Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης για τη μετακίνηση, τη σίτιση και τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όσων υπηρετούν μακριά από τις εστίες τους

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα που διεκδικούν οι νησιωτικές και παραμεθόριες ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ). Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεν προωθεί καμία λύση στο μείζον πρόβλημα των εκπτώσεων στις μετακινήσεις, ενώ «ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα» των ΟΤΑ στα προβλήματα της σίτισης και στέγασης των συναδέλφων που διαμένουν μακριά από τις εστίες τους.

Για το πρόβλημα των εκπτώσεων στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών εισπράξαμε – εγγράφως από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουπλή – την απόρριψη μαζί με τη «συμπάθεια» για το δίκαιο του αιτήματος. Το αιτιολογικό είναι πως «με βάση τις δημοσιονομικές συνθήκες που διανύει η χώρα μας, δεν είναι εφικτή η ενίσχυση των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς τα νησιά».
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται πλήρως οι εκτιμήσεις μας, μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς. Τότε ξεκαθαρίζαμε πως το μόνο μέτρο που αποκομίσαμε πως θα ληφθεί από την κυβέρνηση ήταν οι επιπλέον παροχές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Αντίστοιχα, κανένα συγκεκριμένο μέτρο με παράλληλη κρατική χρηματοδότηση δεν παίρνεται για τη πλήρη κάλυψη σε σίτιση και στέγαση των αναπληρωτών και γενικότερα όσων εκπαιδευτικών αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Με το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, στο άρθρο 34, δίνεται η δυνατότητα και η ευχέρεια σε νησιωτικούς και παραμεθόριους ΟΤΑ α΄ βαθμού και στους φορείς τους να παρέχουν δωρεάν στέγη και σίτιση σε διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (μεταξύ αυτών και των εκπαιδευτικών). Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «για τις ανωτέρω παροχές απαιτείται να ληφθεί απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο (εάν πρόκειται για ΝΠΔΔ του οικείου δήμου), η οποία θα ειδικεύει τις παροχές κατά περίπτωση και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών, κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης των ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία του ΟΤΑ». Με άλλα λόγια, ακολουθείται η γνωστή τακτική της αποκέντρωσης των ευθυνών χωρίς κανέναν επιπλέον πόρο προς την τοπική διοίκηση.
Ο λαός των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών πρέπει να συνειδητοποιήσει πως από τις κυβερνήσεις θα εφευρίσκονται διαρκώς «πυροτεχνήματα» περί προσλήψεων σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ την ίδια στιγμή που, πολύπλευρα, διαμορφώνονται όροι και προϋποθέσεις για να αποψιλώνονται από το αναγκαίο προσωπικό. Ο αγώνας λοιπόν των νησιωτικών ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για τις μετακινήσεις – τη σίτιση και τη στέγαση εκπαιδευτικών - γιατρών κλπ πρέπει να γίνει λαϊκή υπόθεση, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.
Είναι φανερό πως οι δυνάμεις που στηρίζουν τη στρατηγική της κερδοφορίας των εφοπλιστών και των άλλων καπιταλιστών, θυσιάζοντας όλα τα λαϊκά δικαιώματα, δεν θα συγκινηθούν από το δίκαιο των αιτημάτων μας. Είναι εκκωφαντική και η σιωπή του, κατά τα άλλα λαλίστατου, εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μόνο ο μαζικός - οργανωμένος αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική και τους υποτακτικούς της μπορεί να τους υποχρεώσει σε αναδίπλωση. Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.
Αργοστόλι 22/05/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία