Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Επιστολή διαμαρτυρίας των ναυτεργατικών σωματείων στις Εφοπλιστικές Ενώσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΠΕΜΕΝ          ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ          ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣΝΑΤ, καταδικάζουν την αντιλαϊκή συμφωνία, το 4ο μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, την γενικευμένη επίθεση των εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Οι εφοπλιστές με τα 5230 πλοία στην ποντοπόρο ναυτιλία, από τα οποία τα 747 με ελληνική σημαία, μόνο το 25% των ναυτεργατών έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.
Έχουν σωρεία προνομίων και επιδοτήσεων, ενισχύουν και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης την κερδοφορία τους, επενδύουν πακτωλό δις δολαρίων για ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων, διατηρούν την πρωτοκαθεδρία κατέχοντας το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας των πλοίων.
Έχουν το θράσος εκτός από την επιδότηση που παίρνουν για το Α’ εκπαιδευτικό ταξίδι των δοκίμων, να ζητούν να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και για τα δύο εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών.
Οι ΣΣΕ δεν έχουν ανανεωθεί για το 2017, στα ποντοπόρα έχει να ανανεωθεί από το 2010.
Η κυβέρνηση εξυμνεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο ως θετικό μοντέλο ανάπτυξης, επιδιώκοντας με τους εφοπλιστές την κατάργηση των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, με την εφαρμογή «όρων σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα» δηλαδή αυτό που γίνεται με το 75% των ναυτεργατών στα υπό ελληνική σημαία πλοία στην ποντοπόρο ναυτιλία, που δεν έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση, να γίνεται με όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Τα αποτελέσματα αυτή της πολιτικής έχουν δημιουργήσει τραγικές συνέπειες για τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με τις παραβιάσεις των ΣΣΕ, την ανεργία, την διεύρυνση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, την εντατικοποίηση με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τις επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα, την υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
Από τη ψήφιση του ν.4387/16 στις 12-5-2016, στο ΝΑΤ δεν αποδίδουν κύριες, επικουρικές συντάξεις, εφ’απαξ, ούτε την προσωρινή σύνταξη, που διαμορφώνεται από 384 έως 768 ευρώ. Στην τελευταία συνάντηση της ΠΝΟ με τον υπουργό ναυτιλίας και παρουσία του προέδρου και αντιπροέδρου του ΝΑΤ, οι εκπρόσωποι του ΝΑΤ με θράσος δήλωναν για να προκαλέσουν συγχύσεις για την κατάσταση που επικρατεί με τις συντάξεις ότι είναι «άλλο ο χρόνος και άλλο το χρήμα που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι».
Η πλειοψηφία στην ΠΝΟ, έχουν τεράστιες ευθύνες, δεν απαντούν στις προκλήσεις εφοπλιστών – κυβέρνησης, οι ΣΣΕ που υπογράφουν δεν εφαρμόζονται για το σύνολο των ναυτεργατών, είναι μέλος της ITF/Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών υπογράφουν με τους εφοπλιστές κατάπτυστες – απαράδεκτες συμβάσεις, έναντι αμοιβής για κάθε καράβι με ξένη σημαία, χωρίς να τους ενδιαφέρει οι όροι και οι συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών.
Με αγωνιστική αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.
Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή,
με βάση την εποχή μας τις σύγχρονες ανάγκες μας!
Διεκδικούμε:
• Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
• Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους, αποφασιστικό χτύπημα στην ανασφάλιστη εργασία, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.
• Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.
• Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, την ανεργία, την δουλειά χωρίς δικαιώματα.
• Να πληρώσουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες, με αύξηση της φορολογίας τους στο 45%.
Πειραιάς 17 Μάη 2017