Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Εμπαιγμός από κυβέρνηση – τοπική διοίκηση! Τέλμα σε όλα τα έργα που αφορούν τα σχολεία και τους μαθητές!!!

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Παρίση πραγματοποιήθηκε από το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ την Πέμπτη 25/5, παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών.
Ακολουθούν τα θέματα που τέθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν:

1.          Για την πορεία των συγκοινωνιακών έργων και ρυθμίσεων στο νέο σχολικό συγκρότημα στο «Φαραώ»:
Στο αίτημα για άμεσα μέτρα και ρυθμίσεις στην επικίνδυνη για τους μαθητές περιοχή (από Νάπιερ ως ΕΠΑΛ), για ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη, για επίλυση προβλημάτων στο ίδιο το νέο συγκρότημα, ο Δήμαρχος είπε ότι έχει ακούσει μέχρι σήμερα μόνο για την ανάγκη τροχονόμου. Για τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων είπε πως το είχαν δει αλλά υπάρχει δυσκολία. Αφού παραδώσαμε ξανά τα αιτήματα ΕΛΜΕ – γονέων αλλά και τις προτάσεις του ΤΕΕ αρκέστηκε να δηλώσει πως είναι εμπεριστατωμένες. Για τη συγκοινωνιακή μελέτη δεσμεύτηκε τη Δευτέρα 29/5 να έχει επαφή με συγκοινωνιολόγο, προκειμένου να δρομολογηθεί. Είπε πως θα έχει επαφή με την ΠΙΝ για το θέμα.
Για τα κτίρια των σχολείων στο Φαραώ είπε πως ήλθε σε επαφή με τον κατασκευαστή και έχουν διευθετηθεί. Σε συγκεκριμένες υποδείξεις μας (πχ για την έλλειψη στεγάστρου ή τη μη ασφαλτόστρωση του παρακείμενου δρόμου) είπε πως «αυτά είναι δύσκολα πράγματα και να κάνουμε το σταυρό μας που έχουμε τα δύο σχολεία». Οι δαπάνες για επισκευές, είπε, πως έχουν μειωθεί δραματικά και γι’ αυτό δε μπορεί να γίνουν έργα από τον ΟΣΚ και το Δήμο.
Στο αίτημα για τακτικά αστικά δρομολόγια από και προς το σχολείο επανάλαβε πως δε μπορούν να γίνουν.
2.          Για τη νομιμοποίηση των «κίτρινων» σεισμόπληκτων σχολείων:
Είπε πως παρά τις δεσμεύσεις δεν προχωρά, ενώ το Υπουργείο είχε δώσει προθεσμία 2,5 μηνών για να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των ιδιωτικών δωρεών. Επέστησε ξανά τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα αυτά.
3.          Για τη μελέτη του νέου μηχανουργείου Ληξουρίου που έχει αναλάβει ο Δήμος:
Είπε πως σύμβουλός του μηχανικός έκανε τη μελέτη. Υπάρχει κώλυμα αφού το Υπουργείο Παιδείας ζητά έγκριση καταλληλότητας του χώρου και ήταν καθησυχαστικός πως θα υπάρξει διευθέτηση.
4.          Για τη στάση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς στην αποτροπή καταργήσεων – υποβαθμίσεων σχολείων:
Είπε πως δεν θα εγκρίνει καταργήσεις – υποβαθμίσεις, χωρίς να δώσει άλλη διευκρίνιση, αφού πέρσι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις απαράδεκτες υποβαθμίσεις της οργανικότητας Δημοτικών Σχολείων (πχ Ειδικό Σχολείο Περατάτων). Ζητήσαμε την υπερψήφιση για επαναφορά της οργανικότητας στα σχολεία που υποβαθμίστηκαν.
5.          Για την πορεία των έργων ασφάλειας και αντισεισμικής θωράκισης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Νομό
Για το ανοικτό γήπεδο Αργοστολίου δήλωσε πως θα βγει άμεσα η προκήρυξη. Στην πίεσή μας για τον αν το έργο αφορά και την αποκατάσταση των κερκίδων με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό ή απλώς μερεμέτια για επαναφορά στην πρότερη κατάσταση, δεν έδωσε διευκρινήσεις. Για τις Κεραμειές είπε πως το έργο έχει κωλύσει λόγω δικαστικής διένεξης του κατασκευαστή με τον πρώην Δήμο Λειβαθούς.
6.          Για τη διεκδίκηση επαρκών λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία:
Είπε πως ενώ απαιτούνται 120.000 με 140.000 ευρώ δεν υπάρχουν ούτε 26.000 και με αυτά δε μπορεί να καλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς να αναφερθεί σε ενέργειες από το Δήμο για διεκδίκηση των αναγκαίων χρημάτων από το κράτος.
7.          Για την πορεία ίδρυσης του Ειδικού Γυμνασίου Αργοστολίου:
Μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης μας ενημέρωσε πως η ΔΔΕ συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα χαρτιά, μαζί και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά πως από τη συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο βγαίνει το ίδιο συμπέρασμα που βγάλαμε κι από την παράσταση στην ΠΙΝ: Είναι φανερό από τα προηγούμενα αν ολιγωρήσει ο κλάδος, αν αδυνατίσει το διεκδικητικό μέτωπο εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών μόνο νέες κωλυσιεργίες θα εισπράξουμε. Πόσο μάλλον που το νέο μνημόνιο, αδειάζει τις όποιες δαπάνες για σχολεία – σεισμόπληκτους – υγεία – πρόνοια κλπ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εταίροι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που προσκυνούν αυτό το δρόμο ανάπτυξης. Όσο η φιλομονοπωλιακή πολιτική συνεχίζεται τόσο θα βρίσκονται νέα εμπόδια με τη μορφή της «γραφειοκρατίας». Γι’ αυτό πρέπει όλο το επόμενο διάστημα να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση, προκειμένου να υπερασπίσουμε το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση και των συναδέλφων μας σε μια ζωή που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Αργοστόλι 25/05/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία