Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους και προσφυγιά…

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιούνη) καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, που βιώνει με οξύτητα το πρόβλημα της προσφυγιάς, να διεκδικήσει - μαζί με όλο το λαό - έναν κόσμο που ο ξεριζωμός από τις εστίες θα ανήκει στην προϊστορία. Τα στοιχεία του ΟΗΕ και άλλων παγκόσμιων οργανισμών κάνουν λόγο για δεκάδες εκατομμύρια προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, από τους οποίους οι μισοί περίπου είναι παιδιά, για νέες μάζες που χρόνο με το χρόνο προστίθενται στους προηγούμενους.
Το φαινόμενο αυτό απορρέει από την οικονομική δυστυχία, την πείνα και τους πολέμους που γεννά ένα σάπιο σύστημα, το οποίο βασίζεται στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους. Αν οι λαοί δεν βάλουν στο στόχαστρο τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα εκατομμύρια των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων ανθρώπων θα αυξάνονται κάθε χρόνο.
Η χώρα μας συμμετέχει στο έγκλημα, αφού, με την υπογραφή και εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των αποφάσεων της ΕΕ, χιλιάδες πρόσφυγες οδηγήθηκαν στον εγκλωβισμό κύρια σε νησιά του Αιγαίου. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, συμμετέχουν ενεργά σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, δίνουν γη και ύδωρ και 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στους φονιάδες των λαών. Έφεραν με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στα αιματηρά παιχνίδια και τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σταθερά καλλιέργησε την αλληλεγγύη στους μαθητές, πήρε πρωτοβουλίες συγκέντρωσης υλικών, συμμετέχει και στηρίζει την αντιιμπεριαλιστική δράση, κατήγγειλε την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ, ΕΕ και των κυβερνήσεων, τη δολοφονική πολιτική τους που μετέτρεψαν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών. Σε εξέλιξη είναι στους μαθητές του Νομού μας ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός της ΕΕΔΥΕ με τίτλο «να σκέφτεσαι τους άλλους», που στο επίκεντρο έχει την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. 
Σήμερα, ακόμη πιο σταθερά οφείλουμε να αναδεικνύουμε το ρόλο του ιμπεριαλιστικού πόλεμου, τις συνέπειες από την όξυνση των ανταγωνισμών στη προσφυγιά και να μην καταγράφουμε το πρόβλημα απλώς «θρηνώντας». Σε κάτι τέτοια είναι πρώτοι οι ίδιοι οι ένοχοι που ανάβουν τις φωτιές του πολέμου, οι καπιταλιστές, και μια σειρά «ευαίσθητες» ΜΚΟ που τις «χαρτζιλικώνουν» για να συσκοτίζουν τις αιτίες της προσφυγιάς. 
Κόντρα στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό, διεκδικούμε:
Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά.
Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.
Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.
Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Να στελεχωθούν οι δημόσιες κρατικές δομές με τις αναγκαίες προσλήψεις. Να καταργηθούν οι διάφορες ΜΚΟ που με κρατική στήριξη κάνουν μπίζνες με την προσφυγιά και τον ανθρώπινο πόνο. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατόν - σε κανονικές συνθήκες.
Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους προσφυγιά.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει τη μεγάλη διαδήλωση που θα γίνει στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, στις 24 Ιούνη στη 1 μ.μ. Πλ. Αριστοτέλους. 
Αργοστόλι 20/06/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία