Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1800 - 1807


Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας έγινε η παρουσίαση του ιστορικού τόμου «Επτάνησος Πολιτεία 1800 – 1807» που εκδόθηκε από το Κέντρο Μελετών Ιονίου, αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου ιστορικού Σπύρου Λουκάτου.

 Η παρουσίαση έγινε μαζί με την Επέτειο της Ένωσης παίρνοντας έτσι συμβολικό χαρακτήρα η εκδήλωση, τιμώντας παράλληλα τους Αγωνιστές του πνεύματος και της έρευνας που αγωνίζονται στο στίβο της Ιστορικής Επιστήμης προκειμένου να φέρουν στο φως τη γνώση του παρελθόντος. Τονίζοντας δε την αξία της ιστορίας , πάνω στην οποία χαράζει και οικοδομεί ένας λαός το μέλλον του.
Οι καταξιωμένοι καθηγητές κ. Αναστάσιος Μεταξάς, κ. Παναγιώτης Καπετανάκης και ο κ. Διονύσης Κουγιανός, π. πρόεδρος της Αδελφότητας μίλησαν για το βιβλίο, ενώ ο πρόεδρος του Κ. Μ.Ι. κ. Νίκος Μοσχονάς το προλόγισε.
Το βιβλίο «Επτάνησος Πολιτεία 1800 -1807» είναι ένα συλλογικό έργο που εκπονήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της κ. Παναγιώτας Μοσχονά και της Δέσποινας Μιχάλαγα. Σ’ αυτόν τον τόμο γράφουν 27 συγγραφείς, καταξιωμένοι επιστήμονες, από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και μας διαφωτίζουν για τα γεγονότα και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν την ιστορική περίοδο. Οι ομιλητές τόνισαν πως διαβάζοντας την «Επτάνησο Πολιτεία» έχουμε να διδαχθούμε πολλά για τον τρόπο λειτουργίας  της, τη διοικητική οργάνωση, το Σύνταγμα, την οικονομία που ανέπτυξε πρωτοστατώντας στη ναυτιλία και τον ιδιαίτερο Επτανησιακό Πολιτισμό που ανεπτύχθη.
Η Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Μαριολένη Νεοφύτου που συντόνισε την εκδήλωση συνεχάρη τον Πρόεδρο του Κ.Μ.Ι κ. Νίκο Μοσχονά για το σημαντικό έργο που επιτελεί συμβάλλοντας στο πνευματικό γίγνεσθαι της Επτανήσου και της Ελλάδας ως ερευνητής, ιστορικός , δάσκαλος, συγγραφέας. Ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές και εξήρε την προσφορά  τους, όντας  άξιοι συνεχιστές του έργου του αείμνηστου Σπύρου Λουκάτου που πρώτος ερεύνησε και έγραψε για την «Επτάνησο Πολιτεία».
Η Επέτειος της Ένωσης τιμήθηκε με τον ιστορικό λόγο του κ. Διονύση Κουγιανού για τον αγώνα των Ριζοσπαστών, με την εκφώνηση του ψηφίσματος της 9ης Ιονίου Βουλής από τη Δήμητρα Βαλλιανάτου και την απαγγελία του ποιήματος του Κωστή Παλαμά «Το τραγούδι των επτά νησιών», από τη Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά. Τμήμα της μαντολινάτας τραγούδησε επετειακά τραγούδια με την επιμέλεια της κ. Ματούλας Φιοράτου, δασκάλας μαντολίνου. 
Στον μουσικό επίλογο της εκδήλωσης η κ. Ματούλα Φιοράτου έπαιξε όμορφες μελωδίες στο πιάνο και τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:
Πέτρος Αλιβιζάτος, Παναγής Μπενετάτος- π. βουλευτές
 Ηλίας Μπεριάτος καθηγητής Πανεπιστημίου- πρόεδρος Ι.Κ.Ι.
Νώντας Φαραντάτος- πρ. πρόεδρος Αδελφότητας Πειραιά
Κώστας  Ευαγγελάτος –εικαστικός, Ρίτα Βλησμά, Γιώργος Ρεπούσης- λογοτέχνες 
Διονύσης Κεκάτος, Πρόεδρος Συλλόγου Κεφαλλήνων Κηφισιάς 

Γιώργος Μιχαλάτος – πρόεδρος Ο.Κ.Ι.Σ. 
Ηλίας  Γαλιατσάτος – πρόεδρος Συλ. Καμιναράδων.,  , Βουτσινάς Κώστας- πρόεδρος Συλ. Φαρσινών,  Γεωργία Ζαφειράτου-Ασλάνη – Γραμ. Συλ. Δαμουλιανάδων, Γεράσιμος Βανδώρος- εκπρόσωπος Αδελφότητας Αθηνών, Λιλή Ματσούκη-Γεν. Γραμματέας Ένωσης Επτανησίων Χαλανδρίου, Στέλλα Βασιλάτου- εκπρόσωπος Συλ. Μεσοβουνιωτών, Ορέστης Καππάτος-Γεν. Γραμματέας Συλ. Ριφόρτσο, Μαστροζάνες Ιάκωβος –αναπλ. Γραμματέας Κερκυραϊκής Εστίας Αθηνών, Άννα Αλεξανδράτου- αντιπρόεδρος Συλ. Φαρακλάτων Εύγερος.

Μηνύματα έστειλαν, η βουλευτής κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσσης.
Σας ευχαριστούμε όλους και όλες, συμπατριώτες και φίλους, που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας.
Και μεσ’ από το πέλαγο τα Εφτάνησα χαράζουν
πλασμένα απ΄ τον αφρό,
       και υψώνονται και πλέκονται σεμνά, κι αναγαλλιάζουν,
και στήσανε χορό


Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Μαριολένη Νεοφύτου