Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ:Σκέψεις για το Συνέδριο ιατρικού τουρισμού που πραγματοποιείται στην Ιθάκη

Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, με την ευκαιρία συνεδρίου Ιατρικού τουρισμού που πραγματοποιείται  στις 26 & 27 Μαΐου στην Ιθάκη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και με την συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Κ.Ε.Δ.Ε., των Δημάρχων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης και ομάδας ιδιωτών, αλλά με την απουσία των τοπικών υγειονομικών συλλόγων, θα ήθελε να διατυπώσει τις εξής σκέψεις:


Α) Βρίσκεται σε εξέλιξη επίσημα θεσμικός διάλογος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των εκπροσώπων των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών ιατρικών οργανώσεων, προκειμένου να καθορισθούν οι επιπλέον προϋποθέσεις για την δυνατότητα ένταξης των υγειονομικών μονάδων στον ιατρικό και οδοντιατρικό τουρισμό. Το συνέδριο της Ιθάκης δεν σχετίζεται με τον επίσημο αυτό θεσμικό διάλογο και δεν αποτελεί μέρος του. Το συνέδριο έχει και οδοντιατρική θεματολογία, μάλιστα με αναφορές στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών, η οποία αναπτύσσεται ερήμην μας, αφού εμείς πληροφορηθήκαμε εντελώς τυχαία την πραγματοποίηση του συνεδρίου, σε χρόνο που δεν επαρκούσε ούτε καν για να προγραμματίσουμε  την παρουσία μας στο ακροατήριο.

Β) Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κεφαλληνίας, σταθερός σ τις ιατρικές ηθικές αξίες,  θεωρεί ότι δεν μπορούν να καθιερωθούν διαφορετικά πρότυπα ποιότητας θεραπείας, απευθυνόμενα ξεχωριστά σε αλλοδαπούς και ημεδαπούς ασθενείς. Θεωρεί επίσης ότι στην πρόσθετες ανάγκες, που ενδεχομένως θα προκύψουν με την ανάπτυξη του οδοντιατρικού τουρισμού, θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι οδοντίατροι και όχι μόνο συγκεκριμένα ιατρικά κέντρα.

Γ)  Στα οδοντιατρεία της περιοχής μας, καθώς και στα οδοντιατρεία ολόκληρης της χώρας, παρέχεται υψηλών προδιαγραφών οδοντιατρική περίθαλψη. Οι οδοντίατροι διαθέτουν άρτιο τεχνικό εξοπλισμό και κορυφαίας ποιότητας υλικά και επενδύουν χρόνο και χρήμα για την συνεχή επιστημονική τους ενημέρωση. Αυτό επιτάσσει η αυστηρή νομοθεσία η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οδοντιατρική δεοντολογία και η καθημερινή αξιολόγηση από τους ασθενείς, που είναι ενημερωμένοι και απαιτητικοί.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κεφαλληνίας εκφράζει τις αμφιβολίες του για την σκοπιμότητα του συνεδρίου ιατρικού τουρισμού της Ιθάκης και δεν πιστεύει ότι μπορεί αυτό να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Απεναντίας, ενέχει τον κίνδυνο της παράκαμψης, απαξίωσης και υπονόμευσης του επίσημου θεσμικού διαλόγου για τον ιατρικό και οδοντιατρικό τουρισμό, γι’ αυτό και παρακαλεί τους θεσμικούς παράγοντες που εμπλέκονται να αναλογισθούν τις ευθύνες τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣ Κεφαλληνίας,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Γαρμπής Διονύσιος

Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Τζανετάτου Ευτυχία