Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Απολογισμός ποιητικής βραδιάς Επαναστατική Ποίηση

Επαναστατική ποίηση Κεφαλλήνων και Ιθακησίων
ΣΤΗΝ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ,  30-4-2017


Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρωτότυπη Ποιητική Βραδιά με θέμα Επαναστατική ποίηση Κεφαλλήνων και Ιθακησίων στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, το βράδυ της Κυριακής 30 Απριλίου 2017. Την εκδήλωση οργάνωσε η εφημερίδα «Τα Φραγκάτα». Απήγγειλαν οι Γεράσιμος Γαλανός, Ελένη Κουνάδη και Νικόλαος Γαρμπής 14 ποιήματα 10 ποιητών Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, των δύο τελευταίων αιώνων. Η εκδήλωση άρχισε στις 20.20΄, οι απαγγελίες ποιημάτων τελείωσαν στις 22.00΄ και ακολούθως επί μισή ώρα περίπου έγινε συζήτηση με τους ακροατές, με αφορμή τα απαγγελθέντα ποιήματα.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους και στην έναρξη απηύθυναν χαιρετισμό: ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Πετεινάτος, η Βουλευτής κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος. Παραβρέθηκαν επίσης οι εκ Φραγκάτων Ιερείς Ιωάννης Μεσολωράς και Μαρκο –Γεράσιμος Γαρμπής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Δημήτρης Ζαβιτσιάνος, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Φραγκάτων «Μέρμηγκας» κ. Ανδρονίκη Ραυτοπούλου –Νεοφύτου. 
Η προσέλευση δεν ήταν μεγάλη, συνολικά ήσαν γύρω στα 40 άτομα, υπήρξε όμως πραγματικό ενδιαφέρον, παρέμειναν όλοι σχεδόν μέχρι το τέλος και προκλήθηκε γόνιμος προβληματισμός. Το σημαντικό είναι ότι όσοι ήλθαν στην εκδήλωση μετείχαν συνειδητά και εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για την όλη ποιητική παρουσίαση. 
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους ανεξαιρέτως τους παραβρεθέντες στην εκδήλωση.
Σημειωτέον ότι η ίδια Ποιητική Βραδιά θα πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, εκεί βέβαια θα απαγγείλουν άλλοι συντοπίτες μας.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε απόσπασμα, από την Εισαγωγή που έκανε ο εκδότης της εφημερίδας «Τα Φραγκάτα» Ν. Γαρμπής, γύρω από το χρόνο και το σκοπό της εκδήλωσης. 
Γιατί επιλέχτηκε να γίνει τώρα η εκδήλωση αυτή ; Γιατί τώρα μετά τις αναστάσιμες μέρες του Πάσχα, σήμερα 30 Απριλίου 2017 παραμονή Πρωτομαγιάς κι εν όψει της 153ης επετείου  της Ένωσης Επτανήσου –Ελλάδας, η οποία επέτειος είναι στις 21 Μαΐου, τι πιο ταιριαστό να ασχοληθούμε με τον αγωνιστικό χαραχτήρα των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων. Και υπήρξε η επιλογή να γίνει η προσέγγιση διά μέσου της ποίησης, έτσι προέκυψε το θέμα της αποψινής Ποιητικής Βραδιάς: Επαναστατική ποίηση Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, ή με ακριβέστερη διατύπωση: Ποίηση Κεφαλλήνων και Ιθακησίων με επαναστατικά θέματα. 
Ποιος είναι όμως ο σκοπός της αποψινής εκδήλωσης ; Με την αποψινή Ποιητική Βραδιά επιδιώκουμε να πετύχουμε την ποιητική μέθεξη των συμμετεχόντων, να αναδείξουμε τον αγωνιστικό χαραχτήρα των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων που αποτελεί έντονο στοιχείο της ιδιοπροσωπίας τους, εν τέλει να συμβάλουμε στην ανάταση του συλλογικού φρονήματος, κάτι το τόσο απαραίτητο στην κρίση που διερχόμαστε τη σημερινή εποχή. 
Από την εφημερίδα «Τα Φραγκάτα» Κεφαλλονιάς