Τρίτη 23 Μαΐου 2017

«Δράσεις του Κ.Δ.Η.Φ. Α.με.Α. ΥΠΕΡΙΩΝ»


Την Πέμπτη, 18-05-2017 ομάδα ωφελούμενων του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» πραγματοποίησαν επίσκεψη με τους εκπαιδευτές τους στο Νηπιαγωγείο Αγίας Θέκλης με στόχο την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στο χώρο του Γενικού Σχολείου. Ενώ σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει έντονο βιβλιογραφικό ενδιαφέρον και ερευνητική δράση γύρω από το θέμα «ένταξη-ενσωμάτωση», στη χώρα μας έχει σημειωθεί λίγη εξέλιξη, και αυτή κυρίως τα τελευταία χρόνια.


Στην επίσκεψη αυτή τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, στα οποία από την προσχολική εκπαίδευση μπαίνουν οι στόχοι, υποδέχθηκαν τα Άτομα με Αναπηρία με ιδιαίτερη χαρά. Έγιναν δράσεις γνωριμίας, δημιουργικής απασχόλησης με project συγκεκριμένου θέματος, που είχε ετοιμάσει η ομάδα των Α.μεΑ. οφελούμενων με τους εκπαιδευτές τους. Ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του Νηπιαγωγείου, η προετοιμασία των νηπίων από τις ευαισθητοποιημένες Νηπιαγωγούς τους σε θέματα ισότητας και αποδοχής λειτούργησε ενθαρρυντικά στην ομάδα των Α.μεΑ. να προβάλλουν το θέμα, που είχαν ετοιμάσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σχέσεις αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού και αλληλοϋποστήριξης. Από την επίσκεψη αυτή απεδείχθη ότι οι σχέσεις Ατόμων με Αναπηρία με τους μαθητές ενός Γενικού Σχολείου έχουν πολλαπλά οφέλη για όλους όσους συμμετέχουν στην εκπαιδετική διαδικασία, εκπαιδευτικούς, “υγιή παιδιά”, γονείς.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Νηπιαγωγείο της Αγίας Θέκλης!

Την Παρασκευή, 19-05-2017 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων επισκέφθηκε το Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ. στο Ληξούρι. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Περατάτων ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου από τους ωφελούμενους και τους εκπαιδευτικούς τους και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κοινό πρόγραμμα γνωριμίας, μικρού γεύματος, μουσικής με το Μαέστρο Σπύρο Θεοτοκάτο και παρακολούθησης Καραγκιόζη από τους μαθητές του Δημοτικού. Τα παιδιά και των δύο δομών αντάλλαξαν αναμνηστικές κάρτες και ομαδικές εργασίες, έγιναν από κοινού πολλές δράσεις και όλοι μαζί εκπαιδευτικοί-μαθητές-ωφελούμενοι πέρασαν μια πολύ δημιουργική και ευχάριστη ημέρα.

Η εκπαίδευση και το σχολείο γενικότερα πρέπει να υποδέχεται όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις φυσικές, πνευματικές, κοινωνικές, συναισθηματικές, γλωσσικές ή άλλες ικανότητες. Το «σχολείο» είναι μια μικρή κοινωνία και ο όρος ουσιαστικά ξεφεύγει από τα όρια της εκπαιδευτικής ορολογίας και αποκτά νόημα και ουσία κοινωνική και πολιτιστική, αφού εμπεριέχει, αλλά και αντικατοπτρίζει την ιδεολογία και τη φιλοσοφία μιας «κοινωνίας για όλους».

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος,

Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου