Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Παράσταση για ΕΠΑΛ και «απολυόχαρτα» αναπληρωτών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς
για εγγραφές και εξελίξεις στα ΕΠΑΛ,
καθώς και για την επίσπευση επίδοσης των χαρτιών απόλυσης στους αναπληρωτές

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομισθίων του σωματείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και συναντήθηκε με το Διευθυντή κ. Μαρκάτο και τον Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Μιχόπουλο. 

1. Το κεντρικό αίτημα που τέθηκε αφορούσε την απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου των ηλεκτρονικών εγγραφών στο ΕΠΑΛ. Ζητήθηκε η παρέμβαση του κ. Μαρκάτου στο Υπουργείο, τόσο με την ιδιότητα του Διευθυντή όσο και με την ιδιότητα του Προέδρου το ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ώστε να μεταφερθεί στο Υπουργείο η απαίτηση εκπαιδευτικών – γονέων και μαθητών. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για το σχολείο, τον τομέα και την ειδικότητα που θα επιλέξουν, να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές (και σε όσους αποκτήσουν το δικαίωμα και μετά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες) και, επίσης, τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών. 
2. Επιπλέον το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαίτησε την επαναλειτουργία Νοσηλευτικής, ως επιπλέον ειδικότητας, στον τομέα Υγείας του ΕΠΑΛ Αργοστολίου και ζήτησε ενημέρωση για την πορεία ίδρυσης του ειδικού Γυμνάσιου στο Αργοστόλι, όσο και για την πορεία ίδρυσης των τομέων που είχε αιτηθεί η ΔΔΕ στο Υπουργείο. 
3. Τέλος, τέθηκε πως δημιουργείται πρόβλημα με τα χαρτιά απόλυσης για δεκάδες συναδέλφους αναπληρωτές που έχουν εστίες μακριά από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και οι οποίοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια που νοικιάζουν (λόγω τουριστικής σεζόν) τέλος του μήνα. Οι συνάδελφοι αυτοί αναγκάζονται, αν μείνουν στα νησιά μας μετά τις 30 Ιούνη (Παρασκευή), να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ξενοδοχεία με δεδομένο πως, επίσημα, τα χαρτιά απόλυσης δίνονται 1 Ιούλη (φέτος είναι Σάββατο, άρα πρέπει να παραμείνουν έως και Δευτέρα 3 Ιούλη). Το πρόβλημα επιτείνεται αφού οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στις οποίες εγγράφονται οι συνάδελφοι με δικαιολογητικό το χαρτί της απόλυσης, γενικά δε δέχονται χαρτί που έχει σταλεί με mail (ζητούν αυθεντική σφραγίδα). Εάν, μέσα σε μία βδομάδα από την απόλυση, αυτή δηλωθεί οι αναπληρωτές παίρνουν το επίδομα άμεσα αλλιώς χρονίζει η διαδικασία εγγραφής και η καταβολή του. Κατά συνέπεια απαιτήθηκε να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί και να πάρουν το χαρτί της απόλυσης ως την Παρασκευή 30 Ιούνη.
Στα παραπάνω οι εκπρόσωποι της ΔΔΕ απάντησαν τα εξής:
Θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία των ΕΠΑΛ του Νομού. Ο Διευθυντής δήλωσε αντίθετος σε καταργήσεις – συγχωνεύσεις. Για το θέμα της Νοσηλευτικής ανέφεραν τις ενέργειες που έκαναν σε συμφωνία με το ΕΠΑΛ Αργοστολίου, είπαν πως έγκαιρα είχε σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο για την ίδρυση και πως ευελπιστούν στις διορθώσεις που θα γίνουν κεντρικά να συμπεριληφθεί το αίτημα της ΔΔΕ. 
Επίκειται άμεσα ΦΕΚ για την ίδρυση του ειδικού Γυμνάσιου και αναμένουν την έγκριση δύο νέων τομέων στα ΕΠΑΛ του Νομού.
Μπορεί να βρεθεί λύση για τα χαρτιά απόλυσης και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα θα το ρυθμίσουν με βάση το αίτημα που διατύπωσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομισθίων (για 30/6).
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ δηλώνει πως θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και, όπου απαιτηθεί, θα παρέμβει δυναμικά.
Αργοστόλι 21 Ιούνη 2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία