Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Παρουσίαση Ποιητικών Συλλογών Γεωργίου Ρεπούση

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου,  στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς Βιβλίου, έγινε η βιβλιοπαρουσίαση δύο συλλογών ποιημάτων του συμπατριώτη μας Γεωργίου Χριστοφόρου Ρεπούση, τ. Καθηγητή και Διευθυντή των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Hong Kong, στην Κίνα, οι "Εφ’ όλης της Ύλης" & "Leave the Light on, I’m Downloading" .


Ο Γεώργιος Χριστοφόρου Ρεπούσης είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής, στη Λογοτεχνία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει υπηρετήσει στη δημόσια εκπαίδευση ως υποδιευθυντής και διευθυντής σχολικών μονάδων, ως συντονιστής εκπαίδευσης εξωτερικού (Λονδίνο, Κάιρο, Μόναχο) και ως σχολικός σύμβουλος (Βοιωτία, Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής).  Δίδαξε ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Hong Kong. Έχει, επίσης,  τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις και το παράσημο της Πολιούχου Σινά Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης.

Τις συλλογές των ποιημάτων του παρουσίασαν οικ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος με έναν απολαυστικό -όπως πάντα- για το ακροατήριο τρόπο φώτισε στοιχεία της προσωπικότητας του Γιώργου Ρεπούση αλλά &  του ποιητή αναφερόμενος σε ποιήματα της αγγλόφωνης συλλογής του & επισημαίνοντας τον βαθύ στοχασμό που τον διακρίνει • γεγονός που φανερώνει ακόμη και η επιλογή των προμετωπίδων που έχει κάνει για τις ενότητες των ποιημάτων του : «The world of ours is a single city»:  ὁ κόσμος οὗτος μία πόλις ἐστὶ (Επίκτητος).

Διαβάστηκε, επίσης, η βιβλιοκριτική της κ. Κωνσταντίνας Γογγάκη, Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κ. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας ταξίδεψε στην ποίηση του Γιώργου Ρεπούση με έναν ευρηματικό & παιγνιώδη  τρόπο, καθώς οι τίτλοι των ποιημάτων μπήκαν σε σειρά ...& "γέννησαν" μια όμορφη ιστορία !

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, κ. Μαριολένη Νεοφύτου, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της «Η Επτανησιακή πολιτιστική κουλτούρα, η παράδοση και η ιστορία μας αποτελούν για την παροικία μας τις στέρεες βάσεις, την πηγή έμπνευσής μας.
Ανάμεσα στους φίλους και συμπατριώτες  είναι ο Γιώργος Ρεπούσης, ένας πνευματικός άνθρωπος, δάσκαλος, συγγραφέας, ερευνητής, φιλόσοφος, ποιητής, μα πάνω απ’όλα αγαπητός φίλος με αξίες και ευαισθησίες […] θέλω να τον συγχαρώ θερμά για τη συνεισφορά του στο πνευματικό γίγνεσθαι της χώρας μας και γιατί υπήρξε πρέσβης της γλώσσας και του πολιτισμού μας […]. Ο δημιουργός – ποιητής Γιώργος Ρεπούσης με τις νέες του ποιητικές συλλογές μας καταθέτει τα διαμάντια του νου και της ψυχής του και μας προσκαλεί ν’ αφεθούμε στη μαγεία της λάμψης τους. Κι ακόμη μας καλεί στην αποκωδικοποίηση του ποιητικού του λόγου για να δοκιμάσει τις δικές μας αντοχές και την ειλικρινή μας αντίδραση». Στο τέλος, επιλεκτικά απήγγειλε κάποια από τα ποιήματά του.

«Σκέφτομαι εκείνους που αθόρυβα και με αυτοθυσία
προσφέρουν και ανοίγουν χαραμάδες, μεγάλες και μικρές,
σε ανθρώπους που επιλέγουν να ονειρεύονται
κάτι περισσότερο για τη ζωή τους και που αρνούνται
να συμβιβαστούν ή να παραδοθούν
στους βολικούς μηχανισμούς της αυτολύπησης.

Ξέρω και σέβομαι πως αυτό που ισχύει για εμένα,
απαραίτητα δεν ισχύει και για τους άλλους
και πως όλοι δεν είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό,
έχοντας όμως τις ιδιαιτερότητές μας
και τις δικές μας μεγάλες ηρωικές
αλλά και μικρές προσωπικές ιστορίες μιας ζωής.
Όμως μπροστά στην πίστη και στο πείσμα εκείνων
που αθόρυβα δουλεύουν και προσφέρουν
κάνω ένα βήμα πίσω και υποκλίνομαι».
                                                                     (Με σαφή προσανατολισμό)

Για το Δ.Σ. Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά
Υπεύθυνη Νεολαίας
Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά