειψή συγκοινωνία που καταφέραμε να έχουμε, θα συζητάμε και θα αναλύουμε για το πώς θα αναπτυχθούν και μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων υγείας και συναφών κλάδων (ασφαλιστικές εταιρείες κ.α.).

Διότι περί αυτού πρόκειται όταν μιλάμε για έναν τομέα του τουρισμού που απαιτεί την ύπαρξη εξειδικευμένων ιδιωτικών μονάδων υγείας που απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.α.) και ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όπως λ.χ. η υπογονιμότητα. Αποτελεί απόλυτη αντίφαση σε ένα νησί όπου οι καρκινοπαθείς και οι νεφροπαθείς αλλά και άλλες ομάδες, όπως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, περνάνε την δική τους Οδύσσεια, προκειμένου να τύχουν της απαραίτητης και αναγκαίας νοσηλείας, να διοργανώνουμε φιέστες για τον πως θα προσελκύσουμε τουρίστες με ανάλογα προβλήματα και ενώ συνάμα δεν έχουμε καμία υποδομή και καμία δυνατότητα να τους περιθάλψουμε και να καλύψουμε όχι μόνο τις δικές τους ανάγκες αλλά ούτε καν αυτές των συμπολιτών μας. Προφανώς άλλα συμφέροντα και άλλους ιδιοτελείς σκοπούς εξυπηρετεί όλο αυτό το πανηγύρι που στήνει ο φουχτελιστής Πατούλης χρησιμοποιώντας το παγκόσμιο όνομα της Ιθάκης ως κράχτη.

Οι στόχοι, οι σκοποί και οι επιδιώξεις, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος, είναι η περαιτέρω κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων υγείας που βλέπουν την υγεία όχι ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα αλλά ως πηγή κέρδους.
Τα επιχειρήματα που εγείρονται ως αντίλογος στα παραπάνω, σχετίζονται με την τάχατες διήμερη πανελλαδική διαφήμιση της Ιθάκης, λόγω της διενέργειας του συνεδρίου και της παρουσίας υψηλά ιστάμενων προσώπων, όπως του κ. Πολλάκη, του κ. Κουρουμπλή, της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Οικονόμου και ποιος ξέρει ποιων άλλων αξιωματούχων.

Καταπίπτουν όμως εύκολα, τα επιχειρήματα αυτά, εξ αιτίας της πολιτικής διαδρομής και της συνακόλουθης κοινωνικής αποδοχής των ανωτέρω προσώπων, και πολύ αμφιβάλλουμε αν θα προκαλέσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή τα αντίθετα, καλό θα ήταν όμως, επί της ευκαιρίας της επισκέψεως τους, να μας δώσουν τις απαντήσεις τους για την συνεχή υποχρηματοδότηση και απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και πιο συγκεκριμένα για την λειτουργία και στήριξη του Κέντρου Υγείας Ιθάκης (παιδίατρος, μικροβιολογικό, γραμματειακή υποστήριξη), για την συγκοινωνιακή (από)σύνδεση του νησιού μας, για την αρχαιολογική σκαπάνη στην Ιθάκη και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος σημειώματος.

Καταλήγοντας οι υπογράφοντες θεωρούμε πως κανένα πραγματικό όφελος δεν θα προκύψει για την κοινωνία και την οικονομία της Ιθάκης από την διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου και πιστεύουμε πως το τουριστικό μέλλον της Ιθάκης και η συνακόλουθη ανάπτυξη της συνδέεται με τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό, τον αρχαιολογικό και περιπατητικό τουρισμό, τον καταδυτικό και αλιευτικό τουρισμό αλλά και τον θρησκευτικό τουρισμό που δεν έχουν τύχει καμίας φροντίδας και ενδιαφέροντος ούτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε από την κεντρική Κυβέρνηση.
Τα πανηγύρια και οι χοροί καλά κρατούν λοιπόν, αλλά το λογαριασμό καλά είναι να τον πληρώνουν οι πανηγυριώτες και όχι οι Θιακοί.

Σπύρος Κυριάκου Μπούας
Αλέξανδρος Παναγή Ταφλαμπάς
δημοτικοί σύμβουλοι με την ριζοσπαστική συσπείρωση πολιτών Ιθάκης