Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ) κύριο Νίκο Παγώνη

Γ. Μανωλάτος μέλος Δ Σ  ΕΚΜΜ: Η γλώσσα μας κινδυνεύει. Το 56% μόνο των ελλήνων του Καναδά μιλούν ελληνικά
Ν. Παγώνης πρόεδρος ΕΚΜΜ: Η Κοινότητα είναι καναδικός οργανισμός. Μη κάνετε σόου…
Μόντρεαλ, 23/05/2017
Κύριε πρόεδρε της ΕΚΜΜ, κύριε Παγώνη  
Αναγκάζομαι και απευθύνομαι δημόσια σε σας για να σας πω και για να εκφραστώ σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ) όσα δεν μπορώ να πω ούτε να εκφραστώ κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Διοικητικών Συμβουλίων της Κοινότητας, λόγω της αυθαίρετης διαδικασίας που επιβάλλει ο ελεγχόμενος από σας πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κύριος Μητσόπουλος. Και είναι αυθαίρετη η διαδικασία λειτουργίας  του Δ. Σ, διότι δε λειτουργεί βάσει κάποιου κανονισμού αλλά σύμφωνα με τη διάθεση του κυρίου Μητσόπουλου αφού δίνει το λόγο σε μέλη του Συμβουλίου κατά βούληση…

Κύριε Πρόεδρε, εκπλήσσομαι πολλές φορές με τη λειτουργία σας και με τη συμπεριφορά σας. Εγώ, ούτε θέλω ούτε ωφελούμαι σε τίποτα να αντιδικώ μαζί σας. Και ακόμα δεν μου είναι ευχάριστο να συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία. Όμως δεν έχω δικαίωμα να μην απαντήσω στην επίθεση που μου κάνατε στα τελευταία Δ Σ.  Η ευπρέπεια και η τάξη στην Κοινότητά μας ανήκει και είναι δικαίωμα του Ελληνισμού και της Παροικίας μας την οποία πρέπει να εκπροσωπούμε και να υπηρετούμε. 
Εγώ στα Δ Σ, αν θυμάστε, ήμουν και μετριοπαθής και ευγενικός και εκφραζόμουν με  ήπιο τόνο και με ευπρέπεια.   
Σε δύο θέματα τοποθετήθηκα, στα τελευταία Συμβούλια, τα εξής:
1.                  Στο ζήτημα ανάπτυξης και προστασίας της  γλώσσα  μας και
2.                  Στη διαγραφή του «χρέους» της Κοινότητας στην Ελλάδα.  
Όσον αφορά στη γλώσσα μας, τη γλώσσα την ελληνική, εξέφρασα κύριε πρόεδρε την αγωνία μου για την πορεία της γλώσσας μας και ζήτησα να κάμω σχετική εισήγηση και ενημέρωση στο Δ Σ και σε εσάς δεδομένου ότι μόνο το 56% των Ελλήνων του Καναδά που έχουν γεννηθεί από έλληνες γονείς, μιλούν την ελληνική. Εσείς κύριε Πρόεδρε πώς απαντήσατε; Ενώ με πολύ απλό τρόπο θα μπορούσατε να είχατε απαντήσει ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της γλώσσας μας και ότι θα ήσασταν πρόθυμος να ακούγατε τη εισήγησή μου, αντ’ αυτού, μου κάματε μικρόψυχη και ανιαρή επίθεση. Με αποκαλέσατε λαϊκιστή. Είπατε  ότι κάνω σόου και ένα σωρό άλλα. Είπατε ακόμα, ότι η Κοινότητα μας, η Ελληνοκαναδική Κοινότητα είναι ένας «καναδικός οργανισμός», ότι οι καιροί αλλάζουν και ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε ώστε να υιοθετήσουμε πλήρως τα αγγλικά και ένα σωρό άλλα παρόμοια. Και όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε βίντεο και υπάρχουν. Η απάντησή σας ήταν μικρόψυχη και άστοχη και επιζήμια για τον Ελληνισμό και την παροικία μας αλλά και για την Κοινότητά μας.  
Μήπως δεν ξέρετε κύριε πρόεδρε ότι άλλο πράγμα είναι το «καναδικός οργανισμός» που εσείς λέτε και άλλο το «Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ» ή «Ελληνο-Καναδική Κοινότητα της Νήσου του Μόντρεαλ» που ο ιδρυτικός νόμος 231 του Κεμπέκ ονομάζει; Δεν ξέρετε τη διαφορά αυτών ή μήπως κάποια ζοφερή σκοπιμότητα εξυπηρετείτε; Γιατί τέτοια επίθεση εναντίον μου τη στιγμή που εγώ δεν κατέκρινα κανένα, επεσήμανα μόνο μια πραγματικότητα και μία αλήθεια και προσφέρθηκα να βοηθήσω ανιδιοτελώς σε διάφορα θέματα, όπως πχ στη συγγραφή των πρακτικών του Συμβουλίου και στα ελληνικά;
            Μήπως γνωρίζετε το πρώτο άρθρο του καταστατικού της Κοινότητά μας; Μιλάει για την ελληνική γλώσσα κύριε πρόεδρε. Λέει τα εξής ακριβώς. ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ: να διατηρήσει και να προβάλλει την ελληνική γλώσσα  (to preserve and promote the Greek language).  Αυτά τα ανιστόρητα περί καναδικού οργανισμού να τα αφήσετε. Είναι για αναλφάβητους.
Για το άλλο θέμα που έθιξα, δηλαδή αυτό του χρέους της κοινότητας προς την Ελλάδα, σας  ευχαρίστησα για τις προσπάθειες που κάνατε ώστε να διαγραφεί το χρέος της Κοινότητας. Είπα όμως  ότι δεν είμαι και τόσο ενθουσιασμένος με την ιδέα αυτή καθ’ εαυτή και εξήγησα τους λόγους. Και οι λόγοι είναι ότι οι Έλληνες υποφέρουν και πάσχουν και εμείς  σαν κύτταρο του Ελληνισμού θα πρέπει να δείξουμε κάποια κατανόηση και όχι να ζητάμε να  μας χαρίσουν κάποια εκατομμύρια. Η απάντησή σας ποια ήταν κύριε πρόεδρε; Με ειρωνευτήκατε, με κακολογήσατε με λοιδορήσατε και μου επιτεθήκατε. Και ζήτησα το λόγο επί προσωπικού θέματος και ο ελεγχόμενός πρόεδρος του Δ Σ δε μου τον έδωσε.
Και αναρωτιέμαι και ερωτώ. Με τι σθένος ο πρόεδρος της Κοινότητας που   εκφράζεται τόσο αρνητικά για την γλώσσα την ελληνική η οποία είναι το κύριο στοιχείο του Ελληνισμού, με τι σθένος ζητά από τον ελληνικό λαό, σε μια περίοδο μάλιστα που υποφέρει, να του χαρίσει  μερικά εκατομμύρια χρέος;;; Χρειάζεται θράσος μεγάλο για κάτι τέτοιο.
Κύριε πρόεδρε στην τελευταία συνέλευση της Κοινότητας με θέμα απολογισμός και προϋπολογισμός δεν αναφέρθηκα στα θέματα αυτά, διότι το θέμα της γλώσσα μας, θεωρώ ότι, είναι κατά πολύ πιο σημαντικό, από τα σοβαρότατα σημεία που έπρεπε να θιγούν κατά την παρουσίαση του απολογισμού και του προϋπολογισμού. Και αναφέρομαι κύριε πρόεδρε, στο ότι ψηφίστηκε ο απολογισμός χωρίς να έχει γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από την Εξελεγκτική Επιτροπή όπως το καταστατικό ορίζει. Είναι πρωτάκουστο αυτό που έγινε και παράνομο κύριε πρόεδρε. Και μη δικαιολογηθείτε ότι υπήρχε ορκωτός λογιστής και έκαμε  τους σχετικούς ελέγχους. Αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και για αναλφάβητους διότι ο ρόλος του ορκωτού λογιστή δεν είναι να ελέγξει πχ αν για μια μικροεπισκευή δαπανήθηκε 1 εκατομμύριο ενώ θα μπορούσε να γίνει με ένα δολάριο. Και μη δικαιολογηθείτε ότι δεν υπάρχει εξελεγκτική επιτροπή. Θα έπρεπε να φροντίζατε να υπήρχε, όπως το καταστατικό ορίζει ή να είχε διοριστεί έστω και με δικαστική απόφαση. Τόσες φορές φέρνετε για ψήφιση τον οικονομικό απολογισμό χωρίς να έχει προηγηθεί διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος. Πόσο νόμιμο είναι αυτό κύριε πρόεδρε; Πόσο ηθικό είναι αυτό κύριε πρόεδρε; Πόσο αθώο;
Κύριε πρόεδρε εγώ δε λειτουργώ κυνηγώντας τίτλους και επίθετα αλλά θα προτιμούσα να βρίσκομαι κοντά στους πολίτες και ας με αποκαλείτε λαϊκιστή.  Αλήθεια ξέρετε τι θα πει λαϊκιστής; Αμφιβάλω. Εσείς κυνηγάτε όμως τους ελιτίστικους τίτλους όπως αυτόν τον ρωμαϊκό τίτλο του άρχοντα. Πόσο στοίχισε στην Κοινότητα αυτός ο τίτλος κύριε πρόεδρε; Πόσες δεκάδες χιλιάδες δολάρια πληρώνει ετησίως ο Ελληνισμός του Μόντρεαλ στη Αρχιεπισκοπή του Τορόντο για αυτόν τον τίτλο σας κύριε πρόεδρε; Η ερώτηση αυτή είναι ερώτηση της παροικίας μας. Και ασφαλώς κατανοείτε τι περιέχει η ερώτηση.  
Τρία  περίπου χρόνια παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητάς μας και σε αυτά τα τρία χρόνια ούτε μία φορά κύριε πρόεδρε, στις επισημάνσεις των παραβρισκόμενων και ερωτώντων, δεν απαντήσατε έστω με τη φράση: «Θα διερευνήσω το θέμα». Ακόμα και όταν κάποιος προσέφερε 100.000 δολάρια για την κατασκευή της λεγόμενης αερογέφυρας αρνηθήκατε. Ναι αρνηθήκατε! Με  ποιο δικαίωμα τάχα  αρνηθήκατε; Και άλλες προσφορές στην κοινότητα έχουν γίνει και έχετε αρνηθεί κύριε πρόεδρε, που δεν είχατε και δεν έχετε το δικαίωμα. Γιατί μου αρνηθήκατε να αναλάβω την διεύθυνση κάποιου Σχολείου μας που προσφέρθηκα εντελώς δωρεά; Αυτές οι προσφορές είναι πόροι της Κοινότητας που εσείς για κάποια αδιαφανή σκοπιμότητα αρνηθήκατε και αρνείσθε. Μήπως υπάρχει κάποιος ή κάποιοι στην Κοινότητα που δε θέλουν σκεπτόμενους συμπολίτες και συμπάροικους στα πόδια σας;.   
Αυτή η συνεχής άρνησή σας να ακούσετε και να αποδεχτείτε τη γνώμη κάποιου άλλου,  μερικοί θα το έλεγαν σύνδρομο απόρριψης ή συνειδητή άρνηση.
Και κάτι τελευταίο. Αστοχείτε κύριε πρόεδρε αν νομίζετε ότι μπορείτε να με εκφοβίσετε ή να με εκβιάσετε ώστε να παραιτηθώ από το Συμβούλιο. Αναφέρομαι στις δύο φορές που μου τηλεφωνήσατε στο σπίτι μου. Την πρώτη, παραμονές Χριστουγέννων και με απειλήσατε ότι θα λαμβάνατε μέτρα εναντίον μου… και τη δεύτερη, πριν 10 μέρες περίπου, όταν με πιέζατε να παραιτηθώ από το Δ. Συμβούλιο απειλώντας με ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα μου κάμετε μήνυση διότι θα έχουν πρόβλημα τα ελληνικά  σχολεία αν δεν παραιτηθώ… Τα σκιάχτρα δε με φοβίζουν!
Ελπίζω και εύχομαι να πρυτανέψει η σύνεση και η λογική. Γιατί κύριε πρόεδρε, το έχω πει πολλές φορές, έχετε συγκροτημένο λόγο. Όμως ο συγκροτημένος  λόγος δεν είναι πάντα και ορθολογικός λόγος ούτε  είναι πάντα δίκαιος και σωστός λόγος. Εύχομαι να μη φανείτε μοιραίος για τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ.

Δρ Γαβριήλ Μανωλάτος
Μέλος του Δ Σ της ΕΚΜΜ